3 novinky v roce 2024 pro čistírny odpadních vod

kraus@zakra.cz Michal Kraus
02. 01. 2024
novinky-cov-2024.png

Rok 2024 je tady a s ním i nová sezóna pro domovní čistírny odpadních vod. Po několika letech jde o rok, kdy se toho mění hodně a po tradičním bilancování stojí za to, se podívat i do budoucna.

Obsah článku

3 novinky pro stavitele domovních ČOV

Mezi hlavní novinky pro segment čistíren odpadních vod, ale septiků s filtrem patří:

  • Konec ohlášky jako možnosti povolení

  • Změna sazby DPH u rodinného bydlení

  • Komplikace s legalizací stávající čistírny odpadních vod

Ohláška ČOV už jen na 6 měsíců a pak konec

O novele stavebního zákona a s tím spojenou novelou vodního zákona jsme již psali. Téma však bude po dlouhou dobu živé, a stojí za to si tak připomínat důsledky. Končí oblíbená ohláška, která umožňovala majitelům čistíren odpadních vod volnější provozování bez odběru vzorků.

§15a vodního zákona, který ohlášení upravoval, zcela zmizel a zůstalo jen klasické povolení domovní čistírny. Nově tedy budou všechny ČOV (s certifikátem i bez) povolované stejně. 

Samotná délka řízení se zas tak zásadně nezmění, nicméně konsekvence pro provoz čistírny budou bohužel přísnější. Jednak budou čistírny povolovány na dobu určitou - maximálně 10 let - s možností prolongace a za druhé bude nutný odběr vzorků, nejčastěji dvakrát ročně. 

Jak vybrat tříkomorový septik

12% DPH u rodinného bydlení

Dobrou zprávou je snížení sazby DPH. Z původních 15% klesla sazba na 12% a při realizaci domovní čistírny na klíč, tak lze ušetřit několik málo tisíc. 

Snížení sazby se vztahuje na rodinné bydlení, nikoliv tedy na čistírny odpadních vod umisťované na chaty

Ve všech našich kalkulacích, ať už jde o čističku na klíč nebo nádrž na klíč, tak uvidíte sníženou sazbu DPH.

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Legalizace staré čistírny nebudou procházkou růžovou zahradou

Praxe ukáže, ale podle prvních komentářů odborníků, např. tady a tady, se zdá že zákon se bude stavět méně tolerantně k černým stavbám, které vznikly bez příslušného povolení.

Kromě toho, že při legalizaci domovní ČOV bude potřeba splnit všechny zákonné předpoklady, tak jako u nové, tzn. například:

  • Mimo ochranné pásmo vodního zdroje

  • V souladu s územním plánem

  • Bez možnosti napojení na kanalizační přípojku 

  • apod.

Bude dále nutné dokazovat, že původně byla domovní čistírna postavena v dobré víře stavebníka, který “nemohl” vědět, že povolení nutné je.

Jak bude toto dokazování náročné ukáže zase jen praxe, nicméně lze předpokládat, že půjde o skutečný oříšek a pustit se do takového procesu může ve velkém počtu případu znamenat odstranění stavby na vlastní náklady. 

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma