Žumpa vs. septik vs. domovní čistírna: 6 rozdílů

kraus@zakra.cz Michal Kraus
27. 09. 2021
Versus fighting background concept

Zjistěte, jaké jsou největší rozdíly mezi žumpou, septikem a domovní čistírnou odpadních vod. Dozvíte se, na jakém principu fungují, jakou vyžadují údržbu a kam se hodí. A kromě toho vám prozradíme, jak je to s povolením a proč pořizovací cena není to jediné, co by vás mělo zajímat.

Obsah článku

Hlavní rozdíly žumpa vs. septik vs. domovní čistírna

Rozdíly

Žumpa

Septik

Domácí čistírna

Kam se hodí?

Chata

Chata, případně rodinný dům

Rodinný dům

Dochází k přečištění odpadních vod?

Ne

Ano

Ano

Je nutný projekt a povolení?

Ne

Ano

Ano

Spotřeba elektřiny?

Ne

Ne

Ano

Je možnost využít přečištěné vody pro zálivku?

Ne

Ano

Ano

Odolnost vůči nepravidelnému provozu

Ano

Ano

Ne

Prostorová náročnost?

Ne

Ano

Ne

Provozní náklady?

Vysoké

Malé

Malé

Realizace na klíč od Zakra?*

Ne

Ano

Ano

Jak funguje žumpa vs. septik vs. domovní čistírna

Jímka

Klasická žumpa je plastová či betonová nádrž, do které vtékají odpadní vody z domácnosti. Jelikož se jedná o bezodtokou jímku, její obsah je třeba jednou za čas nechat vyvézt fekálním vozem do centrální čistírny odpadních vod.

Septik

Jako septik označujeme kulatou či hranatou nádrž se třemi komorami, která slouží jako usazovací prostor, kde se odpadní vody postupně zbavují kalu. Na rozdíl od jímky dochází v septiku k částečnému čištění odpadních vod, které však není dokonalé. Z toho důvodu se za septik standardně umísťuje zemní filtr (např. pískový) nebo aktivní biologický filtr, který odstraní většinu nečistot a umožní následně vodu vypouštět přímo na pozemku (tzv. vsakem nebo vsakem se zálivkou).

Tříkomorový septik s filtrem od A do Z
Související článek Tříkomorový septik s filtrem od A do Z
Víte, že pokud za septik neumístíte filtr, jedná se v podstatě o bezodtokou jímku? K té nepotřebujete projekt ani stavební povolení, na druhou stranu ji musíte pravidelně vyvážet.

Domovní ČOV

Domovní čistírna odpadních vod neboli ČOV představuje nejúčinnější způsob likvidace odpadních vod u rodinných domů, které nelze napojit na kanalizaci. Jedná se rovněž o tříkomorovou nádrž, v níž dochází k čištění odpadních vod, a to pomocí mechanicko-biologických procesů, jejich výsledkem je voda zbavená až 97 % nečistot.

Odpadní vody nejprve vtékají do usazovací nádrže, kde dochází k jejich hrubému mechanickému přečištění. V následující aktivační části domovní čistírny probíhá biologický čisticí proces, který mají na starosti mikroorganismy rozkládající organické nečistoty. V dosazovací části se odděluje aktivovaný kal od vyčištěné vody, která odtéká z čističky buď do akumulační nádrže (kde je připravená na další využití), nebo pryč z vašeho pozemku.

Kam se hodí žumpa vs. septik vs. domovní čistírna

Jímka

S bezodtokou jímkou se dnes setkáte spíše u starších nemovitostí nebo u zřídka obývaných rekreačních objektů. Důvodem je náročná a finančně nákladná údržba – cena za vývoz žumpy se pohybuje v rozmezí od 800–3 500 korun. Čím více lidí nemovitost obývá, tím častěji se jímka musí vyvážet.

Septik

Tříkomorový septik se hodí zejména k rekreačním objektům, jako jsou chaty a chalupy. Na rozdíl od domovní čistírny totiž nespotřebovává elektrickou energii a nevadí mu ani delší doba nečinnosti. Můžete ho tak na několik měsíců zazimovat a v létě ho opět začít používat, aniž by byl potřeba restart.

žumpa vs. septik vs. domovní čistírna kam se hodí

Domovní ČOV

Domovní čistička odpadních vod je vhodným řešením pro trvale obydlené objekty (rodinné domy), které není možné připojit na kanalizaci. Naopak na chatu a chalupu se čistička příliš nedoporučuje.

Ptáte se proč? Důvodem je přítomnost živých mikroorganismů, které mají na starosti odstraňování organických nečistot. Jakmile se přísun odpadních vod na delší dobu zastaví, bakterie zahynou. Pak vám nezbyde nic jiného, než čističku kompletně restartovat a pořídit do ní aktivační enzymy, které podporují růst bakterií.

Údržba žumpy vs. septiku vs. domovní čistírny

Jímka

Už jsme zmínili, že údržba bezodtoké jímky se neobejde bez pravidelného vyvážení odpadních vod. Jak často k vám fekální vůz zavítá, záleží na velikosti žumpy a na počtu lidí, kteří ji využívají.

vývoz žumpy

Kromě pravidelného vyvážení je však třeba jednou za čas žumpy také důkladně vyčistit, abyste předešli jejímu zanesení a nepříjemnému zápachu. K tomu si samozřejmě můžete pozvat odborníky na slovo vzaté, pokud se do toho chcete pustit svépomocí, máme pro vás pár rad.

  • Zanesenou žumpu nechte nejprve vysát fekálním vozem. Následně se vrhněte na mechanické čištění, při kterém se osvědčuje tlaková pistole. Poté na stěny žumpy použijte SAVO nebo jiný dezinfekční přípravek.

  • Se zapáchající žumpou si poradí biologické prostředky, které zamezují zápachu a usazování kalů. Jedná se o směs vybraných a speciálně vypěstovaných kmenů bakterií, které rozkládají organické látky přímo v žumpě.

Septik

Ačkoliv odpadní vody ze septiku dále odtékají, přesto se v něm usazuje kal, který je třeba jednou za čas odstranit. Buď si za tímto účelem pořídíte kalové čerpadlo, nebo jednou za rok zavoláte fekální vůz, který likvidaci kalu vyřídí za vás.

Z hlediska pravidelné údržby je septik téměř bezúdržbový. Alespoň jednou týdně se doporučuje používat enzymatické a bakteriální přípravky, které urychlují rozkladné procesy v septiku. Od věci také není pravidelně kontrolovat přídavný filtr, abyste předešli jeho zanesení.

Domovní ČOV

Ani domovní čistírně odpadních vod se usazování kalu nevyhýbá, takže ani v tomto případě se neobejdete zcela bez jeho odstraňování. Opět záleží jen na vás, zda investujete do kalového čerpadla a kal odstraníte sami, nebo zavoláte fekální vůz (zpravidla 1–2x ročně).

údržba domovní čistírny odpadních vod

Vzhledem k tomu, že domovní čistírna je sofistikované zařízení, kterým denně proteče několik stovek litrů odpadních vod, potřebuje pravidelnou kontrolu a údržbu. Některé komponenty stačí zkontrolovat jednou nebo dvakrát ročně, jiné si o vaši pozornost budou říkat každý týden.

Podrobně jsem se tomuto tématu věnovali v článku Jak se starat o domovní ČOV, kde najdete seznam všech úkonů, které je třeba pravidelně provádět, aby čistírna fungovala tak, jak má.

Velikost žumpy vs. septiku vs. domovní čistírny

Jímka

Velikost žumpy se bude lišit podle toho, zda ji chcete vyvážet jednou za 14 dní či jednou za dva měsíce. Standardně se počítá s vývozem 1x za 14–21 dní při plném provozu. K rodinným domům se standardně doporučuje jímka o objemu 8 až 15 m³ dle počtu lidí v domácnosti, zatímco na chatě či chalupě si vystačíte se žumpou o objemu 3 až 8 m³. 

Septik

Velikost septiku vybírejte podle počtu osob, které obývají danou domácnost. Pomocí vám může následující tabulka:

Počet osob v domácnosti

Velikost septiku (v m³)

3–5 osob

3 m³

4–7 osob

5 m³

8–9 osob

7 m³

10–11 osob

8 m³

12–15 osob

10 m³

16–18 osob

15 m³

Domovní ČOV

Při výběru domovní čističky odpadních vod si musíte dát zvlášť záležet na tom, abyste zvolili správnou velikost. Výrobci vám to ale značně usnadnili – každá čistička totiž nese informaci o tom, pro kolik osob je určena. Vždy se přitom jedná o poměrně široké rozmezí – například čistička AT6 od společnosti ABPlast je určena pro 1–6 ekvivalentních osob. Jestliže jste čtyřčlenná domácnost, máte jistotu, že čistička vám bude sloužit i v případě, že přiletí čáp nebo naopak děti vylétnou z hnízda.

Cena žumpy vs. septiku vs. domovní čistírny

Jímka

Z hlediska ceny se jímka jeví jako nejvýhodnější způsob likvidace odpadních vod. Za nádrž pro shromažďování odpadních vod zaplatíte 8 000–70 000 korun. Zdá se vám rozmezí cen příliš široké? Cenu žumpy totiž ovlivňuje hned několik faktorů – především velikost nádrže (od 1 m³ až do 25 m³) a také materiál nádrže. K nejlevnějším patří plastové žumpy, zatímco za betonové si logicky připlatíte.

žumpa vs. septik vs. domovní čistírna cena

Další náklady se pojí s pravidelným vývozem žumpy – jak často budete žumpu vyvážet a kolik vás to bude stát, si proto raději spočítejte předem, ať nejste nemile překvapeni.

Pro vaši lepší představu o celkových nákladech za vývoz žumpy jsme vytvořili přehlednou tabulku s orientačními údaji. Předpokládejme, že žumpa se nachází u objektu, který je využívaný celoročně, a že jeden člověk spotřebuje průměrně 100 litrů vody denně.

Velikost žumpy

Počet osob

Počet vývozů za rok

Cena za 1 vývoz

Ročně zaplatíte

5 m³

2

15

1 500 Kč

22 500 Kč

10 m³

3

12

2 200 Kč

24 200 Kč

12 m³

4

11

3 500 Kč

42 000 Kč

Septik

Tříkomorový septik pořídíte za 15–20 000 korun, další peníze si ale připravte na pořízení filtru, projektovou dokumentaci, úřední poplatky spojené s povolením septiku a na konec také na instalaci zařízení. Dobrou zprávou je, že septik nespotřebovává elektrickou energii a kal stačí nechat vyvézt zpravidla jen jednou ročně.

Typ septiku

Cena bez DPH

SEPTIK samonosný – kruhový 4 m³ (NJS-SV-4)

18 000,00 Kč

SEPTIK samonosný – kruhový 3 m³ (NJS-SV-3)

16 400,00 Kč

SEPTIK dvouplášťový - kruhový 4 m³ (NJS-DV-4)

21 500,00 Kč

SK1-EK 3 m³

16 990,00 Kč

SK2-EK 5 m³

22 990,00 Kč

Septik tříkomorový, samonosný, kruhový 3000 litrů (3m3) SPA

16 258,00 Kč

Septik tříkomorový, samonosný, kruhový SPA 4m3 (4000 litrů)

18 120,00 Kč

Potřebuji poradit s výběremMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Domovní ČOV

Cena čistírny odpadních vod se pohybuje v rozmezí od 30–80 tisíc korun. Dražší čistírny bývají určeny pro více osob, jsou téměř bezúdržbové a mohou se pyšnit certifikátem CE, který vám umožňuje využít přečištěnou vodu k zálivce zahrady a zároveň čistírnu povolit takzvaně na ohlášení (kratší proces, na jehož konci získáte povolení s časově neomezenou platností).

Při porovnávání cen domovních čistíren odpadních vod je třeba vzít do úvahu, co konkrétně je v ceně zahrnuto. Zdánlivě levná čistírna totiž nemusí disponovat základním příslušenstvím, které si budete muset následně dokupovat.

Prohlédněte si aktuální ceny nejprodávanějších domácích čistíren odpadních vod (ČOV) 2020/21:

ČOV

Základní cena (bez DPH)

Monocomp od ASIO

51 500

Variocomp od ASIO

39 900

AT6 od ABPlast

37 900

Topas od TopolWater

46 550

Potřebuji poradit s výběremMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

V ceně domovní čistírny může být zahrnuto následující:

  • Řídicí jednotka

  • Dmychadlo

  • Akumulační nádrž k akumulaci přečištěné vody určené k zálivce

  • Doprava čistírny na pozemek

  • Instalace a zapojení čistírny

  • Pozáruční servis

Projekt a povolení žumpy vs. septiku vs. domovní čistírny

Jímka

K vybudování žumpy do hloubky 3 metrů nepotřebujete ani projekt, ani stavební povolení. Bohatě postačí, pokud svůj záměr ohlásíte příslušnému stavebnímu úřadu. Stejně tak nemusíte shánět žádné povolení k vypouštění odpadních vod – jakmile je jímka plná, jednoduše je necháte za poplatek vyvézt do centrální čistírny odpadních vod.

Jediným pravidlem, které je třeba dodržet, je vzdálenost jímky minimálně 5–12 m od domovní studny v závislosti na propustnosti prostředí.

Septik

S pořízením septiku už to není tak jednoduché, jelikož se dle zákona jedná o vodní dílo. Budete potřebovat jednak projekt od autorizovaného inženýra vodohospodářských staveb, jednak stavební povolení a povolení k nakládání s vodami.

Potřebuji projekt septikuMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Potřebuji povolení septikuMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Pozor na to, že budete-li přečištěnou vodu ze septiku používat k zálivce zahrady (tzv. vsak se zálivkou), neobejdete se bez hydrogeologického posudku. Ten zhodnotí, zda je vsakování vzhledem k podloží vhodné a jestli neohrozí kvalitu podzemní vody. Posudek následně slouží jako podklad pro projektovou dokumentaci.

žumpa vs. septik vs. domovní čistírna povolení

Domovní ČOV

Stavba domovní čistírny odpadních vod se řídí stejnými pravidly jako stavba septiku. I v tomto případě se totiž jedná o vodní dílo, ke kterému dle zákona potřebujete projektovou dokumentaci, stavební povolení a povolení k nakládání s vodami. Jestliže chcete přečištěnou vodu použít k zálivce zahrady, opět budete potřebovat hydrogeologický posudek.

Potřebuji projekt ČOVMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Potřebuji povolení ČOVMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Jestliže domovní ČOV napojíte na veřejnou kanalizaci, povolení k vypouštění odpadních vod se nevydává. Je ale třeba kontrolovat, zda vypouštěná voda nepřekračuje limity dané kanalizačním řádem příslušné kanalizace.
- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma