11 tipů, jak vybrat ideální perlátor pro vaši domácnost

kraus@zakra.cz Michal Kraus
10. 10. 2020
proč koupit perlátor a spořič vody
Jak vybrat ten správný perlátor, když je jich tolik? Nechcete vyhodit peníze za perlátor do vzduchu a lhát si do kapsy, že šetříte? Není se čemu divit, trh s perlátory a spořiči vody urazil kus cesty a byť se stále dají pořídit perlátory za pár korun, které vydrží pár dní a neušetří nic, tak i na našem malém rybníčku se dají koupit špičkové šetřiče vody. Jak se nespálit při výběru a vybrat ideální perlátor se dočtete v našem článku.

Obsah článku

Jak Vám perlátor pomůže

Než se pustíme do samotného výběru je dobré si říct, proč byste vůbec měli o perlátoru uvažovat. Přeci jen ve většině domácností ho jen tak nenajdete a účet za vodu se vždycky nějak zaplatil.

Vývoj cen vody

Přesto je zřejmé, že náklad na vodu zatěžuje naši peněženku čím dál tím více. Přiložený graf (data z ČSÚ) ukazuje, jak prakticky rok, co rok, rostou finanční náklady na 1 osobu v domácnosti. Zatímco v roce 2000 vyšel jeden člen domácnosti na necelých 1 300,-, v roce 2018 to bylo 2 667,-. Během 18 let tak voda zdražila o 105% a tento trend se jen tak nezmění.

11 tipů, jak vybrat ideální perlátor pro vaši domácnost

Proč pomůže perlátor či jiný spořič

Perlátory a spořiče vody jsou mechanická zařízení, instalovaná na baterii. Vytékající vodu provzdušňují  a snižují tak celkový objem. Výsledkem je tedy stejný, ne-li lepší komfort a nižší spotřeba. Na perlátoru není nic zázračného, kromě toho, že stojí pár korun, šetří přírodu i peněženku, a jeho návratnost se počítá na měsíce. Jak funguje perlátor se můžete podívat v tomto videu.

Kolik perlátor skutečně ušetří

Kolik perlátor skutečně ušetří je trochu vaření z vody, protože záleží jednak na kvalitě výrobku, ale také na individuálním nastavení. Přesto jsme dali dohromady reálný (spíše skeptičtější) odhad, který ukazuje, že průměrná 4 členná domácnost díky perlátorům a dalším šetřičům ušetří ročně až 4 600,-. Detailní analýzu, jak spoří perlátory si můžete přečíst zde.

Přečtěte si, kolik vody ušetříte s perlátorem a dalšími spořiči v naší analýze.

Jak jednoduše vybrat perlátor

Konečně se dostáváme k samotnému výběru perlátoru, sepsali jsme pro vás všechna kritéria, která vás mohou napadnout při výběru perlátoru a ještě jsme si připravili “super rychlou rozhodovací mapu pro výběr” pokud Vás nebaví číst :-).

11 tipů, jak vybrat ideální perlátor pro vaši domácnost

Kritéria pro výběr perlátoru

Vybrat perlátor je určitě jednoduší než vybrat auto, i tak je ale dobré se zamyslet, než investujete své peníze. Připravili jsme pro Vás 11 tipů a kritérií podle čeho vybrat ten nejlepší perlátor právě pro Vás.

  1. Závit

  2. Průmět

  3. Barva

  4. Regulovatelný průtok

  5. Vodní kámen

  6. Výrobce

  7. Ohyb

  8. Spouštění vody

  9. Instalace

  10. Záruka

  11. Cena

Typ závitu, to je oč tu běží

Než vůbec začnete hledat správný perlátor, doporučujeme rychlým pohledem zkontrolovat své domácí vodovodní baterie a zjistit jaký na nich máte závit. Může být buď vnější nebo vnitřní, jiná možnost naštěstí není.

Pozor jen na logické cvičení, pokud máte doma vnitřní závit na baterii (tedy není vidět), pak si kupujete perlátor s vnějším závitem. Naopak máte-li vnější závit na baterii, pak hledáte perlátor s vnitřním závitem. Možná se teď usmíváte, ale autor tohoto článku si svůj první perlátor objednal přesně obráceně :-)

Pokud to spletete je možné ještě koupit redukci, ale jsou to zbytečné peníze bez služby navíc.

11 tipů, jak vybrat ideální perlátor pro vaši domácnost

Jak široký perlátor koupit

Tak závit bychom měli. Věříme, že jste všichni zručnější než autor článku. Druhým krokem je pak průměr baterie. Opět “jednoduchá” věc. Typicky se vnitřní závit perlátoru vyrábí s průměrem 22mm, zatímco vnější je logicky širší a má tedy 24mm. Popřípadě lze dokoupit redukce, ale ta není obecně potřeba.

Je libo jiná barva než stříbrná

Výrobci samozřejmě kopírují trend barev11 tipů, jak vybrat ideální perlátor pro vaši domácnost vodovodních baterií. Neplatí tedy, že perlátor je ošklivý kus plastu, který působí jako pěst na oko. U kvalitních výrobců si můžete vybírat z několika barev, typicky máte minimálně na výběr mezi stříbrnou a zlatou, ale najdou se i černé perlátory.

Regulujte průtok vody

Dostáváme se pravděpodobně k nejdůležitějšímu kritériu volby. Dnešní perlátory umožňují regulaci průtoku, což hlavně uvítají všichni ti, kdo kupují perlátor prvně a neví, co toho čekat.

Ve většině případů má perlátor horní hranici 14 litrů za minutu, což je prakticky stejný proud jako z běžného kohoutku. Spodní hranice pak bývá v rozpětí 4 až 6 litrů. Pokud tedy nevíte, jaký objem bude vyhovovat přímo vám, určitě sáhněte po perlátoru, který umožňuje regulaci.

Regulace se typicky provádí pomocí gumiček přiložených k perlátoru. Takto například regulujete perlátor RA6 U od společnosti Watersavers.

11 tipů, jak vybrat ideální perlátor pro vaši domácnost11 tipů, jak vybrat ideální perlátor pro vaši domácnost11 tipů, jak vybrat ideální perlátor pro vaši domácnost

To znamená, že regulaci průtoku perlátoru provádíte před samotnou instalací. Do vnitřku perlátoru se vloží gumičky v kombinaci podle návodu. My jsme pro test zvolili jednu červenou gumičku, tedy průtok 8l za minutu. S tímto objemem si zcela určitě vystačíte i vy a navíc tím snížíte spotřebu skoro o 50% (počítáme, že kohoutek nepouštíte na maximum).

Moderní perlátor zvládne i vodní kámen

Problém s vodním kamenem netřeba rozebírat, všichni to známe u běžných baterií, praček apod. Levné perlátory mají tu nevýhodu, že usazený vodní kámen poruší sítko a nejpozději za 2 roky, tak perlátor přijde o svou funkčnost.

Proto například perlátory Watersavers nahrazují kovové části, kde dochází ke styku s vodou  plastem, který je odolný vůči usazeninám. Byť perlátor není auto, určitě nechcete kupovat nový každé 2 roky.

Ne všechny spořiče musí být z Číny

Perlátorů najdete nespočet, zvlášť když si pro něj vyrazíte do velkoobchodu jako je např. OBI či Hornbach. Zde však nenajdete jen ty kvalitní, ale i prakticky nefunkční za cenu kolem 30,-. Obecně nedoporučujeme kupovat perlátory levnější 150,-, takové výrobky buď nemají očekávaný účinek nebo nevydrží dlouho pracovat.

Na českém trhu se dá koupit perlátor od kvalitních značek, které se technologii věnují dlouho, rozumění ji a neustále inovují. Ze známých jmen můžeme zmínit českou společnost Watersavers, tchajwanskou Hihippo nebo Terla.

Koupí perlátorů od jedné z těchto značek se určitě nespálíte a dosáhnete kýženého výkonu a úspory.

I perlátor se může hýbat

11 tipů, jak vybrat ideální perlátor pro vaši domácnost

Pokud doma máte pohyblivou hlavici na vodovodní baterii, určitě víte o čem píšeme. Komfort, který pohyb hlavice nabízí oceníte hned po prvním použití. Pokud takovou baterii nemáte, můžete si vylepšit ohebným perlátorem. Tuto možnost lze více než doporučit, jednak šetříte za vodu a za druhé zvyšujete si komfort.

Moderní perlátory nahradí i samotnou baterii

11 tipů, jak vybrat ideální perlátor pro vaši domácnost

Výrobci perlátorů dokázali v roce 2004 velmi rychle reagovat na pandemii SARSu a vyvinuli výrobky, které lze spustit dotykem. Velkou výhodou primárně pro veřejná místa je, že se uživatel baterie nedotýká kohoutku. Takové řešení samozřejmě můžete pořídit domů. Pozor jen na nezkušenou návštěvu, která si napoprvé nebude vědět rady.

Doporučujeme se podívat na video, tenhle výmysl společnosti Hihippo je nejen praktický, ale i cool.

Nejste zrovna kutil Tim

U tohoto parametru by si měli dát pozor především ti, pro které je cokoliv spojené se šroubovákem tabu. Na trhu lze najít, jak perlátory, které šroubují ručně (doporučujeme) i ty, ke kterým je potřeba klíč nebo šroubovák. Opět platí, že sáhnete-li po perlátorech Hihippo či Watersavers, nebudete muset hledat žádné nářadí.

Spořič vody na celý život

Asi si říkáte, co má autor na mysli, když zmiňuje záruku, ta je přeci u spotřebního zboží vždy 2 roky. Je a není, většina perlátorů nabízí samozřejmě 2 roky, protože musí. Otázkou je, zda někdo půjde po roce a půl reklamovat perlátor za 39,- korun, ale u perlátoru za 3 stovky to už možná uděláte. Nicméně český výrobce Watersavers nabízí záruku na 5 let, přičemž udávají životnost 20 let.

Srovnání výrobců perlátorů podle záruky

Srovnání výrobců perlátorů podle záruky

Výrobce

Délka záruky

Watersavers

5 let

Hihippo

2 roky

Terla

2 roky

Nejlevnější perlátor není ta nejlepší volba

Až na poslední místo jsme schválně umístili cenu. Perlátorů je nepřeberné množství a špatných zkušeností taky. Oblíbené pořekadlo praví: “Nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci.” To bezesporu vystihuje situaci s perlátory na českém trhu.

Jak jsme již několikrát zmínili, ano seženete perlátor za desítky korun, zcela jistě lze však říci, že tento perlátor buď nevydrží dlouho nebo nebude sloužit tak, jak by měl. Za zhlédnutí stojí toto video se srovnáním levných perlátorů vs. kvalitních.

Jak vybrat perlátor bez přemýšlení a studování parametrů?

Točí se Vám hlava z množství parametrů, které jsme vypsali? Nemusí, ve výsledků to není tak složité. Pokud sáhnete po perlátoru od značky Watersavers či Hihippo určitě se nespálíte, za dobrou cenu dostanete nadstandardní perlátor.

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma