10 nejčastějších dotazů k domovní ČOV

kraus@zakra.cz Michal Kraus
24. 06. 2019
dotaz k čistírně odpadních vod ČOV

Stále váháte, zda si pořídit domovní čistírnu odpadních vod? Nevíte si rady s tím, jakou domovní ČOV vybrat, nebo se bojíte, že bude zapáchat? A jak je to vlastně s projektem a povolením čistírny? Dnes vám na ty nejčastější dotazy ohledně domovní ČOV odpovíme.

Obsah článku

Co je domovní čistírna odpadních vod

Domácí čistička odpadních vod je plastový výrobek sloužící k čištění odpadních vodJeště než se pustíme do odpovídání na nejčastější dotazy ohledně čističky odpadních vod, pojďme si říct, o jaké zařízení se vlastně jedná. S domácí ČOV se nejčastěji setkáte u rodinných domů, kde se starají o likvidaci odpadních vod, a to zpravidla v lokalitách, kde není možné připojit nemovitost k obecní kanalizaci.

Splaškovou vodu čistí pomocí mechanicko-biologických procesů za pomocí bakterií, a to tak důkladně, že vodu zbaví až 97 % nečistot. Jak naložíte s přečištěnou odpadní vodou je už na vás – na výběr máte rovnou ze čtyř možností.

Čistička odpadních vod: Srovnání, recenze a ceny [2024]
Související článek Čistička odpadních vod: Srovnání, recenze a ceny [2024]

1. Kdo může vypracovat projekt domovní ČOV?

Domovní čistírny odpadních vod (ČOV), stejně jako různé typy přípojek (vodovodní a kanalizační), jsou z pohledu stavebního zákona považovány za stavbu, případně vodní dílo. Jejich výstavba tak podléhá správnímu řízení, kde se uživatel snaží získat povolení k realizaci.

Z toho plyne, že projekt vám musí zhotovit autorizovaný inženýr vodohospodářských staveb. V případě společnosti Zakra dohlíží na kvalitu projektů Ing. Jaroslav Faiferlík s více než 30 letou praxí v oboru.

Potřebuji projekt ČOVMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

2. Kdy budu potřebovat hydrogeologický posudek?

Povinnost nechat si zpracovat hydrogeologický posudek vzniká v případě, že si přejete přečištěnou vodu vypouštět do vsaku neboli rozlévat po svých pozemcích. Posudek má zabránit případnému zhoršení kvality podzemních vod.

Přečtěte si také:

Potřebuji posudekMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

3. Jaké povolení je ke stavbě domovní ČOV potřeba?

Povolení domovní ČOV je možné dvěma různými způsoby, vždy se však jedná o formu správního řízení. Dnes je stále populárnější ohlášení, které je kratší. Oficiálním typem řízení pak zůstává rozhodnutí. Toto řízení se vede před příslušným vodohospodářským úřadem.

Pokud nechcete ztrácet čas obíháním úřadu, nechte to na nás. Společně s projektem domovní ČOV za vás obstaráme i všechna potřebná povolení. 

Kontaktujte násMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

povolení domovní ČOV4. Kolik stojí roční provoz domovní ČOV?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Vždy záleží, o jaký typ čističky se jedná, kolik osob ji využívá nebo jak probíhá její pravidelná údržba. Je také důležité, jakým způsobem byla čistírna schvalována, a to kvůli četnosti kontrol kvality přečištěné vody. Pokusíme se tedy alespoň nastínit případ čtyřčlenné rodiny, která si koupila domovní čističku ASIO Variocomp a povolila ji na základě ohlášení:

Položka

Spotřeba

Náklad v KČ

Elektřina

Příkon 40 W

2 500,-

Vývoz kalu

2x (lze vyřešit svépomocí)

5 000,-

Bakterie

1x (ne nutně potřeba)

300,-

Revize

0,5x (dělá se po 2 letech)

4 000,-

5. Lze vodu z domovní ČOV používat jako užitkovou (například na splachování)?

Ano, samozřejmě lze. V tomto případě však samotná čistírna nestačí. Nezbytné je pořídit retenční nádrž, kde se bude přečištěný voda shromažďovat a odkud se bude následně čerpat. V případě, že máte zájem o toto velmi ekologické řešení, doporučujeme využít naší konzultace zdarma a probrat to přímo s odborníky. Na retenční nádrž se navíc vztahuje dotační program Dešťovka.

Splachování toalety dešťovou vodu: Jde to? A co je k tomu potřeba?
Související článek Splachování toalety dešťovou vodu: Jde to? A co je k tomu potřeba?

Kontaktujte násMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

6. Je lepší stavět domovní ČOV na klíč, nebo svépomocí?

Služba septik na klíč vám ušetří čas i starosti. Co vám naopak neušetří, jsou peníze.Častá otázka, kterou řeší většina klientů. Za službu domovní ČOV na klíč si sice připlatíte, ušetříte ale spoustu

starostí a času. V ceně je totiž zahrnuto vše od samotné čistírny odpadních vod přes projekt a povolení až po konečnou instalaci čistírny na vašem pozemku.

Na druhou stranu realizovat ČOV svépomocí se vyplatí každému, kdo chce co nejvíce ušetřit. Prodejce vám dodá čističku, projekt hotovou projektovou dokumentaci a vše ostatní si již zařídíte sami.

Jak velký je rozdíl v ceně, kterou zaplatíte? Přečtěte si článek: Domovní ČOV na klíč. 
Domácí čistička odpadních vod na klíč od Zakra
Související článek Domácí čistička odpadních vod na klíč od Zakra

7. Jak často je potřeba vyvážet kal?

Četnost vývozů neplatí pro všechny domovní ČOV stejně. Každý uživatel či rodina využívá čističku jinak, někdo vodou šetří, někdo si naopak denně dopřává vanu. Stejně tak někde pracuje čistírna pro čtyřčlennou rodinu, jinde pro dvou-generační dům.

Obecně však lze říci, že vás vývoz kalu potká 2× do roka. Cena jednoho vývozu se pak pohybuje kolem 3 000 Kč.

Moderní ČOV však již odvoz nevyžadují. Pokud si vyberete dražší ČOV např. od ASIO či ABPlastu, bude vám stačit kal 2× ročně odsát a využít pro kompostování.

100% bezúdržbová čistička odpadních vod je mýtus
Související článek 100% bezúdržbová čistička odpadních vod je mýtus

8. Co dělat, když ČOV zapáchá?

Dříve, než začnete být nešťastní, zamyslete se, zda ČOV nezapáchá kvůli počasí v posledních dnech. Vlhkost a deštivo můžeme podobně jako u kanálů na ulicích zvýšit zápachovost. Nemusí tak nutně jít o poruchu, ale pouze o dočasnou situaci.

Pokud ČOV zapáchá, aniž by z nebe padaly trakaře, je dobré se zamyslet nad tím, co do ČOV přitéká. Čistírna pracuje na biologickém principu a ne všechny přípravky běžně používané v domácnosti se hodí pro provoz ČOV.

Poslední variantou, jak si pomoci sám, je přidání speciálních bakterií pro správné fungování ČOV.

Pokud máte i toto ohlídané, pak doporučujeme pozvat servisního technika. Příčin, kde se proces čištění poškodil, může být několik a nemá smysl si opravovat sám něco, co stálo desítky tisíc.

zápach z domovní čov9. Jakou ČOV vybrat?

Top 5 domácích čističek odpadních vod (ČOV) na rok 2024
Související článek Top 5 domácích čističek odpadních vod (ČOV) na rok 2024

Tomuto tématu jsme se věnovali do detailu v těchto článcích: Jak vybrat domovní ČOV a Velké srovnání domovních ČOV. Přesto si dovolíme zopakovat několik důležitých kritérií, jak postupovat při výběru domovní ČOV.

  • Nešetřete – čistírna není spotřební zboží. Vyplatí se kupovat od zavedených výrobců, jakými jsou např. ASIO, ABPlast či TopolWater

  • Nepřetěžujte ČOV – Pokud vás žije v domě 6, nekupujte čističku pro 4 osoby. 1 osoba denně zpracuje asi 150 litrů odpadních vod. Čističky jsou dimenzované tak, aby spolehlivě obsloužily počet osob udávaný výrobcem. Pokud ji poddimenzujete, tak si při nejlepším zkracujete její životnost. Velmi pravděpodobně vám však brzy přestane dobře pracovat.

  • Kupujte od zavedených výrobců – Nemá smysl si kvůli koruně nechat vrtat koleno. Doporučujeme vybrat si domovní ČOV od zavedených značek, jako je Asio, ABPlast nebo TopolWater. Jednak tyto značky nejsou dražší než konkurenti a druhak vám budou schopni poskytnout servis v případě poruchy či doprodat příslušenství.

Potřebuji projekt ČOVMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

10. Jak dlouho trvá vyřízení povolení a samotný projekt ČOV?

Projekty domovních ČOV jsou naší specializací, což výrazně urychluje dobu, kdy jsme schopni projekt nakreslit. Nechceme vám slibovat hory doly, ale reálně lze projekt samotný zvládnout do týdne. Zádrhel často představují další dokumenty a stanoviska, která k vypracování projektu potřebujeme obdržet například od vlastníků sítí nebo hydrogeologa. Zpravidla vám ale hotový projekt domovní ČOV dodáme do 3 týdnů. 

Co se týče vyřízení povolení, počítejte raději s 2–3 měsíci. 

Povolení domovní ČOV aneb Jak na úředníky
Související článek Povolení domovní ČOV aneb Jak na úředníky

Proč využít služeb projekční kanceláře Zakra?

  • Jsme rychlí – Na projekt vaší domovní čistírny nebudete čekat déle než 3 týdny od získání všech podkladů. Dáváme si záležet, abyste termín dokončení projektu ČOV vždy znali dopředu a mohli s ním počítat.

  • Jsme férovíCenu projektu domovní ČOV znáte vždy dopředu a v průběhu naší spolupráce se nijak nemění. Pokud budete potřebovat něco předělat nebo se úředníkovi nebude něco líbit, máte tuto předělávku v ceně.

  • Jsme digitální – Pro získání většiny podkladů využíváme digitalizované katastrální mapy, digitální podklady sítí, Google mapy a další nástroje. Naši práci uchováváme v bezpečí cloudu, takže nehrozí její ztráta. Vyvinuli jsme vlastní interní aplikaci, která nám pomáhá vyřizovat povolení k domovním čistírnám odpadních vod, díky čemuž pracujeme rychle a efektivně.

  • Pomůžeme vám vyřídit povolení domovní ČOV – Nechte veškeré starosti s obíháním úřadů na nás a ušetřený čas věnujte své rodině.

  • Umíme také domovní ČOV na klíč – Celý proces realizace domovní čistírny si vezmeme na starost.

Kontaktujte násMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma