Spořič vody: od A do Z (2024)

kraus@zakra.cz Michal Kraus
29. 11. 2020
šedá voda v domácnosti

Spořič vody se stal oblíbenou součástí většiny českých domácností.

Obsah článku

Nejen, že spořiče vody snižují výši našich účtů, ale zároveň pomáhají chránit i tu nejcennější životadárnou věc, vodu. Trh se spořiči vody je velký a vyznat se v něm není úplně jednoduché. Jaký šetřič vody bude ideální pro Vaši domácnost?

na zemi jsou omezené zdroje vody, proto vodu musíme šetřit

Co je spořič vody

Spořič vody je zařízení, které snižuje průtok vody typicky ve vodovodní baterie a zabraňuje tak využití plné kapacity průtoku. Tím je spořič schopen snížit spotřebu vody o 50% až 70%. Za spořiče vody jsou považovány perlátory, úsporné sprchové hlavice a spořiče na WC.

Různých typů spořičů vody, které se dají využít v domácnosti existuje hned několik. Fakticky, ale mají jedno společné, a tím je mechanicky a bez využití elektřiny zabránit standardnímu průtoku vody.

Spořič vody je typicky šroubovací zařízení (perlátor, úsporná sprchová hlavice, apod.), které se jednoduše instaluje na vodovodní baterii a od toho momentu šetří spotřebu v domácnosti.

Správný spořič vody také definuje splnění vyhlášky o hygienických požadavcích na výrobky přicházející do přímého styku s vodou a na úpravu vody (č.409/2005 Sb.). Všechny typy spořičů a perlátorů, které najdete na našich stránkách tyto předpisy splňují.

Jaké existují spořiče vody v domácnosti

Dnes již existuje spousta druhů spořičů vody, fakticky ale rozlišujeme mezi těmito hlavními:

  • Perlátory

  • Úsporné sprchové hlavice

  • Spořiče vody na WC

Perlátory

Perlátor je nejčastějším typem spořičem vody. Někdy se také můžete setkat s názvem aerátor či provzdušňovač, ale ve výsledku jde o to samé. Jde o nejdostupnější způsob, jak šetřit vodu v koupelně a kuchyni. Perlátor se jednoduchým zašroubováním montuje na vodovodní baterii.

Hihippo HP-3085 Timer Tap perlátor a spořič

Úsporné sprchové hlavice

Úsporná sprchová hlavice, jak už sám název napovídá je zařízení, které najde uplatnění v koupelně. Místo klasické sprchové hlavice namontujete hlavici s omezovačem průtoku, která ale nesnižuje komfort sprchování, pouze průtok vody. Z běžných zhruba 16 litrů za minutu udělá polovinu i méně. Moderní sprchové hlavice pak samozřejmě nabízejí několik masážních režimů.

spoření vody ve sprše pomocí úsporné sprchy

Spořiče vody na WC

Poslední z velkých kategorií masážních režimů jsou spořiče vody na WC. Ty fungují na principu závaží, které se umisťují do nádrže toalety. Záchod tedy splachuje tak dlouho, dokud nepustíte splachovací tlačítko.

Spořič vody na WC

Perlátory na baterii

Jak jsme si již řekli, tak největší kategorií ve světě spořičů vody jsou perlátory, často označovány genericky jako spořič vody. Co je perlátor? Jak ho vybrat a na co si dát pozor?

Co je perlátor na baterii

Spořič vody: od A do Z (2023)

Perlátor na baterii je šroubovací zařízení, které ve většině případů rukou instalujete na baterii. Perlátor na baterii pak omezuje průtok vody, přičemž ji obohacuje o vzduch (proto někdy nazýván jako prozdušňovač).

U většiny perlátorů se průtok vody reguluje ještě před umístěním na baterii. Nejčastěji pomocí gumových kroužků, které se vloží do perlátoru a tím se sníží průtok.

Spořič vody: od A do Z (2023)

Moderní perlátor na baterii už dnes prakticky okem nezachytíte a neruší Vás. Perlátoru na baterii si nevšimnete ani v případě mytí rukou, průtok vody byť snížený na polovinu nijak neškodí zážitku.

Jaký perlátor vybrat

O tom jak vybrat perlátor na baterii jsme napsali relativně obsáhlý článek. Pro účely tohoto článku si však otázku zjednodušíme na “jaký perlátor koupit a jakému se raději vyvarovat”.

Jak perlátor na baterii nedoporučujeme kupovat

Rozhodně nedoporučujeme kupovat perlátory a jiné spořiče vody ve velkoobchodech, respektive abychom byli exaktní, nedoporučujeme kupovat ty nejlevnější spořiče, které se zde často nabízejí.

Spořič ať už jakýkoliv je výrobek s přidanou hodnotou. Jednak šetří vodu a tím zároveň energii spotřebovanou na ohřev vody, ale zároveň je tak šetrný k přírodě. V neposlední řadě jde pak o bytový doplněk, který by měl nějak vypadat a něco vydržet.

U levných perlátorů na baterii se pak setkáte s předem definovaným průtokem bez možnosti regulace. Maximální úspory do výše 30 až 40% a ještě nevypadají zrovna vábně.

Jaký spořič vody na baterii tedy koupit

I nejdražší perlátor na trhu nebude stát víc než 400,-. To jen pro ujasnění, že se skutečně nebavíme ve vysokých částkách. I proto věříme, že se vyplatí raději koupit perlátor na baterii za 200,- než za 30,-. Pro naše čtenáře jsme připravili velmi jednoduchý návod, pomocí, kterého za minutu vyberete ten správný spořič vody.

Spořič vody: od A do Z (2023)

Pokud byste chtěli vybírat z většího množství perlátorů a spořičů, pak doporučujeme tento článek o nejlepších spořičích vody na trhu.

Jak funguje perlátor

Perlátor funguje velmi jednoduše. Namísto, aby z vodovodní baterie vytékal jeden konstantní proud vody, vytéká díky perlátoru několik menší proudů. Objem vody se tak rozdělí na menší části, které se v perlátoru provzdušní a vytváří tak příjemný pocit na dotek.

Výsledkem fungování perlátoru je samozřejmě nižší objem vody, s pocitově stejným proudem a dokonce lepším vjemem z vody. Jak perlátor funguje detailně se může podívat v tomto krátkém videu z dílny Watersavers.

Případně pak video z dílny EcoSmart

Perlátor: vnitřní a vnější závit

Největší dilema při výběru perlátoru bývá, na jaký závit perlátor koupit. Jak poznat jaký závit máte doma a zda tedy koupit perlátor s vnitřním či s vnějším závitem nejlépe napoví obrázek.

Vnitřní a vnější závit perlátor

Baterie s vnitřním závitem - kupujete perlátor s vnějším závitem

Pokud při pohledu na svou vodovodní baterii nevidíte závity (vroubky), na které by se našrouboval spořič vody, pak máte baterii s vnitřním závitem a kupujete perlátor s vnějším závitem.

Baterie s vnějším závitem - kupujete perlátor s vnitřním závitem

Naopak, vidíte-li na baterii vroubky, pak hledáte perlátor s vnitřním závitem.

Kolik ušetří spořič vody na kohoutek

Spořič vody na kohoutek neboli perlátor na baterii obecně cílí na úsporu nad 50%. Dobré spořiče vody, které doporučujeme dokáží udělat úsporu mezi 60% až 70%. Vezmeme-li v úvahu průměrnou denní spotřebu vody, která z kohoutku vyteče, pak se bavíme o úspoře tisíců litrů vody za rok.

Průměrná spotřeba vody v domácnosti

Průměrná denní spotřeba v české domácnosti je kolem 120 litrů. Budeme vycházet ze statistik od vodáren. Severočeské vodárny udávají následující rozložení spotřeby v domácnosti na jednu osobu.

1 člověk spotřebuje 120 litrů vody za den

Zařízení

Průměrná denní spotřeba

%

Cena za vodu na osobu

WC

52

43,33%

5,2

Osobní hygiena

30

25,00%

3

Praní, úklid

13

10,83%

1,3

Příprava jídla, mytí nádobí

8

6,67%

0,8

Pití

4

3,33%

0,4

Mytí rukou

4

3,33%

0,4

Zalévání, ostatní

9

7,50%

0,9

CELKEM

120

100,00%

12

Vezmeme-li v potaz, že průměrná česká rodina má 3 členy, pak se dostáváme na následující denní spotřebu.

Zařízení

Průměrná denní spotřeba - 3 lidé

%

Cena za vodu - 3 lidé

WC

156

43,33%

15,6

Osobní hygiena

90

25,00%

9

Praní, úklid

39

10,83%

3,9

Příprava jídla, mytí nádobí

24

6,67%

2,4

Pití

12

3,33%

1,2

Mytí rukou

12

3,33%

1,2

Zalévání, ostatní

27

7,50%

2,7

CELKEM

360

100,00%

36

60% úspora se spořičem na kohoutku

Spořič vody na kohoutek (perlátor) je bez většího omezení kvality zážitku schopen omezit průtok o 60%. Spořič na kohoutek využijete zcela u mytí u rukou, řekněme, že z třetiny u osobní hygieny, jako čištění zubů apod. a nakonec z třetiny u mytí nádobí. Na ostatní činnosti je potřeba celkový objem, myšleno tak, že jídlo například nepřipravíte s nižším objemem vody. Tady spořič vody nepomůže.

Činnost

Průměrná denní spotřeba - 3 lidé

Objem vody, kde lze šetřit perlátorem

Spotřeba bez úspory

Spotřeba vody po úspoře

Finanční úspora s perlátorem za den

Osobní hygiena

90

33,00%

29,7

11,88

1,78 Kč

Příprava jídla, mytí nádobí

24

33,00%

7,92

3,168

0,48 Kč

Mytí rukou

12

100,00%

12

4,8

0,72 Kč

3 koruny za den nevypadá jako žádné terno, ale trik je v čase, který od prvního dne hraje ve váš prospěch. Kolik tedy ušetří 3členná rodina, která koupí jeden perlátor do koupelny a druhý kuchyně za rok?

Roční úspora s perlátorem

Za 1 rok ušetří 3 členná rodina se spořičem vody na kohoutku 1 086,-. Při průměrné investici 500,- za 2 perlátory. Návratnost investice se tak dá počítat od 5 měsíce.

To, ale není celková úspora. Vezměme v potaz, kolik jste ušetřili elektřiny, pokud s ní ohříváte vodu a také kolik litrů odpadní vody jste nevytvořili, a vodárnydomácí čistírna odpadních vod ji nemusí čistit.

Úspora za ohřev

Cena za ohřev 1 m3 (kubíku) vody se pohybuje v rozpětí 250 až 300 korunami. Kolik tedy ušetří samotní spořiče na kohoutku? Nejprve si musíme říci, kolik se ušetří litrů pomocí perlátorů na baterii.

Činnost

Denní úspora v litrech

Roční úspora v litrech

Finanční úspora za ohřev vody

Osobní hygiena

17,82

6504,3

1 788,68 Kč

Příprava jídla, mytí nádobí

4,752

1734,48

476,98 Kč

Mytí rukou

7,2

2628

722,70 Kč

Celková úspora litrů vody za rok je zhruba 10,86 kubíku. To při průměrné ceně za ohřev kubíku 275,- dělá úsporu cca. 3 000,-. 2 perlátory tak mohou ušetřit až 4 000,- ročně v 3 členné domácnosti.

Počkejte na úsporu, která vznikne, když se spořiče vody na kohoutku zkombinují s úspornou sprchovou hlavicí a spořičem WC.

Úsporné sprchové hlavice a spořiče vody do sprchy

spořič vody do sprchy

Co je úsporná sprchová hlavice

Úsporná sprchová hlavice je perlátorem s vyšším výkonem. Cíl zůstává stejný, uspořit maximum objemu vody při zachování komfortu při sprchování.

Jak funguje úsporná sprchová hlavice

Úsporná sprchová hlavice funguje velmi podobně jako perlátor. Jejím cílem je omezit objem vody, která za minutu proteče hlavicí. Nejčastěji pak pomocí provzdušnění vody. Uvnitř hlavice tak dochází ke snížení objemu a obohacení o vzduch. Výsledkem pak je velmi příjemný pocit a nižší spotřeba vody.

Jak funguje úsporná sprchová hlavice - video

Vedle úsporných hlavic na principu perlátoru ještě existují hlavice, které pouze omezují průtok vody. Voda je vtlačena do menších otvorů, výsledkem takové sprchové hlavice je silnější proud a méně komfortní zážitek než u sprchové hlavice využívající princip perlátoru.

Jak vybrat úspornou sprchovou hlavici

Výběr úsporné sprchové hlavice není úplně složitý, ale také není bůhví jak jednoduchý. Pojďme se podívat, na jaké parametry byste při výběru úsporné sprchové hlavice měli myslet.

Maximální možná úspora

Primární motivací pro koupi jakéhokoliv spořiče vody, včetně úsporné sprchové hlavice je samozřejmě úspora. Tak již víte, že se děje za pomoci provzdušňování vody a omezení průtoku.

U úsporné sprchové hlavice bychom měli vybírat hlavici, která zvládne omezit průtok vody alespoň o 50%. V případě úsporných sprchových hlavic se většinou udává úspora v absolutních číslech (např. úsporná multi sprcha Pulse ECO Shower 8l chrom ruční).

Jaký je tedy běžný průtok skrz hlavici? Běžný průtok sprchou je 16 litrů, pokud tedy úsporná sprchová hlavice deklaruje průtok 8 litrů, jde o úsporu až 50%.

Nastavitelnost programů

Pokud již investujete do nové úsporné sprchové hlavice, jistě kromě úspory chcete i zvýšit komfort svého sprchování. Nejen, že samotné provzdušnění vody přináší zajímavý komfort, ale ideálně pokud sprchová hlavice umí i střídat proudy.

Cena

Finálním, ne však klíčovým kritériem by měla být cena. Nerozhodujte se unáhleně a nekupujte nejlevnější hlavici, co najdete v hobby marketu. Dobrou úspornou sprchovou hlavici seženete v cenovém rozpětí 700 až 1000,-.

Úspora vody pomocí úsporné sprchové hlavice

Průměrná spotřeba vody na 1 jednu sprchu je cca. 25 litrů. Nepočítáváme výkyvy při mytí hlavy, holení se apod. Jde o dlouhodobý průměr. Jedná se už tak o relativně rychlou a úspornou sprchu.

Pokud se ve sprše hovíte 3 a více minut můžete jen násobit. Průměrná 2 minutová sprcha spotřebuje 25 litrů vody (ne v každý moment máte průtok puštěný na maximum). Co se stane, snížíte-li svou spotřebu vody na polovinu (pamatujte, že jen málokdy pouštíme sprchu na plný výkon).

Denní spotřeba vody na sprchu - 1 člověk

Denní spotřeba vody na sprchu - 3 lidé

Roční spotřeba vody na sprchu - 3 lidé

Roční spotřeba po úspoře - 50%

25

75

27375

13687,5

  • Celkem 3 lidé při úsporném sprchování spotřebují 27 375 litrů vody ročně

  • S 50% úsporou to znamená 13 687,5 litrů (13,68 kubíků)

  • Litr vody připomínáme stojí 0,1 Kč, finanční úspora za vodu je pak 1 368,-

  • Finanční úspora za ohřev 13,68 kubíků vody je 3 764,- (průměrná cena za ohřev kubíku je 275,-)

Ostatní spořiče vody do sprchy

Vyjma úsporných sprchových hlavic se ve sprše dají využít ještě tzv. regulátory průtoku. Mezi takové patří např. úsporný průtokový regulátor na sprchu Terla FreeLime 6l. Výhodou této alternativy úsporné sprchové hlavice je cena. Do 300,- seženete kvalitní regulátor, který nabídne stejnou úsporu jako hlavice.

Nevýhodou je zážitek. Voda pak není provzdušněná a nemůžete měnit programy na sprše.

Spořiče vody na WC

Spořič vody na WC

Neoddělitelnou součástí ze světa spořičů jsou i samozřejmě spořiče vody na WC a toaletu. Splachování je jedním z největších žroutů v celkové spotřebě vody. Obecné statistiky tvrdí, že se dokonce nejvíce pitné vody spotřebuje právě při splachování. Ideální místo, kde tedy začít šetřit peníze i přírodu.

Velké spláchnutí znamená okamžitou spotřebu 8 až 10 litrů, malé spláchnutí pak znamená cca. 3 litry pitné vody vniveč. Budeme-li přemýšlet extenzivně, pak průměrný člen rodiny navštíví WC až 7x za den a spotřebuje tak až 50 litrů vody za den. Ve 3 lidech to pak dělá až 150 litrů za den.

Co je spořič vody na toaletu

Spořič vody na WC je zařízení fungující na principu závaží, které omezuje spotřebovanou vodu na 1 spláchnutí až o 70%.

Jak funguje spořič vody při splachování WC

Tradiční spořiče vody na WC se umisťují do splachovacích nádrž. Fungují na principu závaží, které se umístí do přepadové trubice. Takovýto spořič vody lze umístit prakticky do všech typů toalet.

Regulace průtoku vody se řídí pomocí válečků umístěných na spořiči. Každý váleček je schopen ušetřit až 14% z objemu vody. Typicky se spořič WC z dílny Watersavers dodává s 5 válečky, maximální úspora je tedy 5 * 14% = až 70%.

Úspora vody se spořičem WC

Denní spotřeba vody

Roční spotřeba vody

Spotřeba vody se 70% úsporou

Roční finanční úspora za vodu

150

54750

16425

3 832,50 Kč

Jaké spořiče vody domů pořídit a kolik mi ušetří celkem

Ideálním řešením je pořídit spořič všude tam, kde teče voda. Na vodovodní baterie nainstalovat perlátory. Do sprchy umístit úspornou sprchovou hlavici a na toaletu dát spořič WC.

Jaká je cena za spořiče vody

Pro ukázkový výpočet bereme v potaz spotřebu 3členné domácnosti, se 2 perlátory na vodovodní baterii, jednou úspornou sprchovou hlavicí a jedním spořičem na WC. Celková investice je tak 1 800,- (může se nepatrně lišit, podle výběru spořiče vody).

Spořič vody

Počet ks

Celková cena

Perlátor

2

500,00 Kč

Úsporná sprchová hlavice

1

1 000,00 Kč

Spořič na WC

1

300,00 Kč

Jaká je celková úspora za rok

Budeme-li počítat následující úsporu:

  • 2 perlátory

    • 1 086,- za vodu

    • 3 000,- za ohřev

  • úsporná sprchová hlavice

    • 1 368,- za vodu

    • 3 764,- za ohřev

  • spořič na WC

    • 3 832,- za vodu

Spořič vody

finanční úspora za rok - 3 lidé

Perlátor

4 086,00 Kč

Úsporná sprchová hlavice

5 132,00 Kč

Spořič na WC

3 832,00 Kč

Celková úspora

13 050,00 Kč

Měsíční úspora

1 087,50 Kč

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma