7 tipů na využití užitkové vody

kraus@zakra.cz Michal Kraus
30. 08. 2022
šedá voda v domácnosti

Kdykoliv potřebujeme spláchnout toaletu, vyprat prádlo nebo zalít květiny, automaticky k tomu používáme vodu z vodovodu. Nejen k těmto, ale i k mnoha dalším činnostem se přitom stejně dobře hodí užitková voda ze studny, retenční nádrže nebo domovní čistírny odpadních vod. Akorát je třeba znát, jak ji správně používat, kde ji získávat a na co si u ní dát pozor.

Obsah článku

Co je užitková voda

Co si pod pojmem užitková voda představit? Jedná se o vodu ze studny, dešťovou vodu nebo šedou vodu ze sprch a umyvadel. Tu lze po určitých hygienických úpravách používat na splachování záchodů, na závlahu nebo na praní.

Využití užitkové vody dlouhou dobu znemožňovaly české zákony. V těch totiž dosud nebyla definice užitkové vody k nalezení. To se ale začátkem roku 2022 změnilo a využití užitkové vody v novostavbách tak už nic nestojí v cestě.

Dle zákona o ochraně veřejného zdraví lze užitkovou vodu využít pro splachování toalet a pisoárů, praní, úklid, mytí vozidel, závlahu, vodní prvky nebo kropení komunikací.

Voda ze studny

Zatímco dnes je hlavním zdrojem vody vodovodní řád, dříve tuto funkci zastávala studna. Zvlášť vrtané studny se ale v posledních letech vracejí na výsluní – dosahují totiž do velké hloubky a jímají tak velmi kvalitní podzemní vodu. Rozbor vody ze studny pak často odhalí, že studniční vodu lze používat stejně jako vodu pitnou.

Dešťová voda

Dešťová voda se odnepaměti využívá k zavlažování zahrady. K jejímu zachytávání slouží plechové barely, nadzemní iBC kontejnery nebo podzemní nádrže. Právě na posledně jmenované se vztahuje dotace Dešťovka.

Pozor ale na to, že dešťová voda není zcela čistá, ačkoliv se tak na první pohled může jevit. Zejména po kontaktu se střešní krytinou a okapem může obsahovat pyl a prachové částice, mech, listí a úlomky větví, ale také ptačí trus, spóry a choroboplodné zárodky. Jejímu využití v domácnosti proto musí bezpodmínečně předcházet důkladná filtrace a úprava.

Šedá voda

Pojmem šedá voda označujeme splaškovou vodu, která neobsahuje fekálie ani moč. Konkrétně se tedy jedná o vodu ze sprch, umyvadel, praček a myček na nádobí. Pokud v domácnosti zvládnete od veškeré odpadní vody (tzv. černá voda) oddělit šedou odpadní vodu, nabízí se možnost tuto vodu recyklovat.

Nejprve ji však musíte zbavit nežádoucích látek a zdraví škodlivých bakterií. Teprve přečištěním šedé vody totiž vzniká tzv. bílá voda, která je kvalitou srovnatelná s dešťovou vodu a kterou lze označit za vodu užitkovou. A jak na to? Pro čištění šedých vod se typicky využívá čistírna šedých vod.

Zálivka zahrady

Užitková voda už tradičně nachází největší uplatnění na zahradě. Zatímco dříve se k zálivce zahrady používala dešťová voda, která se shromažďovala v plechových sudech, dnes se používají sofistikovanější systémy.

U novostaveb je preferovaným řešením instalace podzemní nádrže na dešťovou vodu, která je standardně vybavena filtračním mechanismem a čerpadlem. Nádrž lze napojit buď klasicky na zahradní hadici, nebo do automatických rozstřikovačů a zavlažovačů.

A proč je právě dešťová voda pro zálivku zahrady ideální? Na rozdíl od vody z vodovodu je měkčí, obsahuje hodně dusíku (přírodní hnojivo) a naopak žádný chlor.

využití užitkové vody na zahradě

Mytí auta

Při mytí auta proteče zahradní hadicí až 200 litrů vody. Není přitom žádný důvod k tomu, abyste právě na tuto činnost používali drahou vodu z vodovodu. S přehledem ji zastoupí užitková voda, která nemusí dosahovat takové kvality.

Napouštění bazénu

Na zahradě ještě chvíli zůstaneme. Věděli jste, že užitková voda se hodí dokonce i k napouštění bazénu? Samozřejmě za předpokladu, že prošla alespoň základní úpravou, takže je zdravotně nezávadná. Kromě toho je nutné vodu v bazénu pravidelně kontrolovat a udržovat čistou. Například tak, že se do bazénu z kraje sezóny nasype sůl, která uvolňuje chlor a bazén přirozeně čistí.

Tip: Zajímá vás víc? Přečtěte si, proč je vhodnější napouštět bazén užitkovou vodou.

Praní prádla

I k praní prádla se perfektně hodí užitková voda – konkrétně pak ta dešťová. Na rozdíl od vody z vodovodu totiž neobsahuje vápník a hořčík, minerály zodpovědné za vznik vodního kamene. Praním v dešťové vodě navíc ušetříte za změkčovadla a prací prostředky, kterých spotřebujete menší množství.

využití užitkové vody k praní prádla

Úklid domácnosti

Vytírání podlahy, oplachování vany nebo mytí oken – ani k těmto činnostem nepotřebujete pitnou vodu z vodovodu. Upravená užitková voda ve spojení s čisticím prostředkem je k běžnému úklidu domácnosti naprosto dostačující.

Věděli jste, že dešťová voda neobsahuje minerální látky, které by po uschnutí zanechávaly bílé stopy na oknech, podlaze ani karoserii auta?

Splachování toalety užitkovou vodou

S každým spláchnutím mizí v kanalizaci 3–6 litrů pitné vody, u starších toalet dokonce až 12 litrů. Nemusíte přitom být odborníci, abyste chápali, že není jediný důvod, proč by se zrovna ke splachování záchodu měla používat voda té nejvyšší kvality. Pokud ke splachování toalety začnete používat užitkovou vodu, ušetříte denně 30–40 % celkové spotřeby pitné vody. Za to vám poděkuje nejen příroda, ale i peněženka.

Při splachování dešťovou vodou navíc nehrozí vznik vodního kamene. Ten se tak nebude usazovat v míse toalety, kde tvoří nevzhledné skvrny, a ani v trubkách, kde přispívá k jejich ucpání.

využití užitkové vody ke splachování toalety

Užitková voda na sprchování

Doba pokročila a to znamená jediné. Po dostatečné úpravě můžete užitkovou vodu používat dokonce i k osobní hygieně, tedy ke sprchování a koupání. Nutná už je ale pokročilejší filtrace a úprava vody, proto se dosud nejedná o příliš časté využití užitkové vody.

Jak schraňovat užitkovou vodu?

Abyste užitkovou vodu mohli používat, ať už na zahradě, nebo v domácnosti, musíte ji mít kde schraňovat. Dešťovou vodu je třeba svádět do podzemní nádrže, která je vybavena filtračním mechanismem a výkonným čerpadlem. Ke skladování přečištěné šedé vody pak slouží akumulační nádrže.

nádrže na vodu

Na co si dát pozor?

Zatímco na zahradě lze použít v podstatě jakoukoliv vodu, kterou máte zrovna k dispozici, v domácnosti už platí jiná, přísnější pravidla. Na co si tedy při využití užitkové vody dát pozor?

Filtrace a úprava vody

Užitková voda sice nemusí dosahovat kvality vody pitné, přesto však musí splňovat určité hygienické normy. Nezbytnou součástí systému hospodaření s užitkovou vodou proto musí být účinná filtrace a úprava vody. Jakou konkrétně použít, vám poradí výrobce nebo dodavatel systému. Záleží totiž na vícero faktorech, zejména pak na účelu využití užitkové vody.

Dvojí rozvody

Pokud se rozhodnete zavést užitkovou vodu do domácnosti, je třeba připravit tzv. dvojí rozvody vody. V žádném případě totiž nesmí dojít ke kontaktu užitkové a pitné vody, jinak hrozí kontaminace celého vodovodního řádu.

Vybudovat oddělené rozvody samozřejmě není jen tak. Nad využitím užitkové vody se proto vyplatí začít uvažovat ještě před tím, než začnete stavět nový nebo rekonstruovat stávající dům.

Jak na úsporu pitné vody?

Nemáte-li možnost využít na zahradě či v domácnosti užitkovou vodu, můžete se alespoň pokusit snížit svou celkovou spotřebu vody. Jak na to? V první řadě přehodnoťte své běžné denní aktivity – místo vany si dopřejte sprchu, nádobí myjte v myčce a dosluhující spotřebiče vyměňte za nové a úspornější. Velkými pomocníky jsou také perlátory, spořiče vody na WC a úsporné sprchové hlavice. Přečtěte si i další tipy, jak na úsporu vody v domácnosti.

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma