Jak vybrat velikost retenční nádrže na vodu?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
08. 07. 2020
Jak vybrat velikost retenční nádrže na vodu?

Retenční nádrže se stávají stále oblíbenější variantou, jak na svém pozemku zachycovat a dále využívat dešťovou vodu. Jedním z důvodů, proč k instalaci retenčních nádrží přistupuje stále více lidí, je jejich schopnost pojmout velké množství dešťové vody naráz. K tomu je ale zapotřebí zvolit vhodnou velikost retenční nádrže na vodu. Poradíme vám, jak při výběru postupovat.

Obsah článku

Co je retenční nádrž?

Retenční nádrže si stále častěji nachází cestu na zahrady rodinných domů, kde zastávají úlohu objemného zásobníku na dešťovou vodu. Ta je do nádrže svedena z přilehlých okapů a před samotným vstupem do nádrže prochází filtračním mechanismem, který ji zbaví nečistot.

Takto přečištěná voda vydrží v nádrži až 3 týdny, po které ji můžete používat jak k zálivce zahrady, tak i v domácnosti k běžným činnostem, jako je splachování WC, praní prádla nebo například mytí auta. Právě druhotné využití srážkové vody významně snižuje vaše měsíční výdaje za vodné a stočné.

Chci slevuMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Co zohlednit při výběru – umístění, materiál a velikost retenční nádrže

Retenční nádrž může vaši domácnost zásobit užitkovou vodou desítky let, k tomu je ale zapotřebí vybrat takovou, která vám bude po všech stránkách vyhovovat a navíc bude kvalitní. Před pořízením nádrže na dešťovou vodu si proto nejprve odpovězte na tři základní otázky: 

  • Kam retenční nádrž umístím?

  • Z jakého materiálu by měla retenční nádrž být?

  • Jaká velikost retenční nádrže bude pro mé účely dostačující?

Umístění retenční nádrže

Umístit retenční nádrž můžete buď nad, nebo pod úroveň země. Ačkoliv nadzemní nádrž na vodu nevyžaduje ani zdaleka tak složitou instalaci jako podzemní varianta, zároveň je v ní voda často vystavena slunečnímu záření a příliš vysokým teplotám, které její kvalitu rapidně snižují.

TIP: Přečtěte si, jaké jsou další výhody a nevýhody nadzemní či podzemní nádrže na vodu.

Materiál retenční nádrže

Beton, sklolaminát nebo plast? Čemu dát přednost při výběru retenční nádrže? Řídit byste se neměli pouze podle ceny, raději vždy zohledněte vlastnosti daného materiálu. Ve většině případů se nejlépe osvědčuje plastová nádrž z polyetylenu, která je lehká, což vám ušetří náklady za dopravu a také práci s instalací. Zároveň ale odolává vnějším vlivům a udržuje stálou teplotu vody.

TIP: Přečtěte si, jak se od sebe liší jednotlivé materiály retenčních nádrží. 

Jak vybrat velikost retenční nádrže

Velikost, nebo lépe řečeno objem, retenční nádrže se odvíjí od několika faktorů – velikosti střešní plochy, ze které svádíte vodu do nádrže, a vydatnosti srážek ve vaší lokalitě. Zohlednit byste ale měli také plochu zahrady, kterou budete zavlažovat, a případně i další využití akumulované vody v domácnosti. Výsledný objem retenční nádrže je vždy dimenzován tak, aby v ní akumulovaná voda vystačila na 3 týdny. Právě 3 týdny se v praxi ukázaly jako maximální doba, během níž téměř s jistotou přijde déšť.

Jak na výpočet velikosti akumulační nádrže na dešťovou vodu
Související článek Jak na výpočet velikosti akumulační nádrže na dešťovou vodu

Výpočet objemu retenční nádrže

Hrubou představu o potřebném objemu retenční nádrže si můžete udělat na základě jednoduchého vzorce. Doporučený objem nádrže pro jednu osobu na tři týdny je 1 m³, z čehož plyne, že čtyřčlenné rodině bude stačit nádrž o objemu 4 m³. Jestliže ale chcete akumulovanou vodu používat k zálivce zahrady, pak musíte výsledný objem navýšit o 1 m³ na každých 100 m² zalévané plochy. Čtyřčlenná rodina se zahradou o ploše 200 m³ by pak volila nádrž o objemu 6 m³.

Detailnější představu o tom, jaká velikost retenční nádrže bude pro vaše účely nejvhodnější, si uděláte díky online kalkulačce. Jestliže se rozhodnete pořídit si retenční nádrž, její velikost ještě prodiskutujte se svým projektantem.

Bezpečnostní přepad

Dlouhá období sucha, která nás posledních několik let trápí, často střídají vydatné dešťové srážky. V takových situacích hrozí, že retenční nádrž nebude schopná pojmout větší množství vody naráz. Proto jsou všechny akumulační nádrže vybavené bezpečnostním přepadem, který zajistí, že se přebytečná voda pozvolna vsákne do půdy.

velikost retenční nádrže

Dotace na retenční nádrž

V boji se suchem jsou moderní retenční nádrže nezastupitelným pomocníkem. Jestliže chcete i vy na svém pozemku mohli začít zachytávat dešťovou vodu a následně ji využívat na zahradě nebo v domácnosti, máte stále možnost žádat o příspěvek ve výše až 50 % způsobilých výdajů. Přečtěte si, jak funguje dotační program Dešťovka a jak o dotaci zažádat.

Dešťovka na klíč ve 4 krocích
Související článek Dešťovka na klíč ve 4 krocích

Shrnutí

Nezapomeňte, že k získání příspěvku budete potřebovat vypracovat projektovou dokumentaci a získat řadu povolení. Obojí pro vás umíme v Zakra zajistit. Pokud potřebujete poradit, neváhejte se na nás obrátit a využít první konzultaci zdarma.

Kontaktujte násMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Mohlo by vás také zajímat:

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma