Cena kopané studny: co kromě kopání nezapomenout započítat?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
07. 03. 2023
Cena kopané studny

Cena kopané studny v posledních letech výrazně narostla. Zajímá vás cena kopané studny za metr? Co všechno musíte do celkové ceny počítat a na co nezapomenout? Nebo si chcete jen porovnat cenu vrtané a kopané studny? Poradíme vám, jak si udělat představu o reálné ceně nové studny.

Obsah článku

Cena kopané studny je ovlivněna hloubkou a technologií výkopu. Cena za metr kopané studny se tak pohybuje v rozpětí 4 000,- až 12 000,-. Do celkové ceny je však nutné počítat i položky typu: hydrogeologický posudek, projekt nebo vyřízení povolení.

Co je kopaná studna

Kopaná studna je dle litery zákona vodním dílem, které slouží k jímání podzemní vody. Laicky řečeno jde o jedno z možných řešení, jak získat zdroj vody k nemovitosti. Kopaná studna může sloužit jako primární zdroj (jediný) nebo jako sekundární, kde je nemovitost paralelně připojena vodovodní přípojkou k vodovodu.

Své přízvisko si kopaná studna vysloužila technikou vzniku, na rozdíl od vrtané studny, jde o studnu, která se skutečně kope, ať lidskou silou či za pomocí techniky.

Rozdíly mezi kopanou a vrtanou studnou jsme sepsali v tomto článku. Rozumíme však, že tyto články primárně čtete kvůli ceně za kopanou studnu. Byť je jedním z hlavních rozdílů hloubka studny, kdy kopaná studna je mělčí, tak jak uvidíte níže, cena kopané studny je relativně podobná ceně za vrtanou studnu. Ne-li často vyšší.

Výhodou kopané studny je její poetický vzhled. Nevýhodou je rozhodně cena.

Jaká je cena za metr kopané studny

Naše klienty vždy nejvíce zajímá cena za metr kopané studny. Hned na začátek musíme připomenout, to co klienti neradi slyší, že cena je obecně individuální. Velkou roli samozřejmě hraje hloubka kopané studny, ale třeba také podloží.

Dále také záleží na technice kopání, může jít o klasické kopání nebo strojové. Prvně zmiňované je samozřejmě finančně náročnější, oproti tomu strojové kopání je levnější, ale k jeho realizaci je nutné místo na pozemku pro těžkou techniku. Váš anglický trávník se určitě nebude radovat.

Cena za metr kopané studny v případě ručního kopání se pohybuje od 8 000,- do 12 000,-.

Cena za metr strojového kopání je zhruba poloviční, tedy od 4 000,- do 8 000,-.

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Jaké položky tvoří cenu kopané studny

Většinu klientů zajímá cena za 1 metr kopané ceny, to je sice návodné, ale ne příliš vypovídající o celkové ceně za kopanou studnu. Ta totiž v sobě obsahuje další položky, jako je:

  • Hydrogeologický posudek

  • Projekt kopané studny

  • Vyřízení povolení kopané studny

  • Kopání/hloubení studny

  • Vložkování studny skružemi

  • Montáž čerpadla a případně domácí vodárny

  • Doprava materiálu, techniky apod.

Cena kopané studny je často vyšší, než klient předpokládá

Orientační cena kopané v detailu

Položka

Cenová relace

Hydrogeologický posudek

6 000,- až 15 000,-

Projekt kopané studny

12 000,- až 15 000,-

Vyřízení povolení kopané studny

0,- (svépomocí) až 15 000,-

1 metr ručního kopání

8 000,- až 12 000,-

1 metr strojového kopání

4 000,- až 8 000,-

Vložkování studny

7 000,- až 20 000,-

Čerpadla, domácí vodárny a montáž

25 000,- až 45 000,-

Doprava

500,- až 10 000,-

Průměrná cena kopané studny od projektu až po realizaci

Kopané studny se dělají maximálně do hloubky 15 metrů, většinou jsou však výrazně mělčí a běžně projektujeme kopané studny v hloubce mezi 4 a 8 metry. Většina menších studnařských společností stále kope studny klasickým způsobem, ne čemž není nic špatného.

Níže se pokusíme simulovat cenu klienta se 7m hlubokou kopanou studnou, který nechtěl to nejlevnější, ale zároveň nekupoval ty nejdražší alternativy.

Cena kopané studny skutečně není nejnižší, i proto se stále více studní vrtá. Za podobnou studnu dostane člověk hlubší studnu, často se stabilnějším zdrojem.

Položka

Cenová relace

Hydrogeologický posudek

7 500,-

Projekt kopané studny

11 990,-

Vyřízení povolení kopané studny

9 990,-

8 metrů ručního kopání

72 000,-

Vložkování studny

18 000,-

Čerpadla, domácí vodárny a montáž

33 000,-

Doprava

3 500,-

Suma

155 980,-

Hloubka kopané studny se liší podle vydatnosti

Kdo a jak určuje hloubku kopané studny? Jak zjistíte, zda vás kopaná studna bude stát 100 000,- nebo 200 000,-? Rozhoduje zkušenost z dané lokality, tedy jak hluboké kopané studny mají například sousedé a také posouzení hydrogeologa, který ke každé studni musí zpracovat hydrogeologický posudek.

Kdy je levnější pořídit vrtanou studnu

Vrtaná studna vychází často výrazně levněji, než kopaná. Průměrná cena za metr vrtu se pohybuje mezi 2 500,- až 4 000,-. Čím bude kopaná studna hlubší, tím výraznější bude průměrná úspora za vrtanou studnu.

Samozřejmě pokud máte dostatečný zdroje vody do hloubky 10 metrů určitě se nevyplatí objednávat “ansámbl” k vrtání studny. Větší hloubky už bychom, ale doporučovali vrtat.

Často se vyplatí studnu raději vrtat, než kopat

Cena za prohloubení kopané studny je vysoká

S ohledem na cenu je její další nevýhodou případné prohloubení. To bývá často buď technicky nemožné s ohledem na statiku nebo extrémně drahé. Při každém prohloubení studny je totiž navíc nutné projít celým byrokratickým kolečkem. Od projektu studny až po povolení. Počítejte, že za každý metr prohloubení kopané studny dáte kolem 10 000,-.

S kopanou studnou začněte u nás

Chcete se pustit do nové kopané studny? Začněte u nás. Pomůžeme vám s hydrogeologickým posudek, projektem nové studny a vyřízením povolení. Vyřídíme za vás veškerou byrokracii a doporučíme vám solidní společnost pro vaši novou kopanou studnu.

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma