Projekt kanalizační přípojky: Vše, co potřebujete vědět o připojení odpadu ke kanalizaci

kraus@zakra.cz Michal Kraus
15. 09. 2019
Kanalizační přípojka

Podobně jako v případě vodovodní přípojky, je i kanalizační přípojka něčím, bez čeho se neobejdete, chcete-li si užívat bezstarostného bydlení a o vodu a odpad se nestarat. Pod pojmem kanalizační přípojky si asi všichni představíme trubku v zemi, která svádí odpad do obecní čističky nebo kanalizace. Dnešní článek je zaměřený na součást procesu, bez kterého přípojku nepostavíte, a tou je projekt kanalizační přípojky.

Obsah článku

Co je to kanalizační přípojka?

Kanalizační přípojku definuje zákon o vodovodech a kanalizacích č. 274/2001 Sb., který říká, že kanalizační přípojka je samostatnou stavbou tvořenou úsekem potrubí od vyústění vnitřní kanalizace stavby nebo odvodnění pozemku k zaústění do stokové sítě. Kanalizační přípojka není dle zákona považována za vodní dílo, čímž se liší například od domovní ČOV (čističky odpadních vod).

Laicky řečeno, nejde o nic jiného než o trubku, která spojuje vaši nemovitost s kanalizačním řadem. Z pohledu likvidace odpadních vod jde o ideální způsob, jak nakládat se splaškovou vodou. Na rozdíl od domácích ČOV totiž kanalizační přípojka nijak nezatěžuje údržbou majitele a kvalita přečištění je odpovědností provozovatele kanalizace.

kanalizační přípojka

Přípojka odpadu neboli kanalizační přípojka je soustava potrubí vedoucí od kanalizačního řádu k vaší nemovitosti. K přípojce odpadu je zapotřebí připravit projekt a získat stavební povolení. Kanalizační přípojka je ve vlastnictví majitele nemovitosti.

Vlastnictví kanalizační přípojky

Komu patří kanalizační přípojka? Dle zákona se kanalizační přípojka stává vlastnictvím majitele pozemku nebo stavby, ke které byla přípojka zbudovaná. U novějších přípojek (realizovaných po přijetí zák. č. 274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu) je, dle odstavce 6, vlastníkem přípojky (zřízené po dni účinnosti tohoto zákona) ten, kdo ji na své náklady pořídil.

Ačkoliv narozdíl od domovní čistírny odpadních vod je kanalizační přípojka téměř bezúdržbová, přesto vám z jeho vlastnictví plynou určité povinnosti. Pokud se vaše kanalizační přípojka dostane do nevyhovujícího stavu, pak veškeré náklady na opravu přípojky nese její vlastník.

Vše výše zmíněné informace platí i v případě vybudování vodovodní přípojky.

Kanalizační přípojka: 9 věcí, které musíte vědět
Související článek Kanalizační přípojka: 9 věcí, které musíte vědět

Je nutný projekt kanalizační přípojky?

Ano, bez projektu se při napojování své nemovitosti k odpadu skutečně neobejdete. Kanalizační přípojka se, stejně jako vodovodní přípojka, povoluje na základě územního povolení či souhlasu. Povolení ale získáte pouze za předpokladu, že úředníkům předložíte zpracovanou projektovou dokumentaci, a to od autorizovaného inženýra.

Projekt kanalizační přípojky neboli přípojky odpadu je dokumentace splňující zákonné normy a požadavky správce kanalizace. Projekt může připravit inženýr vodohospodářských staveb nebo architekt rodinného domu.

Pokud se aktuálně nacházíte v situaci, kdy řešíte připojení svého domu k odpadu, neváhejte se nám ozvat. Poskytujeme konzultace zdarma a pokud budete mít zájem, vypracujeme vám nezávaznou nabídku našich služeb.

Potřebuji projekt kanalizační přípojkyMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Jak dlouho bude projekt kanalizační přípojky trvat?

Nemusíte se bát, že na svůj projekt budete čekat měsíce. V Zakře se snažíme vždy zjistit, jak brzy náš klient potřebuje projekt kanalizační přípojky držet v rukou a umíme se tomu přizpůsobit. Máme klienty, kteří vše pečlivě plánují dopředu a potřebují projekt v horizontu dvou měsíců, stejně jako klienty, kteří potřebují projekt velmi rychle, třeba protože původně vybraný projektant nakonec nemohl.

Projekt kanalizační přípojky od společnosti ZakraProjekt kanalizační přípojky nám obecně nezabere více než pár dní. Vše záleží na tom, jak rychle obdržíme veškerá podkladová data. U projektu přípojky nám jde především o následující:

  • určení lokality (parcelní čísla, katastrální území)

  • umístění objektu na pozemku (stávající nebo budoucí)

  • zda již proběhla komunikace se správcem kanalizace

  • zda již máte od správce polohu sítě či podmínky napojení

  • pro kolik EO (ekvivalentních obyvatel) bude přípojka navrhována

  • přibližnou představu o trase přípojky

  • polohu vývodu kanalizace z objektu

  • přibližnou představu o umístění revizní šachty

Veškerá tato data nám stačí zaslat e-mailem, není třeba vážit cestu k nám do Plzně. I proto běžně děláme projekty po celé České republice – vše s námi vyřešíte online z pohodlí svého domova.

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Kolik stojí projekt kanalizační přípojky

Projekt kanalizační přípojky je levnějším typem vodohospodářských staveb. Neměli byste se setkat s nabídkou nad 15 000,-. Naše cena je fixní a u všech projektu přípojek zaplatíte 11 990,- za projektovou dokumentaci, která je připravená na jednání s úřady.

V případě, že se do jednání s úřady nechcete pouštět sami, nabízíme službu vyřízení stavebního souhlasu za vás, neboli tzv. inženýring. Za tuto službu, která je zakončená kladným souhlasem úřadu, si účtujeme 9 990,-.

Kontaktujte násMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Kompletní cena projektu kanalizační přípojky

Služba

Cena (s DPH)

Konzultace

0,-

Projekt kanalizační přípojky

11 990,-

Správní poplatky spojené s povolením

1 000,-

Povolení kanalizační přípojky

9 990,-

Zaslání projektové dokumentace kanalizační přípojky

0,-

Jak dlouho dopředu řešit projekt kanalizační přípojky

Veškeré vodohospodářské projekty je vždy vhodné řešit s dostatečným předstihem. Pokud ale spěcháte, vyřídíme váš projekt přednostně, stačí se domluvit s našimi projektanty.

Pokud sháníte pouze projektovou dokumentaci ke kanalizační přípojce, věříme, že po získání všech informací o vaší situaci vám předáme projekt nejpozději do 14 dní. Počítejte ale, že vyřízení povolení kanalizační přípojky může trvat několik týdnů.

Povolení kanalizační přípojky aneb Co dělat, když je projekt hotový

V momentě, kdy máte projekt hotový nebo alespoň poptaný, máte dvě možnosti. Nechat si vyřídit povolení přípojky od nás, tedy objednat si tzv. inženýring, nebo si papírování a obíhání úřadu vyřídit sami.

  1. Pokud si chcete papírováním projít sami, pak doporučujeme začínat proces u správce sítě. Pokud si nejste jisti, kdo jím je, zeptejte se svých sousedů nebo zavolejte na stavební úřad.

  2. Projděte se správcem projekt. Může se stát, že bude mít k projektu nějaké připomínky, ty případně bude muset projektant zapracovat do projektové dokumentace (my to děláme s radostí zadarmo).

  3. Nyní už na vás čekají výkopové a instalační práce. Pamatujte, že napojení musí provést odborníci, resp. zaměstnanci správce sítě. V momentě, kdy máte hrubé práce hotové, přizvěte odborníka na revizi, zkoušku potrubí a následné připojení.

  4. Nyní již zbývá dořešit poslední formality, jakými je např. smlouva o stočném.

Povolení kanalizační přípojky vám rádi vyřídíme společně s projektem

Povolení vodovodní a kanalizační přípojky
Související článek Povolení vodovodní a kanalizační přípojky

Co dělat, když se nemohu připojit ke kanalizaci

Nacházíte se v situaci, kdy obec není zasíťovaná a nelze se připojit ke kanalizaci? V tom případě využijte moderní alternativu vhodnou především k rodinným domům, kterou představuje domovní čistírna odpadních vod.

ČOV vs. kanalizační přípojka: Kdy je povinné připojení ke kanalizaci?
Související článek ČOV vs. kanalizační přípojka: Kdy je povinné připojení ke kanalizaci?

Domovní čistírna zcela nahradí kanalizační přípojky a může vám dokonce poskytnout zdroj vody pro zalévání zahrady nebo splachování toalety. Zajímá vás více informací o tom, jak čistička funguje, kolik stojí a jaké typy lze sehnat na českém trhu? Přečtěte si následující stránky nebo nás kontaktujte a my vám rádi poradíme.

Shrnutí

Kanalizační přípojka představuje nejjednodušší způsob, jak vyřešit likvidaci odpadních vod z vaší nemovitosti. V případě, že ve vaší obci je vybudovaná obecní kanalizaci, jinou možnost než zbudovat přípojku dokonce ani nemáte. Celý proces se ale neobejde bez administrativních úkonů, z nichž tím nejdůležitějším je obstarání projektu kanalizační přípojky.

Zajímá vás, jaká je cena kanalizační přípojky? Kontaktujte nás nebo si přečtěte náš blog.

Proč využít služeb projekční kanceláře Zakra?

  • Jsme rychlí – Na projekt kanalizační přípojky nebudete čekat déle než 3 týdny od získání všech podkladů. Dáváme si záležet, abyste termín dokončení projektu vždy znali dopředu a mohli s ním počítat.

  • Jsme féroví – Cenu projektu kanalizační přípojky znáte vždy dopředu a v průběhu naší spolupráce se nijak nemění. Pokud budete potřebovat něco předělat nebo se úředníkovi nebude něco líbit, máte tuto předělávku v ceně.

  • Jsme digitální – Pro získání většiny podkladů využíváme digitalizované katastrální mapy, digitální podklady sítí, Google mapy a další nástroje. Naši práci uchováváme v bezpečí cloudu, takže nehrozí její ztráta.

  • Pomůžeme vám vyřídit veškerá potřebná povolení – Nechte veškeré starosti s obíháním úřadů na nás a ušetřený čas věnujte své rodině.

Kontaktujte násMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma