Na co myslet při koupi ČOV s akumulační nádrží?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
08. 12. 2019
čov s akumulační nádrží

Domácí čistírny se staly záchranou mnoha domácností v lokalitách, kde není možné připojení ke kanalizaci. Nabízejí tak skvělou alternativu, jak se vypořádat s odpadními vodami a bydlet na místech, kde nekupujete metr čtvereční za 3 a více tisíc. Tím však jejich užitná hodnota nekončí. K čistírně si totiž můžete pořídit akumulační nádrž a následně přečištěnou vodu využít pro zalévání zahrady nebo k splachování. Co by vás mělo zajímat před koupí ČOV s akumulační nádrží a na co si dát pozor?

Obsah článku

Proč si pořídit ČOV s akumulační nádrží

Čistírna odpadních vod vám umožní vypořádat se s odpadní vodou z vaší domácnosti. Přečištěné vody je však potřeba nějak dále likvidovat. Když už vlastníte ČOV, s největší pravděpodobností se ve vašem okolí nenachází obecní kanalizace, a tak musíte volit mezi vypouštěním do vod povrchových a vod podzemních (takzvané vsakování).

Vsakovat je možné buď přímo do podloží, nebo v případě zálivky nepřímo. Jestliže chcete přečištěnou vodu využít k zalévání zahrady, logickým krokem je pořízení akumulační nádrže. Tento způsob je populární pro svůj ekologický a ekonomický rozměr, protože minimalizuje plýtvání užitkovou vodou.

Dále lze také uvažovat o využití dotace Dešťovka a získat podporu na využití dešťové vody.

TIP: Přečtěte si, co je dotační program Dešťovka a jak o dotaci žádat.

U obou variant vsakování je potřeba myslet na to, že potřebujete hydrogeologický posudek – s jeho sehnáním vám rádi pomůžeme. Připomínáme taktéž, že pokud chcete likvidovat odpadní vody do vsaku a zároveň povolovat ČOV ohlášením, musíte si pořídit ČOV s certifikací CE.

4 možnosti vypouštění odpadních vod z domovní ČOV
Související článek 4 možnosti vypouštění odpadních vod z domovní ČOV

Potřebuji hydrogeologický posudekMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Kdy se vyplatí přikoupit k ČOV akumulační nádrž

Čistička v kombinaci s akumulační nádrží se vyplatí každému, kdo nechce platit vysoké vodné za zalévání vlastní zahrady pitnou vodou z obecního vodovodu. Je proto vhodnou alternativou pro všechny, kteří nemají vlastní zdroj vody, typicky studnu.

Ve výsledku díky domovní ČOV s akumulační nádrží šetří nejen peníze za vodné, ale také zdroje pitné vody, které neustále ubývají.

Pokud vás v posledních sezónách postihla suchá léta, věřte že situace se bude s největší pravděpodobností opakovat. Moderní technologie umožňují přečistit odpadní vody skrze UV záření či membránové technologie, které zajistí dostatečnou kvalitu přečištění (tzv. hygienizaci) a nehrozí tak možnost šíření virů a retrovirů. Velmi doporučujeme si toto zařízení k ČOV přikoupit v případě, že byste se chystali přečištěnou vodu využívat i zpětně v objektu, například na splachování WC apod. Někteří výrobci nabízí toto zařízení již v základní nabídce ČOV.

TIP: Přečtěte si velké srovnání výrobců domovních ČOV na českém trhu.

Co vás čeká z pohledu zákona

Pokud se rozhodnete ke své čistírně přikoupit akumulační nádrž a využívat zachycenou vodu pro zalévání zahrady, čeká vás z pohledu zákona stejný proces jako v případě přímého vsakování do podzemních vod. Na začátku vaší cesty se rozhodněte, jakým způsobem chcete domácí ČOV povolovat. Na výběr je ze dvou správních řízení – buď vodoprávní řízení, nebo ohlášení.

TIP: Přečtěte si více o tom, jak získat povolení domovní ČOV.

K získání stavebního povolení budete potřebovat projekt domovní ČOV, který vám s radostí připravíme. Mimo to bude ještě zapotřebí obstarat hydrogeologický posudek, s jehož sháněním vám také umíme pomoci. Je však potřeba počítat s tím, že hydrogeologický posudek může dopadnout negativně – to znamená, že se na pozemku nenachází dostatečná plocha pro rozstřik a vsakovat přečištěné vody tak nebude možné. Je tedy dobré dopředu obejít sousedy, kteří už situaci řešili, případně zavolat na vodoprávní úřad a celou záležitost tzv. předjednat.

Jak velkou akumulační nádrž za čističku pořídit

U akumulačních nádrží platí to samé pravidlo jako u ČOV. Výrobek je potřeba dimenzovat podle tzv. EO (ekvivalentních osob). Tento ukazatel říká, že průměrná osoba během dne vyprodukuje 100 až 150 litrů odpadních vod. Rozhodně nedoporučejeme akumulační nádrž poddimenzovat.

Pokud je nádrž kombinována se vsakovacím objektem, tak je volba velikosti nádrže spíše o tom, jaký rezervoár vody chcete na svém pozemku mít. Protože přebytečné objemy budou z nádrže samovolně odtékat, vsakovat se a vy jste rázem bez starostí. Zkrátka zaléváte, kdy je potřeba. Na 100 m² travnaté plochy využijete cca 0,5 m³ litrů denně, což je v podstatě spotřeba vody čtyřčlenné rodiny.

Pokud je však nádrž bezodtoká, je třeba se nad volbou její velikosti zamyslet. V tomto případě už to není o tom, kolik vody využijete na závlahu pozemku (z části také), ale spíš o tom, že v měsících mimo vegetační období, kdy není možné pozemek zalévat, byste měli tuto vodu nechat odvážet akreditovanou společností. V tomto případě je rozumné volit velikost nádrže podle objemů fekálních vozů, tedy v rozpětí např. 5–12 m³.

Chcete na svém pozemku navíc zachytávat dešťovou vodu? V tom případě už budete potřebovat dvě samostatné retenční nádrže – jednu na dešťovou vodu a druhou na přečištěnou vodu z čistírny. Většina úřadů vám totiž nepovolí místit odpadní a dešťové vody.

TIP: Přečtěte si, jak vybrat tu správnou retenční nádrž na dešťovou vodu.

Projekt ČOV s akumulační nádrží

Projekt domácí ČOV musí podle zákona vypracovat autorizovaný inženýr vodohospodářských staveb, jde totiž na rozdíl od vodovodní přípojky nebo kanalizační přípojky o vodní dílo. V Zakře velmi často zpracováváme projekty domovní ČOV s akumulační nádrží a navíc vám nabízíme konzultaci zdarma. Pokud potřebujete poradit s výběrem ČOV, akumulační nádrže a celého řešení odpadních vod pro váš domov,  stačí nám jednoduše napsat či zavolat.

Čistička odpadních vod: Srovnání, recenze a ceny [2024]
Související článek Čistička odpadních vod: Srovnání, recenze a ceny [2024]

Chci konzultaci zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Mohlo by vás také zajímat:

  • Domovní ČOV od A do Z – Vše, co jste kdy chtěli vědět o čistírně odpadních vod. K čemu slouží, jak funguje, jak vybrat tu správnou, kolik stojí a lze na ni získat dotaci?

  • Domovní ČOV na klíč – Jak funguje služba domovní ČOV na klíč? Co vše za vás firma zařídí a kolik vás to bude stát?

  • Dotační program Dešťovka – Jak program funguje, kdo smí o dotaci žádat a jakým způsobem? A především – jaké výše příspěvek dosahuje?

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma