Co se zrušeným septikem? Poradíme vám, jak z něj udělat nádrž na vodu

kraus@zakra.cz Michal Kraus
16. 09. 2020
Návrh bez názvu

Máte u svého domu starý septik, který už léta neslouží svému účelu? Poradíme vám, jak ho svépomocí přeměnit na dnes tolik žádanou nádrž na vodu. S minimem nákladů tak získáte praktickou a funkční nádrž na zachytávání dešťové vody, kterou využijete doma i na zahradě.

Obsah článku

Co je to septik

Septik je i dnes běžnou součástí mnoha zahrad, kde v podobě nádrže slouží k akumulaci odpadních vod, jejich částečnému přečištění a vypuštění do kanalizace. Stále častěji ho ale nahrazují moderní čističky odpadních vod, které vodu z domácnosti vyčistí tak, že je možné ji následně použít k zálivce zahrady nebo třeba ke splachování toalety.

septik

Tříkomorový septik s filtrem od A do Z
Související článek Tříkomorový septik s filtrem od A do Z

Není proto divu, že mnoho septiků dnes přestává plnit svou původní funkci. Jestliže se i na vašem pozemku nachází starý a již nepoužívaný septik nebo žumpa (septik bez odtoku), můžete ho využít k zachytávání dešťové vody. Neboli z něj udělat retenční nádrž na vodu.

Co je to retenční nádrž

Retenční nádrž slouží k akumulaci dešťové vody, se kterou můžete bez omezení zalévat zahradu. V parných dnech tak při zálivce ušetříte desítky litrů kohoutkové vody. Dešťovkou lze navíc nahradit stáčenou vodu z kohoutku i při mnoha běžných domácích činnostech, jako je praní prádla, úklid nebo splachování toalety. Jenom na splachování přitom denně padne až 30 % veškeré spotřeby vody v domácnosti.

septik retenční nádrž

Nádrž na dešťovou vodu si samozřejmě můžete pořídit přímo od výrobce – v takovém případě máte na výběr z nadzemní a podzemní varianty, několika materiálů a různých objemů. Pokud se ale na vašem pozemku nachází nevyužitý septik nebo žumpa, získáte retenční nádrž za výrazně nižší cenu. 

Zajímá vás, jak na to? Celým procesem přestavby septiku na nádrž k jímání dešťovky vás provedeme krok za krokem.

Jak předělat septik na nádrž na vodu

Předpokladem k tomu, abyste mohli starý septik či žumpu začít používat k jímání dešťové vody, je především důkladné vyčištění, které se neobejde bez využití tlakové vody a dezinfekčních prostředků. 

Co se zrušeným septikem? Poradíme vám, jak z něj udělat nádrž na vodu

Chci slevuMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Přestavba septiku na nádrž na vodu krok za krokem:

  1. Ze dna septiku nejprve odčerpejte veškerou vodu.

  2. Septik vyčistěte tlakovou vodou a ošetřete dezinfekcí (například savem).

  3. Stěny nádrže a poté i dno je nutné natřít první vrstvou hydroizolačního nátěru, kterou je třeba nechat zasychat po dobu minimálně 24 hodin. Během této doby musí nádrž zůstat odvětrávaná.

  4. Po zaschnutí první vrstvy naneste křížem vrstvu druhou a po uplynutí dalších 24 hodin ještě třetí vrstvu hydroizolace.

  5. Nádrž je připravená k jímání vody až po úplném vyzrání hydroizolace, což trvá zpravidla 7 dní (při +20 °C a vlhkosti vzduchu do 70 %).

  6. Nakonec do nádrže přiveďte vodu z dešťových svodů.

septik

Celý proces lze zvládnout svépomocí, ačkoliv se nejedná o příliš čistou a voňavou práci. Co byste při čištění septiku zcela jistě neměli podcenit, je vaše bezpečí. Do septiku proto sestupujte pouze s respirátorem a mějte předem zajištěné odvětrávání. Správnou volbu oblečení a holin jistě zdůrazňovat nemusíme.

Dotace na přeměnu septiku v retenční nádrž

Dotační program Dešťovka podporuje především majitele rodinných domů, kteří si na svůj pozemek chtějí instalovat retenční nádrž. Stejně tak je ale část prostředků určena i majitelům nevyužitých septiků, kteří se ho rozhodli začít využívat k jímání dešťové vody. Dotace se v takovém případě vztahuje na výdaje na vyčištění a nezbytné úpravy septiku.

Chci získat dotaciMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Chcete si pořídit retenční nádrž?

I bez dosloužilého septiku můžete začít s jímáním a využíváním dešťové vody. Pořízení retenční nádrže je sice trochu ztížené legislativními procesy, jako je nutnost obstarání povolení, ale na druhou stranu máte šanci získat až polovinu výdajů zpět, a to díky již zmíněnému dotačnímu programu Dešťovka. I s ním máme v Zakra zkušenosti a rádi pro vás zpracujeme projektovou dokumentaci, která vám schválení instalace nádrže i získání dotačního příspěvku usnadní.

retenční nádrž

Ozvěte se nám a využijte první konzultaci zdarma. Poradíme vám, jak postupovat ve vaší konkrétní situaci a budeme u toho s vámi, až začnete ve své domácnosti efektivně šetřit své výdaje za stáčenou vodu.

Kontaktujte násMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Mohlo by vás také zajímat:

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma