Retenční nádrže na dešťovou vodu: Jak vybrat tu správnou?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
21. 06. 2020
Retenční nádrž na dešťovou vodu

Úbytek srážek a prodlužující se období sucha mění ráz krajiny, ztěžují starost o zahradu či pole a nevyhnutelně zvyšují poplatky za vodné a stočné. Jak můžete jako jednotlivec začít šetrně hospodařit s vodou? Ideálním řešením jsou retenční nádrže na dešťovou vodu. K čemu slouží a jak vybrat tu správnou?

Obsah článku

Co je retenční nádrž a k čemu slouží

Retenční nádrže jsou moderní alternativou plechových barelů sloužících k zachytávání dešťové vody. Na rozdíl od těchto barelů jsou ale retenční nádrže objemnější, akumulovaná voda v nich vydrží až 3 týdny, aniž by se zkazila, a navíc může být díky filtraci znovu použita nejen na zahradě, ale i v domácnosti. 

Přefiltrovaná voda je vhodná především k praní prádla, ale využijete ji také ke splachování toalety, běžnému úklidu nebo mytí auta. Díky tomu šetříte nejen zdroje pitné vody, ale i svou peněženku. Jediné, co je potřeba zařídit, je striktní oddělení rozvodu užitkové a pitné vody, aby nedošlo k její kontaminaci. 

Chci slevuMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Jak nádrž funguje

Při dešti je do retenční nádrže svedena srážková voda z okapů přilehlého stavení (může se jednat také o garáž), z které jsou ještě před vstupem do nádrže odstraněny nečistoty o různé velikosti (od větví, přes listí až po písek a drobné kamínky). V retenční nádrži je takto přefiltrovaná voda akumulována až 3 týdny. K zálivce zahrady nebo využití v domácnosti dochází díky čerpací technice, která je nastavena tak, aby vždy upřednostňovala užitkovou vodu před vodou pitnou.

TIP: Přečtěte si také, jak funguje retenční nádrž na dešťovou vodu a co od ní očekávat.

Využití dešťové vody: 5 tipů, jak dešťová voda pomůže
Související článek Využití dešťové vody: 5 tipů, jak dešťová voda pomůže

retenční nádrže na dešťovou vodu

Jak vybrat tu správnou retenční nádrž?

Při výběru retenční nádrže je třeba rozhodnout, kam retenční nádrž umístíte, jaký objem bude dostačující a jaký materiál bude nejvhodnější. Pojďme se na jednotlivé parametry podívat podrobněji.

10 tipů, jak vybrat nádrž na dešťovou vodu
Související článek 10 tipů, jak vybrat nádrž na dešťovou vodu

Umístění retenční nádrže na dešťovou vodu

Vyplatí se vybrat spíše nadzemní nebo podzemní variantu retenční nádrže? S umístěním nadzemní nádrže nemáte téměř žádné starosti, na druhou stranu musíte počítat s tím, že si pro sebe ukrojí část vašeho pozemku. Nádrž by neměla být umístěna na přímém slunečním světle, jinak se v ní nahromaděná voda bude rychleji kazit.

Instalace podzemní retenční nádrže sice vyžaduje speciální techniku, ale nádrž bude schovaná před vašimi zraky, nebude zabírat místo na vašem pozemku a navíc udrží akumulovanou vodu déle čerstvou díky tmě a nízké teplotě. Pokud ji navíc umístíte do nezámrzné hloubky (maximálně 60 metrů), můžete vodu využívat celoročně.

TIP: Přečtěte si podrobnější článek o tom, zda je lepší nadzemní nebo podzemní nádrž?

Objem retenční nádrže na dešťovou vodu

Pro jaký objem retenční nádrže se rozhodnout? Záleží hned na několika faktorech – velikosti střechy, ze které je odváděna voda, ročním úhrnu srážek v dané lokalitě a plánovaném využití akumulované dešťové vody. Pokud se chystáte vodu využívat i v domácnosti, i to je třeba zohlednit při volbě velikosti nádrže.

Jak na výpočet velikosti akumulační nádrže na dešťovou vodu
Související článek Jak na výpočet velikosti akumulační nádrže na dešťovou vodu

Pro lepší představu se vyplatí využít některou z online kalkulaček, které vám na základě výše zmíněných informací vypočítají přibližný objem retenční nádrže.

retenční nádrže na dešťovou vodu

Materiál retenční nádrže na dešťovou vodu

Retenční nádrže na dešťovou vodu se vyrábí z betonu, sklolaminátu nebo plastu. Která z nich by to u vás měla vyhrát a proč?

  • Betonové retenční nádrže jsou vhodnou volbou všude tam, kde je vysoká hladina spodní vody. Vzhledem k jejich vysoké hmotnosti ale počítejte s vyššími náklady na dopravu a následnou instalaci.

  • Sklolaminátové nádrže jsou minimálně z hlediska hmotnosti lepší variantou, zároveň se vyznačují odolností a pružností. Nevýhodu ale představuje úzký vstup do nádrže, který znesnaďnuje její čištění. V případě, že sklolaminát popraská, nejen že vás mohou zranit ostré střepy, ale následná oprava vás nevyjde zrovna lacino.

  • Stále větší oblibě se proto těší plastové retenční nádrže, u nichž si ale musíte důkladně pohlídat kvalitu. Svařované nádrže z polyetylenových desek sice zprvu potěší vaši peněženku, ale při jejich instalaci už to tak veselé nebude. Aby byly nádrže dostatečně odolné, musí se totiž obetonovat a to se vám značně prodraží. Proto uděláte nejlépe, pokud se rozhodnete investovat do skořepinové retenční nádrže z odolného polyetylenu, které nevyžadují betonování. Jejich cena se v závislosti na objemu pohybuje od 6 500 korun (500 litrů) do 90 tisíc korun (12 m³).

Dotace na dešťovou vodu (Dešťovka) v roce 2024
Související článek Dotace na dešťovou vodu (Dešťovka) v roce 2024

Shrnutí

Pořízení retenční nádrže je dobrým krokem z ekologického i ekonomického hlediska, jelikož vás naučí využívat dešťovou vodou místo vody pitné a díky tomu vám podstatně sníží výdaje za vodné a stočné. Navíc máte stále možnost zapojit se do dotačního programu Dešťovka, díky kterému získáte až 50 % způsobilých výdajů na pořízení retenční nádrže zpět. Abyste ale na dotaci dosáhli, budete potřebovat projektovou dokumentaci – tu vám rádi připravíme, stačí nás nezávazně kontaktovat.

Potřebuji projektMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Mohlo by vás také zajímat:

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma