8 nejčastějších chyb při výběru a instalaci retenční nádrže

kraus@zakra.cz Michal Kraus
24. 08. 2022
8 nejčastějších chyb při výběru a instalaci retenční nádrže

Pokud jste se rozhodli pro instalaci retenční nádrže svépomocí, zjistěte, jakých chyb se vyvarovat. Nevhodná volba materiálu, neznalost podloží nebo špatný typ obsypu totiž mohou vést až k nutnosti opravy, nebo dokonce výměny nádrže. Ve výsledku vás tak budou stát podstatně více času, námahy a především peněz.

Obsah článku

Špatně vypočítaná velikost nádrže

Příliš velká, nebo naopak příliš malá retenční nádrž. Ani jedna varianta není zcela optimální. Výběr nádrže na dešťovou vodu by proto měl začínat výpočtem jejího objemu. Ten může být pro začátek klidně jen orientační.

Do výpočtu se zahrnuje velikost střešní plochy, ze které svádíte vodu do nádrže, vydatnost srážek v dané lokalitě a způsob využití dešťové vody. V ideálním případě by retenční nádrž měla pojmout zásoby vody na tři týdny. Proč právě tři týdny? Toto období se v praxi ukázalo jako maximální doba, během níž téměř s jistotou přijde déšť.

Dobrou představu o optimální velikosti nádrže si uděláte díky online kalkulačce. Než si ale retenční nádrž pořídíte, nezapomeňte její velikost ještě prodiskutujte s odborníkem. Pokud nevíte, na koho se obrátit, kontaktujte naši projekční kancelář Zakra. Vaše dotazy rádi zodpovíme v komentářích, na mailu i telefonicky.

Kontaktujte násMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Nevhodný materiál nádrže

Materiál retenční nádrže se do značné míry podepisuje na jejich vlastnostech, jako je odolnost vůči spodní vodě nebo statická únosnost. Při výběru retenční nádrže byste proto měli vycházet z následujících informací:

  • Jaká je propustnost podloží na pozemku, kam se chystáte instalovat nádrž?

  • Nachází se na pozemku spodní voda? Pokud ano, jak vysoká je její hladina?

  • Budu přes nádrž pouze přecházet a přejíždět sekačkou? Nebo ji hodlám umístit pod parkovací stání či příjezdovou cestu?

S těmito informacemi se doporučujeme obrátit na odborníky, kteří vám poradí, jakou retenční nádrž zvolit. Nebo kontaktujte naši projekční kancelář Zakra – na vaše dotazy v komentářích a na mailu odpovídáme do 24 hodin a navíc nabízíme nezávaznou konzultaci zcela zdarma. 

Chci nezávaznou konzultaciMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Špatná volba obsypu

Každá retenční nádrž na dešťovou vodu má trochu jiné požadavky na typ obsypu. Nejčastěji se používá štěrk, písek nebo prosátá zemina. Nad výběrem vhodného obsypu přitom nemusíte dlouho hloubat – stačí nahlédnout do návodu, který obdržíte společně s nádrží.

A proč je správná volba obsypu tak důležitá? Obsyp působí na nádrž určitým tlakem. Pokud na něj nádrž není stavěna, může dojít k jejímu zborcení. Vám pak nezbývá nic jiného, než nádrž vykopat a vyměnit za novou, což jsou zcela zbytečné náklady a práce navíc.

chyby při instalaci retenční nádrže na vodu

Nerespektování postupu při zasypávání nádrže

Kromě typu obsypu hraje důležitou roli také způsob, jakým jej provedete. Na to existuje jasně daný postup, který je třeba dodržet. Téměř vždy je třeba nádrž usadit na srovnaný podklad, částečně napustit vodou, po vrstvách zasypávat a zároveň postupně dopouštět vodou.

Naopak by se nemělo stát, že nádrž nejprve celou napustíte vodou a teprve poté ji budete obsypávat. Stejně tak nelze postupovat opačně – tedy nejprve nádrž obsypat a až poté ji napustit vodou. Obojí může vést k prasknutí nádrže.

Neznalost podloží neomlouvá

spodní voda a retenční nádrž

Před instalací retenční nádrže je třeba nejprve zhodnotit propustnost podloží, kterou stanoví hydrogeologický průzkum. Problematické jsou z tohoto pohledu jílovité půdy, které vodu příliš ochotně nevsakují. Pokud do nich instalujete nevhodnou nádrž, může se stát, že nádrž časem vyplave nebo se zbortí.

Jakmile ale máte k dispozici hydrogeologický posudek, není problém sehnat retenční nádrž, která si poradí i s nepropustným jílovitým podložím. Většinou se jedná o velmi pevné a robustní nádrže, kterým nevadí ani vyšší hladina spodní vody.

Spodní voda? O tom slyším poprvé!

Hydrogeologický průzkum je užitečný ještě minimálně z jednoho důvodu. Kromě propustnosti podloží dokáže stanovit také hladinu spodní vody. Ta opět hraje důležitou roli při výběru nádrže.

Nebezpečí vysoké hladiny spodní vody tkví v tom, že dokáže narušit stabilitu retenční nádrže. A to do takové míry, že může vést až k jejímu zborcení. Jestliže víte, že se na vašem pozemku spodní voda nachází, váš výběr retenční nádrže se automaticky zužuje buď na nádrž plastovou (ta musí být opatřena dvěma plášti nebo je nutné ji při instalaci obetonovat), nebo betonovou.

Umístění nádrže bez ohledu na okolní stavby

Asi každému je jasné, že retenční nádrž nelze instalovat na pozemek jen tak bez rozmyslu. Jen málokoho ale napadne brát ohled také na okolní stavby, a to nejen ty současné, ale i ty plánované v budoucnu. Podzemní nádrž je totiž třeba umístit dostatečně daleko od základů nadzemních staveb.

Obecně platí, že vzdálenost nádrže od základů by se měla rovnat výškovému rozdílu mezi spodkem základu a dnem nádrže. Jestliže se základ pergoly nachází v hloubce 0,8 metru a dno nádrže v hloubce 2 metry, pak musím nádrž umístit 1,2 metru daleko od pergoly.

jak instalovat nádrž na dešťovou vodu

Nesprávná hloubka uložení nádrže

U každé retenční nádrže byste našli informaci o povoleném maximálním krytí stropu nádrže, tedy jak hluboko pod zem může jít. S tím souvisí i povolené zatížení na povrchu – jinak řečeno, zda je nádrž stavěna na pochozí zatížení, pojezd sekačkou nebo zvládne i zatížení osobním či nákladním vozem.

Problém pak nastává v případě, že jste navzdory montážnímu návodu uložili potrubí do velkého spádu. Nádrž je pak v návaznosti na to nutné uložit hlouběji, než je povoleno, a opatřit prodloužením vstupního otvoru. Při tom se už často neřeší, zda to daná nádrž zvládne. Problémy nemusejí nastat hned, ale třeba až za rok, kdy vlivem tlaků z okolí nádrž praskne.

Co když potřebujete povolené maximální krytí nádrže zvýšit? Pak se nabízí buď instalace vrstvy polystyrenových desek nad nádrž, nebo vytvoření železobetonové desky s dostatečnými přesahy.

Nádrž na dešťovou vodu snadno a rychle?

V případě dalších dotazů ohledně retenční nádrže nás neváhejte kontaktovat. Nabízíme nezávaznou konzultaci zcela zdarma a zpracování odborného posudku k dotaci Dešťovka včetně vyřízení dotace od A do Z.

Nezávazná poptávkaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

 

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma