100% bezúdržbová čistička odpadních vod je mýtus

kraus@zakra.cz Michal Kraus
02. 01. 2023
bezúdržbová čistička odpadních vod

Bezúdržbová čistička odpadních vod je snem každého majitele nemovitosti, který se nemůže připojit ke kanalizaci. Komfort, který poskytuje běžná kanalizační přípojka však nikdy nenahradí domovní čistírna odpadních vod. Je potřeba si přiznat, že na trhu není žádná zcela bezúdržbová čistička. Jaké povinnosti s čistírnou máte a na co musíte myslet?

Obsah článku

Jak funguje domovní čistírna odpadních vod

Domovní čistírna odpadních vod (ČOV) funguje na principu mechanicko-biologického čištění. Odpadní vody procházejí postupně komorami nebo se čistí v jedné komoře (SBR čištění) v rámci řízených sekvencí.

Na konci čistícího procesu je odpadní voda přečištěná s účinností až 97%, kterou je možné vsakovat nebo vypouštět do vod povrchových.

Proč není žádná čistírna zcela bezúdržbová

Na českém trhu neexistuje zcela bezúdržbová čistička odpadních vod. U domovních čistíren je minimálně nutné pravidelné odkalování. Dále pak odběr vzorků nebo revize odborně způsobilou osobou.

Tím se dostáváme k jádru pudla a tvrzení, že žádná čistička není 100% bezúdržbová. Představte si vodu, která do čistírny natéká, jde o vodu z toalet, koupelen a dalších částí domu. Taková voda samozřejmě obsahuji i pevné a další částice. V průběhu čištění se odpad nevypaří a čištěním vzniká tzv. kal, se kterým musíte pracovat.

Jednak nejsou čistírny bezúdržbové, protože se musíte starat o kal, a za druhé je čistírna vodní dílo. Jako takové potřebuje dle zákona povolení. Vodoprávní úřad v každém povolení stanoví podmínky provozování domovní čistírny.

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Práce s kalem z čistírny je nutná, nemusí být ale otravná

Abychom dostáli tvrzení, že o kal je třeba se starat, konkrétně ho pravidelně odstraňovat, můžeme nahlédnout do jednotlivých provozních řádů výrobců čistíren.

Ukázka provozního řádu čističky Variocomp od ASIO

U čistírny Variocomp je nutné pravidelné odkalování

Ukázka provozního řádu čističky AT6 od ABPlast

100% bezúdržbová není ani čistička AT6

A takto bychom mohli pokračovat…

Kal není nic špatného. Jde o přirozenou věc u každé domovní čistírny odpadních vod. Čistírna nemůže fungovat bez dostatečného množství kalu, ani s přebytečným množstvím kalu.

I když bude mít čistírna odpadních vod sebevětší prostor na kal, jednou za čas na něj budete muset vzpomenout a dle provozního řádu změřit objem kalu. Zatím nikdo nevymyslel čističku, která by nevyžadovalo, alespoň minimální údržbu. Existují však již chytrá řešení.

Takřka bezúdržbová čistička se najde, ale je jich jako šafránu

Pokud domovní ČOV potřebujete a zároveň chcete minimalizovat starost o kal. Nabízí se volit mezi čistírnou Monocomp a Topas.

Monocomp má jednoduchou údržbu pomocí jutových pytlů

Monocomp je vlajkovou lodí společnosti ASIO. Jde o domovní čistírnu odpadních vod, ve které se přebytečný kal akumuluje v jutovém koši, který je možné jednoduše vyndat a celý obsah kompostovat.

Výhodou řešení je, že stačí jednou za 2 až 3 měsíce vyměnit koš. Pouze v případě vysoké koncentrace kalu je nutné odkalování fekálním vozem.

Nevýhodou řešení je opakované nakupování jutových košů a myšlení na to, že je potřeba je měnit. Jde sice o příjemné řešení, ale ne zcela bezúdržbové.

Jutový pytel snižuje nároky na údržbu domovní čistírny

TopolWater přišel inovuje a starost o kal takřka odpadá

S dalším chytrým řešením přišla v roce 2022 společnost TopolWater, která ke své domovní čistírně Topas R nebo Topas S dodává kalový (odvodňovací) box. Ten lze pořídit i ve zcela automatickém provedení.

Kal z čistírny se čerpá do boxu, kde vysychá a následně ho vyhodíte na kompost. Podobně jako u Monocompu platí, že pokud kalové zkoušky vycházejí dobře, není potřeba řešit odkalování fekálním vozem.

Odvodňovací box dělá z čistírny Topas prakticky bezúdržbové řešení

V ostatních případech je nutné čistírnu “odkalovat”

U ostatních domovních čistíren na trhu je nutné pravidelné odkalování. U rodinných domů se doporučuje 1x až 2x ročně. To znamená objednat fekální vůz, který přebytečný kal odveze na centrální čistírnu odpadních vod.

Další údržbu stanoví legislativa

Starost o kal není jediným důvodem, proč tvrdíme, že neexistuje zcela bezúdržbová čistička odpadních vod. Dalším důvodem je legislativa, respektive vodoprávní úřad a odbor životního prostředí.

Domovní čistírna odpadních vod jde povolit buď klasicky nebo tzv. ohlášením. Prvně jmenované přináší povinnost 2x ročně odebrat z čistírny vzorky a nechat je vyhodnotit v akreditované laboratoři. Výsledky vzorků se následně posílají na vodoprávní úřad.

Ohlášení ve většině případů nestanoví odběr vzorků, ale pravidelnou revizi čistírny. Tu musí provádět odborně způsobilá osoba, která o stavu čistírny vydá zprávu. Jde o podobnou povinnost, kterou mají majitelé kotlů či komínů.

Další podmínky údržby stanoví provozní řád

To, jak je čistírna bezúdržbová vždy nejlépe zjistíte z provozního řádu nebo návodu k obsluze. Všichni výrobci mají v těchto podmínkách návody a postupy, jak se o čistírnu starat. Zatím jsme se nesetkali s provozním řádem, kde by stálo: “Tato čistírna je zcela bezúdržbová a po jejím spuštění se o ni nemusíte starat”.

Domovní čistírna odpadních vod je jako auto. Dá se provozovat dlouho bez větších problémů, ale pokud se údržba příliš zanedbá, bude pak oprava stát zbytečně moc peněz. Lepší přístup je čistírnu pravidelně kontrolovat a alespoň jednou za 3 měsíce provést kalovou zkoušku. Vyhnete se tak případným potížím.

Pomůže vám vybrat ideální čistírnu, takřka bezúdržbovou

Zajímá vás více? Chcete vědět, jak konkrétní čistírna funguje nebo jaká je nejlepší? Poradíme vám od A do Z. Rádi vám pomůžeme s výběrem ideální domovní čistírny, připravíme projekt a zařídíme povolení.

Domovní čistírny realizujeme i na klíč. Vyzkoušejte naši konzultaci zdarma.

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma