5x PROČ začít s projektem ČOV a přípojky na podzim

kraus@zakra.cz Michal Kraus
31. 10. 2021
Running Out of Time

Druhá polovina roku je tady, dny se krátí a návštěvy obchodů či internetových stránek dávají vědět, že Vánoce jsou již za rohem. Kdo by tak měl čas myslet na stavební práce? Právě teď, ale je ten nejlepší čas, kdy začít řešit projekt domovní čistírny odpadních vod, vodovodní a kanalizační přípojky.

Obsah článku

1) Budete v klidu: Na projekt bude dost času

Není ojedinělé, že klienti poptávající projekty ČOV a přípojek v únoru, mají v úmyslu v dubnu držet v rukou povolení a začít stavět. Tak rychle bohužel úřední šiml nefunguje. Projekt domovní čistírny odpadních vod jsme sice schopni odbavit relativně rychle, ale úskalí a prodlevy čekají jinde.

Pokud například budete chtít přečištěné vody vsakovat či je využívat pro zálivku, neobejdete se bez hydrogeologického posudku, který musí připravit autorizovaný hydrogeolog. To není vždy na počkání, jednak je hydrogeologů nedostatek a za druhé právě jim končí náročná sezona.

5x PROČ začít s projektem ČOV a přípojky na podzim

Projekt čističky, ale i vodovodní a kanalizační přípojky včetně povolení zabere minimálně 3 měsíce, ale skepticky je dobré počítat až s 6 měsíci. Prostě a jednoduše vyjádření a povolení je více, než by se mohlo zdát a prakticky na každé má úřad 30 dní. Poptáním projektu teď, tak můžete být v klidu a začít stavět, hned jak to jarní dny dovolí.

2) Projektů je na úřadech méně: Povolení se dočkáte rychleji

Samozřejmě úřady nikdy nejsou bez práce, taková situace nesmí nastat :-), ale přeci jen platí, že většinu z nás nenapadne řešit jarní nebo letní stavbu v listopadu či prosinci. Pokud tak, ale uděláte lze předpokládat, že se váš projekt dostane k úředníkovi dříve, než když ho podáte například v březnu, kdy se s projekty roztrhne pytel. I my máme v tomto období více času a váš projekt, tak budete mít v ruce rychleji.

5x PROČ začít s projektem ČOV a přípojky na podzim

3) Je čas upravit projekt: Změny jsou vítány

Nezřídka se stává, že po zadání projektu dojde k diskusi se sousedem či někým zkušenějším a klient potřebuje v projektu změnu, například se přidává větší retenční nádrž, mění se způsob likvidace odpadních vod u domácí čistírny a tak dále. V období špičky se pak na předělávku nějaký ten čas čeká. Naopak v zimních měsících je prostor na předělávky a změny.

U nás je samozřejmostí úvodní konzultace a následná komunikace přímo s projektantem, ale kdybyste si projekt náhodou nevzali u nás, může se tento čas kolegů hodit.

4) Objednat stavební společnost nebude problém

Kamenem úrazu jsou samozřejmě stavební společnosti. Mají dostatek práce a nepotřebují se nikde přetrhnout. Kdo stavěl v posledních letech například rodinný dům, vím o čem píšeme. Rezervovat si, ale stavební společnost půl roku dopředu, to už je jiná písnička. Bude mít čas jich oslovit více a vybírat si. I my budeme mít radost, pokud si službu ČOV na klíč objednáte přímo u nás.

5) Rozložíte finanční náklady v čase

Situace, kdy potřebujete projekt, povolení, posudek ale i stavbu vyřešit v jednom kvartále je velmi finančně náročná, viz. naše články:

Sáhnout takto hluboko do peněženky v rozmezí několika málo měsíců může být problém. Začnete-li s projektem nyní, čeká vás nákup např. domácí čistírny odpadních vod až na jaře, stejně jako platba za stavební činnost.

Naše společnost je připravena pomáhat celoročně. Rádi Vám připravíme projekt a vyřídíme povolení. Jsme specialisté na:

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma