Dešťová voda je zadarmo a své využití najde i v domácnosti. Jak na to?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
01. 07. 2021
13

Zatímco cena kohoutkové vody neustále roste, dešťová voda je zadarmo a všude kolem nás. Jakmile ji jednou začnete akumulovat v retenční nádrži, můžete jí používat nejen na zahradě, ale i v domácnosti. Ušetříte až polovinu nákladů na vodné a stočné, nemluvě o pozitivním dopadu na životní prostředí.

Obsah článku

Do čeho chytat dešťovou vodu

K zachytávání dešťové vody ze střešních okapů slouží podzemní retenční nádrže. Ty se umísťují na pozemku do nezámrzné hloubky a vybavují se čerpadlem a filtrem na mechanické nečistoty. Ze 100 m² střechy dokážou ročně zachytit až 68 m³ dešťovky, což pokryje téměř polovinu roční spotřeby vody čtyřčlenné domácnosti.

dešťová voda v domácnosti

A proč nedat přednost nadzemních nádržím a barelům? Dešťová voda by neměla být vystavena slunečnímu záření, příliš vysokým teplotami ani mrazu. Podzemní nádrže na vodu jsou navíc objemnější (3–15  m³) než klasické barely (200 l), takže pojmou větší zásobu vody.

Na co lze dešťovku využívat

Dešťovou vodu lze z hygienických důvodů používat jen k omezenému množství domácích úkonů.

Nejčastěji se využívá ke splachování toalety, praní prádla a běžný domácí úklid. Naopak k mytí nádobí, vaření a osobní hygieně nelze srážkovou vodu použít, a to ani po přečištění a případné dezinfekci (UV zářením).

Na zahradě se pak využití dešťovky meze nekladou. Zalijete s ní záhony, stromy a keře, umyjete auto a zahradní nářadí, napustíte bazén.

dešťová voda v domácnosti

Jak využívat dešťovou vodu v domácnosti

Používat dešťovou vodu v domácnosti není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Zajistit je třeba tři věci: 

  • vybavit retenční nádrž filtrem na mechanické nečistoty,

  • vybavit retenční nádrž čerpadlem nebo domácí vodárnou a

  • oddělit rozvody vody.

Filtrační mechanismus

Dešťová voda běžně obsahuje celou řadu nečistot – od pylu, prachu, ptačích exkrementů až po listí, větve a mech. K jejich odstranění slouží zpravidla tři filtry. Jeden se umísťuje před vstup do retenční nádrže, zatímco další dva se již nacházejí uvnitř nádrže.

Čerpadlo nebo domácí vodárna

Aby pro vás ale nakládání s dešťovou vodou bylo co nejpohodlnější, budete potřebovat výkonné čerpadlo nebo rovnou domácí vodárnu. Ta se umísťuje přímo do domu, ideálně do sklepa či technické místnosti, kde vás její chod nebude rušit. Po prvotním nastavení pracuje vodárna převážně automaticky, takže vám odpadá celá řada starostí.

TIP: Zajímá vás více informací? Přečtěte si, jak vybrat čerpadlo do retenční nádrže.

Oddělené rozvody vody

Retenční nádrž je ideální pořizovat ještě před započetím stavby domu nebo při jeho rekonstrukci. Abyste totiž mohli dešťovou vodu využívat v domácnosti, musíte zcela oddělit rozvody pitné a srážkové vody. V opačném případě by mohlo dojít ke kontaminaci celého vodovodu.

Ostatně s umístěním retenční nádrže bude muset nejprve souhlasit vodárenská společnost. A ta se bude mimo jiné dívat právě na to, zda jsou rozvody vody v domácnosti striktně odděleny.

Jak velkou nádrž pořídit

Objem retenční nádrže se dimenzuje tak, aby v ní zásoba vody vydržela alespoň 3 týdny a po tu dobu byla schopna pokrýt potřebu vody v domácnosti. Velikost nádrže se přitom odvíjí od několika faktorů: ročního úhrnu srážek v dané lokalitě, plochy střechy a spotřeby vody v domácnosti (potažmo na zahradě).

retenční nádrž na dešťovou vodu

Výpočet objemu retenční nádrže

Hrubou představu o potřebném objemu retenční nádrže si můžete udělat na základě jednoduchého vzorce. Doporučený objem nádrže pro jednu osobu na tři týdny je 1 m³, z čehož plyne, že čtyřčlenné rodině bude stačit nádrž o objemu 4 m³. Jestliže ale chcete akumulovanou vodu používat k zálivce zahrady, pak musíte výsledný objem navýšit o 1 m³ na každých 100 m² zalévané plochy. Čtyřčlenná rodina se zahradou o ploše 200 m³ by pak volila nádrž o objemu 6 m³.

Detailnější představu o tom, jaká velikost retenční nádrže bude pro vaše účely nejvhodnější, si uděláte díky online kalkulačce. Jestliže se rozhodnete pořídit si retenční nádrž, její velikost ještě prodiskutujte se svým projektantem.

Bezpečnostní přepad

Dlouhá období sucha, která nás posledních několik let trápí, často střídají vydatné dešťové srážky. V takových situacích hrozí, že retenční nádrž nebude schopna pojmout větší množství vody naráz. Proto musí být všechny akumulační nádrže vybaveny bezpečnostním přepadem, který zajistí, že se přebytečná voda pozvolna vsákne do půdy.

Co když voda v nádrži dojde?

Nemusíte se bát, že by se v tu chvíli zcela zastavil přítok vody například do nádržky toalety nebo do pračky. Čerpací technika je nastavena tak, aby vždy upřednostňovala dešťovou vodu před kohoutkovou. To ale jen do chvíle, než hladina vody v retenční nádrži klesne pod určitou úroveň. Jakmile k tomu dojde, automaticky se spustí dodávka vody z vodovodního řádu. Díky tomu zůstává přívod vody do domácnosti bez přerušení i v situaci, kdy je retenční nádrž prázdná.

dešťová voda v domácnosti

Dotace Dešťovka

Pokud pořízení retenční nádrže odkládáte z finančních důvodů, možná vás motivuje dotační program Dešťovka. Po vybudování retenční nádrže a splnění podmínek programu můžete získat až 50 % způsobilých výdajů zpět. 

K tomu, aby se tak stalo, ale potřebujete projekt retenční nádrže, který vám vypracuje autorizovaný inženýr vodohospodářských staveb, jakým je například naše projekční kancelář Zakra.

S dotačním programem Dešťovka máme bohaté zkušenosti, neváhejte nás proto kontaktovat. Dovedeme vaši žádost o dotaci až do úspěšného konce, abyste si už brzy mohli užívat výhod, které z využívání dešťové vody v domácnosti plynou.

Chci získat dotaciMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Přečtěte si, jak funguje dotační program Dešťovka a jak o dotaci zažádat.

A co šedá voda? I tu lze v domácnosti využít

Věděli jste, že v domácnosti a na zahradě můžete využít také takzvanou šedou vodu? Jedná se o odpadní vodu z vany, sprchy, umyvadla, dřezu nebo pračky a myčky. Před opětovným použitím je třeba ji vyčistit. K tomu slouží domovní čistírna odpadních vod, ve které probíhá mechanicko-biologický čistící proces, na jehož konci stojí voda zbavená až 97 % nečistot. Takovou vodu můžete, stejně jako vodu dešťovou, využít jak na zahradě, tak v domácnosti.

Pozor ale na to, že vodu z čističky musíte schraňovat v samostatné akumulační nádrži. Dle zákona totiž nesmí dojít k mísení přečištěné odpadní vody a vody dešťové.

Potřebuji projekt ČOVMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

domovní čov přečistí odpadní vody

TIP: Zajímá vás více informací? Přečtěte si další články o domovní čističce odpadních vod:

Proč využít služeb projekční kanceláře Zakra?

  • Jsme rychlí – Na projektovou dokumentaci nebudete čekat déle než 3 týdny od získání všech podkladů. Dáváme si záležet, abyste termín dokončení projektu vždy znali dopředu a mohli s ním počítat.

  • Jsme féroví – Cenu projektu znáte vždy dopředu a v průběhu naší spolupráce se nijak nemění. Pokud budete potřebovat něco předělat nebo se úředníkovi nebude něco líbit, máte tuto předělávku v ceně.

  • Jsme digitální – Pro získání většiny podkladů využíváme digitalizované katastrální mapy, digitální podklady sítí, Google mapy a další nástroje. Naši práci uchováváme v bezpečí cloudu, takže nehrozí její ztráta.

  • Pomůžeme vám vyřídit veškerá potřebná povolení – Nechte veškeré starosti s obíháním úřadů na nás a ušetřený čas věnujte své rodině.

Kontaktujte násMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma