Vrtaná studna jako zdroj pitné vody pro vaši domácnost?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
21. 06. 2020
projekt vrtané studny

Vrtaná studna se těší stále větší oblibě a stává se tak nedílnou součástí zahrad. Nachází uplatnění především jako zdroj levné užitkové vody a snižuje tak spotřebu a výdaje za vodu pitnou. U domácností, které nelze napojit na vodovodní řád, je pak stavba vrtané studny ideálním řešením.

Obsah článku

Vrtaná vs. kopaná studna

Kopaná studna patří od nepaměti k tradičním způsobům zajištění vody pro domácnost. Stále častěji je ale nahrazována studnou vrtanou, a to hned z několika důvodů. Vrtaná studna zpravidla dosahuje hloubky několika desítek metrů, výjimečně až 100 metrů, a jímá tak hlubší podzemní vodu než její historický předchůdce. Podzemní vodu lze navíc efektivně oddělit od mělčí podpovrchové vody, která bývá znečištěná pesticidy a dalšími chemikáliemi používanými v zemědělství.

Vrtaná studna je tudíž zdrojem kvalitnější vody, která po chemickém rozboru může být používána jako voda pitná. Něco takového se vám s kopanou studnou bohužel nepoštěstí.

Vrtaná studna jako zdroj pitné vody

Používat vrtanou studnu jako primární zdroj pitné vody je snem každého, kdo touží po soběstačné domácnosti. Stejně jako kohoutková voda, musí ale i studniční voda splňovat veškeré potřebné hygienické požadavky, které zaručují její zdravotní nezávadnost. Rozbor vody je přitom nutné provádět alespoň jednou ročně.

Co dělat, pokud studniční voda nedosahuje kvality vody pitné? V takovém případě je nutné vrtanou studnu vyčistit, což zahrnuje vyčerpání veškeré vody a odstranění nánosů a kalů. Plášť studny se následně vyčistí vysokotlakým strojem a voda se opět přečerpá. Dno studny musí být vystlané štěrkovou vrstvou a celou studnu je nutné zajistit proti vniknutí povrchových nečistot. Nakonec se voda ve studni ošetří dezinfekčním prostředkem.

Vrtání studny: Jak se dělá vrtaná studna od A do Z
Související článek Vrtání studny: Jak se dělá vrtaná studna od A do Z

Vrtaná studna jako zdroj užitkové vody

Nejčastěji bývá domácí studna zdrojem vody užitkové, jejíž chemické složení nemusí splňovat přísné hygienické požadavky, jelikož se používá k zálivce zahrady, napouštění bazénu nebo k běžným úkonům v domácnosti (splachování toalety, praní prádla). Díky tomu vám použití studniční vody ušetří značnou sumu peněz za vodné a stočné.

Vrtaná studna – postup realizace

Vrtaná studna je podle platných právních předpisů považována za vodní dílo, proto její stavbě předchází řada legislativních opatření. Co vše je nutné zařídit ještě před započetím stavebních prací?

Povolení a projekt vrtané studny

K získání potřebných povolení vám poslouží dva důležité dokumenty – hydrogeologický posudek a projekt stavby vrtané studny. Hydrogeolog v první řadě posoudí, zda se na vašem pozemku nachází zdroj podzemní vody, navrhne vám vhodnou konstrukci studny a technologii jejího hloubení, která zajistí, že se studniční voda bude plynule doplňovat a nebude chybět ostatním studnám v okolí. Na základě těchto okolností můžete získat povolení k provedení průzkumného vrtu, který potvrdí přítomnost podzemní vody. Dalším krokem je získání oprávnění od příslušného Báňského úřadu k zahájení stavebních prací.

Povolení vrtané studny
Související článek Povolení vrtané studny

Potřebuji posudekMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Stavba vrtané studny

Stavebních prací by se v ideálním případě měla zhostit firma, která je vybavena vrtnou soupravou a má s realizací domácí studny letité zkušenosti. Díky tomu si na zhotovení studny počkáte pouhý jeden až dva dny. Než ale začnete studniční vodu čerpat a využívat, musíte si ještě zajistit další povolení k odběru vody u příslušného úřadu. 

vrtaná studna

Vypracování projektu

Jde vám z toho hlava kolem? Nebojte – naše projekční kancelář Zakra patří k autorizovaným vodohospodářským projektantům, proto vám s vypracováním projektu vrtané studny rádi pomůžeme. Našim klientům jsme také schopni doporučit několik hydrogeologů z jejich okolí.

Projekt vrtané studny: Kompletní průvodce (2024)
Související článek Projekt vrtané studny: Kompletní průvodce (2024)

Potřebuji projektMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Cena vrtané studny

Výsledná cena vrtané studny zahrnuje náklady na hydrogeologický posudek, vypracování projektu, zajištění stavebního povolení a konečně náklady spjaté se samotnou stavbou vrtané studny. Ceny za jednotlivé služby se mohou lišit, pohybují se ale v řádu jednotek tisíc:

  • hydrogeologický posudek – cena od 3 000 korun

  • vypracování projektu – v Zakře si ho ceníme na 11 990 korun (s DPH), za které získáte kompletní projektovou dokumentaci

  • zajištění stavebního povolení a další správní poplatky – 9 990 s DPH

  • realizace vrtané studny – cena se odvíjí od průměru a hloubky vrtu a typu podloží a může se pohybovat od 1 000 – 4 500 korun/metr

  • kolaudace studny – cena od 3 000 korun

Vždy je třeba počítat s dalšími výdaji za dokončovací práce a za čerpací techniku, která vám umožní studniční vodu využívat na zahradě a v domácnosti.

Cena studny: Kolik vás bude stát vrtaná studna?
Související článek Cena studny: Kolik vás bude stát vrtaná studna?

Výhody a nevýhody vrtané studny

Proč by měla vrtaná studna zkrášlit i vaši zahradu? A jaké její nevýhody je taktéž potřeba vzít na vědomí?

vrtaná studna

Výhody vrtané studny

  • jímá podzemní vodu ze značné hloubky

  • jímá kvalitnější vodu, která za určitých podmínek může být považována za vodu pitnou

  • lze v ní účinně oddělit mělčí znečištěnou vodu od vody podzemní

  • množství studniční vody není přímo závislé na srážkách, takže nehrozí vyschnutí

  • využití studniční vody snižuje spotřebu a také výdaje za vodu kohoutkovou

Nevýhody vrtané studny

  • vyšší počáteční náklady

  • každý rok je nutné provést údržbu studny a zkontrolovat jakost vody

  • za účelem využití studniční vody v domácnosti je nutná instalace domovní vodárny

  • voda se může při velkých deštích zakalit

Shrnutí

Domácí studna je skvělým krokem na cestě k větší soběstačnosti. Nezapomeňte ale, že než poprvé kopnete do země, budete muset sehnat hydrogeologický posudek, projekt a úřední povolení. Pokud si s realizací vrtané studny nechcete dělat těžkou hlavu, kontaktujte nás – umíme zajistit hydrogeologa, vypracovat projekt a sehnat veškerá povolení.

Mohlo by vás také zajímat:

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma