Cena a návratnost retenční nádrže na dešťovku

kraus@zakra.cz Michal Kraus
01. 06. 2021
podzemní nádrž na dešťovou vodu

Uvažujete nad pořízením retenční nádrže na dešťovku, ale nejste si jisti, zda se vám investice v řádech desetitísíců vyplatí? Právě pro vás jsme rozebrali veškeré náklady, které se s budováním retenční nádrže pojí, a navíc jsme si posvítili i na její návratnost. A už dopředu můžeme říct, že nákupu litovat jistě nebudete. 

Obsah článku

Co je a jak funguje retenční nádrž

Domácí retenční nádrž je objemný zásobník na dešťovou vodu, kterou lze následně využít jak na zahradě, tak v domácnosti. Voda se do nádrže svádí z okolních střešních okapů – kromě střechy rodinného domu poslouží také střešní plocha garáže nebo jiného přístavku, který se na pozemku nachází.

retenční nádrž

Cena retenční nádrže na dešťovku

Cena retenční nádrže se dá na internetu snadno dohledat. Stačí mít představu o tom, jaký typ nádrže si plánujete pořídit. Zapomínat byste ale neměli na to, že celkové náklady netvoří jenom pořizovací cena nádrže, nýbrž další položky, jako je doprava nádrže na pozemek, její montáž a instalace, nebo nezbytné příslušenství. Jisté je, že pokud nádrž na vodu a příslušenství pouze zakoupíte a instalaci zvládnete svépomocí, vaše náklady se sníží až o dvě třetiny. 

Cena a návratnost retenční nádrže na dešťovku

Chci slevuMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Co vše zahrnuje cena retenční nádrže na dešťovku

Součástí celkových nákladů na retenční nádrž je:

  • souhlas s umístěním nádrže

  • doprava nádrže

  • instalace a montáž nádrže

  • filtrační mechanismus

  • čerpadlo

  • víko (v případě podzemní nádrže na vodu)

  • teleskopický nástavec (v případě podzemní nádrže na vodu)

  • rozvod dešťové vody po domě (v případě, že chcete dešťovou vodu používat v domácnosti)

Územní souhlas

Dle zákona není retenční nádrž na dešťovou vodu považována za vodní dílo. K jejímu umístění na pozemku proto nepotřebujete stavební povolení, ale pouze územní souhlas. O ten lze žádat na stavebním úřadě v místě, pod které spadá pozemek, na němž chcete nádrž vybudovat. Územní souhlas vás vyjde na pár stovek korun.

Doprava retenční nádrže na pozemek

Většinou se setkáte s tím, že doprava nádrže je zahrnuta v ceně samotného výrobku, tudíž je vám nabídnuta zcela zdarma. Občas od vás ale prodejce může vyžadovat zálohu, která slouží jako pojistka pro případ, že byste si nádrž (z jakéhokoliv důvodu) nepřevzali.

Pokud prodejce dopravu nádrže nenabízí, máte dvě možnosti. Buď si nádrž odvézt sami (u plastových nádrží to většinou nepředstavuje problém), nebo se domluvit se specializovanou firmou, která si dopravné naúčtuje na základě váhy nádrže a vzdálenosti, kterou k vám musí urazit. V případě betonových nádrží se doprava do vzdálenosti 50 km může vyšplhat na několik desítek tisíc korun.

instalace retenční nádrže na vodu

Montáž a instalace retenční nádrže na dešťovku

Také montáž a instalaci retenční nádrží zpravidla zajišťuje prodejce (respektive dodavatel). Avšak za tyto služby si už zpravidla zaplatíte. Jedná se totiž o úkony, které jsou jak časově, tak fyzicky náročné a většinou se neobejdou bez strojové techniky. Co vše je třeba započítat do nákladů?

  • Sestavení nádrže

  • Napojení na rozvod vody

  • Výkopové práce

  • Uložení nádrže do výkopu

  • Případné obetonování nádrže

  • Odvoz vykopané zeminy

Výdaje můžete podstatně snížit tím, že si k ruce vezmete pár pomocníků a montáž i instalaci provedete svépomocí. To platí samozřejmě pouze v případě, že jste si neobjednali betonovou nádrž – její instalace vždy vyžaduje odborníky a především jeřáb.

TIP: Přečtěte si, jak vybudovat retenční nádrž svépomocí.

Konečnou cenu za montáž a instalaci retenční nádrže samozřejmě ovlivňuje její velikost, hmotnost a také hloubka jejího uložení. Bližší informace o ceně se můžete dozvědět například zde nebo zde.

Cena retenční nádrže na dešťovku

Cena retenční nádrže na dešťovku se odvíjí primárně od jejího objemu a materiálu. Zatímco vztah mezi velikostí nádrže a cenou je zřejmý (objemnější nádrže pořídíte logicky dráž), vztah mezi materiálem a cenou nemusí být vždy na první pohled jasný. Některé plastové nádrže sice pořídíte relativně levně, ale musíte počítat s tím, že další peníze padnou na jejich obetonování. U těžkých betonových nádrží vám zase s výslednou cenou značně zahýbe doprava.

cena retenční nádrže

  • Samonosné plastové nádrže – potěší vás jejich snadná a rychlá montáž i instalace. Hodí se především do míst s klasickým podložím (zemina obsahující kameny a kamínky) bez přítomnosti spodní vody. Není je potřeba obetonovávat.

  • Monolitické plastové nádrže – jak název napovídá, monolitické nádrže jsou zhotovené z jednoho jediného kusu plastu. Nehrozí tak závada na svárech, popraskání nebo špatné těsnění.

  • Svařované plastové nádrže – na první pohled relativně levné nádrže, které jsou ale náchylné k popraskání v místech svárů, přičemž se jedná o vadu, na kterou se nevztahuje reklamace. Zabránit tomu lze pouze obetonováním, které tak představuje výdaj navíc.

  • Dvouplášťové plastové nádrže – jsou určeny do míst s výskytem spodní vody. Obejdou se bez obetonování.

  • Betonové nádrže – do ceny se promítá především vysoká hmotnost nádrže. Prodraží se vám nejen její doprava, ale i následná instalace, která se neobejde bez pomoci jeřábu. Na druhou stranu získáte nádrž, která má vysokou statickou únosnost (nemusíte se je bát instalovat i do pojezdových ploch) a je odolná vůči spodní vodě.

  • Sklolaminátové nádrže – jedná se o relativně pružné a lehké nádrže, které ale mají tendenci čas od času popraskat. Nejen že vás střepy mohou zranit, ale ještě k tomu vás čeká poměrně nákladná a náročná oprava.

Kolik zaplatíte za konkrétní typ nádrže, zjistíte z následující tabulky:

2 m³

3 m³

4 m³

5 m³

10 m³

15 m³

Samonosná plastová

cca 12–16 000,-

cca 15–17 000,-

cca 16–21 000,-

cca 17–24 000,-

cca 26–29 000,-

cca 34–39 000,-

Svařovaná plastová

kolem 12 000,-

kolem 14 000,-

cca 16–23 000,-

kolem 17 000,-

cca 24–39 000,-

cca 30–45 000,-

Dvouplášťová plastová

kolem 19 000,-

cca 20–23 000,-

cca 22–24 000,-

cca 24–26 000,-

cca 38–39 000,-

kolem 45 000,-

Betonová

od 16 000,-

od 18 000,-

od 20 000,-

od 22 000,-

od 30 000,-

od 35 000,-

Sklokeramická

kolem 12 000,-

kolem 14 000,-

kolem 17 000,-

kolem 20 000,-

kolem 35 000,-

kolem 50 000,-

Do nákladů se promítne také to, zda si pořídíte nádrž podzemní, nebo nadzemní. V případě pořízení nadzemní nádrže vám automaticky odpadají výdaje spojené s výkopovými pracemi – nainstalovat nádrž pod okap zvládnete jistě svépomocí. Navíc se nadzemní nádrže vyrábí převážně z plastu, takže i s jejich dopravou budete mít méně starostí.

TIP: Přečtěte si, jaké jsou hlavní rozdíly mezi nadzemní a podzemní variantou retenčních nádrží.

Cena dalšího vybavení

  • Víko – v případě podzemní nádrže budete potřebovat víko, které na úrovni vašeho pozemku zakryje vstup do nádrže. Zatímco běžný poklop seženete za 1–3 tisíce korun, pojezdové víko (na kterém můžete parkovat auto) vás vyjde minimálně na 5 tisíc korun.

  • Teleskopický nástavec – v případě, že byla nádrž uložena do větší hloubky, pomocí nastavitelného nástavce dosáhne až do úrovně terénu. Cena teleskopického nástavce se pohybuje od 2–6 tisíc korun.

  • Čerpadlo – nezbytné příslušenství k čerpání vody z nádrže. Na výběr máte z čerpadla ponorného a povrchového, případně můžete zvolit domácí vodárnu. Za čerpadlo zpravidla nezaplatíte více než 10 tisíc korun. Zajímá vás víc? Přečtěte si, jak vybrat čerpadlo do retenční nádrže.

  • Filtr – zbavuje dešťovou vodu mechanických nečistot. Pokud máte k dispozici kanalizaci či jiný odtok, pak je nejlepší použít průtočný či průtokový filtr, který nevyžaduje pravidelné čištění. V opačném případě sáhněte po sběrném filtru. Nečistoty se v něm zachytávají a je nutné je čas od času odstranit. Jeho cena je tím pádem o něco nižší (kolem 10 tisíc korun) než cena průtočného filtru (kolem 12–17 tisíc korun).

retenční nádrž

Návratnost retenční nádrže na dešťovou vodu

Podle různých měření, zkušeností z minulosti, pozorování a vývoji teplot se v odborné literatuře uvádí, že doplňkovou závlahou je třeba trávníku dodat až 200 litrů vody na m² za vegetační období. Je to nějaké minimum, v praxi samozřejmě záleží na průběhu počasí, teplot a srážek v tom daném roce.

Jaká bude tedy návratnost samonosné plastové nádrže na vodu o objemu 10 m³, kterou instalujeme pod zem, v případě, že dešťovou vodu budeme používat k zálivce zahrady o ploše 500 m²?

Samonosná plastová nádrž o objemu 10 m³

29 000,-

Doprava (v ceně nádrže)

0,-

Montáž a instalace svépomocí

0,-

Čerpadlo

10 000,-

Filtr

10 000,-

Víko

5 000,-

Teleskopický nástavec

6 000,-

Náklady celkem

60 000,-

Dotace Dešťovka (akumulace vody k zálivce zahrady)

min. 27 000,-

Náklady celkem

33 000,-

Plocha zahrady

1 m²

500 m²

Množství vody potřebné k zálivce zahrady

200 l/m²

100 000 l /m²

Cena kohoutkové vody

18 Kč/200 l

9 000 Kč/100 000 l

Návratnost s dotací je v tomto případě necelé 4 roky (3,7 roku)

Návratnost s dotací je v tomto případě necelé 4 roky (3,7 roku)

Návratnost s dotací je v tomto případě necelé 4 roky (3,7 roku)

Návratnost bez dotace je v tomto případě necelých 7 let (6,7 let)

Návratnost bez dotace je v tomto případě necelých 7 let (6,7 let)

Návratnost bez dotace je v tomto případě necelých 7 let (6,7 let)

Berte v potaz, že se jedná o čistě orientační výpočet. Reálná návratnost se bude lišit v závislosti na typu, materiálu a objemu nádrže a na dalších aspektech, jako je cena dopravy a způsob montáže a instalace (firma vs. svépomocí).

Kolik ušetří dotace Dešťovka

Přesná výše dotačního příspěvku se určuje na základě několika faktorů, z nichž tím nejdůležitějším je objem nádrže a způsob využívání dešťové vody. V každém případě činí příspěvek maximálně 50 % celkových způsobilých výdajů, které jste schopni doložit.

dotace na dešťovku

Dotace se vždy skládá z fixní částky (pohybuje se v rozmezí od 20–60 tisíc korun), ke které se připočítává částka 3,5 tisíce korun za každý metr krychlový nádrže (jejíž minimální objem je stanoven na 2 m³).
  • Akumulace srážkové vody pro zálivku zahrady – tato dotace je k dispozici pouze pro majitele již stávajících domů, kteří chtějí dešťovku využívat pouze k zalévání zahrady. Maximální výše příspěvku je 55 tisíc korun.

  • Akumulace srážkové vody pro splachování WC a zálivku zahrady – druhá varianta je k dispozici také majitelům novostaveb, kteří chtějí srážkovou vodu využívat nejen na zahradě, ale i v domácnosti ke splachování toalety. Nezbytnou podmínkou je striktní oddělení rozvodu srážkové vody od rozvodu vody pitné. Dotace se může vyšplhat až na 65 tisíc korun.

  • Využití přečištěné odpadní vody s možným využitím srážkové vody – třetí varianta podporuje využití takzvané šedé vody (odpadní voda ze sprchy, vany a umyvadla), která je po přečištění použita ke splachování toalety. Jestliže se kromě šedé vody rozhodnete v domácnosti využít i vodu srážkovou, dotace dosáhne až k 105 tisícům korunám.

TIP: Přečtěte si, jak správně žádat o dotaci Dešťovka. Nebo nechte celý proces na nás, s dotačním programem máme bohaté zkušenosti.

Závěr

Vzhledem k suchu, které v posledních letech na našem území panuje, je jistě na místě uvažovat nad investicí do retenční nádrže na dešťovou vodu. Návratnost takové investice je v řádu několika let, v závislosti na typu nádrže a na čerpání dotace.

Jestliže uvažujete nad pořízením retenční nádrže a rádi byste zažádali o dotační příspěvek, obraťte se na nás. Máme dlouholeté zkušenosti nejen s projektu retenčních nádrží, ale také s dotačním programem Dešťovka, který za vás s radostí vyřídíme.

Potřebuji projektMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma