Čistírna AT od ABPLAST: Domácí čistička za pár korun ověřená časem

kraus@zakra.cz Michal Kraus
02. 02. 2021
domovní čistírna odpadních vod - AB Plast AT6

V dalším článku ze série #představujeme se podíváme na zoubek společnosti ABPLAST, která z rodného města Bedřicha Smetany vyváží do světa domácí čistírny odpadních vod řady AT. Původem slovenská technologie našla své fanoušky i na českém trhu a dnes patří mezi největší výrobce čističek.

Obsah článku

jak funguje domovní ČOV

Základní informace o domácí čističce AT6

Domácí čistírna odpadních vod AT6 obslouží 1 až 6 osob. Hodí se podobně jako předchozí čistírny k rodinným domům. Podle výrobce si dokáže poradit i s nepravidelným provozem a to až po dobu 3 měsíců. Nicméně obecné doporučení je jasné, domácí čističky patří k rodinnému domu. Na chatu doporučujeme tříkomorový septik.

Nevíte, jak vybrat domácí čistírnu odpadních vod? 

Cena čistírny AT od ABPLAST

Domácí čistírna odpadních vod AT se nabízí v 5 různých provedení. Základní dělení je typicky podle počtu osob využívajících čistírnu.

  • AT6

  • AT8

  • AT10

  • AT12

Recenze Aquatec AT6: Domovní ČOV pro každého
Související článek Recenze Aquatec AT6: Domovní ČOV pro každého

Základní cena nejlevnější domácí čističky od ABPLASTU (AT6) začíná na 31 900,- (bez DPH). Největší čističku řady AT (AT12), pak pořídíte za 59 900,- bez DPH.

Model

Cena bez DPH

Cena s DPH (15%)

Cena s DPH (21%)

AT6

37 900

43 585

45 859

AT8

42 900

49 335

51 909

AT10

57 900

66 585

70 059

AT12

66 900

76 935

80 949

15% sazba daně se použije, pokud čistírnu AT kupujete pro své bydlení a jako fyzická osoba.

Co obsahuje cena za čistírnu AT

Položka

V ceně

Čistírna

Ano

Nástavec

Ano

Poklop

Ano

Dmychadlo

Ano

Zaškolení

Ano

Doprava ČOV

Ne

Doprava technika

Ne

Výhody čističky AT6, aneb proč ji koupit

Samonosná

Celá řada domácích čistíren AT6 je samonosná, to znamená, že čističku není potřeba obetonovávat, stačí pouze obsyp. Sice vám každý poctivý zedník doporučí v místech s podzemní vodou obetonovat a pro klid v duši je to správné rozhodnutí, ale pro většinu případů postačí čistírnu obsypat.

Levná doprava

Zatímco u leckterých společností dáte za dopravu jednotky tisíc, tak společnost ABPLAST nabízí dopravu po celé České republice za 1 000,-. Pořízení domácí čistírny se tak může výrazně prolevnit.

Nízká spotřeba elektřiny (60W)

AT6 pracuje s příkonem pouhých 60W, patří tak mezi ty nejúspornější čistírny na českém trhu.

Vyjímatelný koš na nečistoty

Vyjímatelný koš na nečistoty je prostor u nátoku do čistírny, který ocení každý, kterému do záchodu uteklo cokoliv, co tam běžně nepatří a může narušit chod čistírny. Pokud jste například spláchli kus tkaniny můžete ji z přední části jednoduše vytáhnout. Maličko, ale velmi praktická.

Řídící jednotka AQC Basic

Čistírna AT od ABPLAST: Domácí čistička za pár korun ověřená časem

Řídící jednotka AQC Basic sice není v základní ceně a připlatíte si za ní kolem 3 000,-, ale za to získáte zařízení, které vám umožní velmi jednoduše regulovat provoz čistírny. Co to znamená? Jedete na 3 týdny na dovolenou? Žádný problém, upravíte zátěž čistírny. Bydlíte v domácnosti sám, ale máte ČOV pro 6 osob? Opět žádný problém.

Jak funguje domácí čistička řady AT

Podobně jako v případě domácí čistírny Variocomp i ČOV řady AT začíná čistící cyklus mechanickým předčištěním a usazení pevných částic. Zároveň zde dochází k tzv. denitrifikaci, kdy je pomocí biologických procesů odbouráván dusík.

Takto přečištěná voda natéká do aktivačního prostoru, který je již klasicky provzdušňován dmychadlem a dochází zde k aerobnímu rozkladu a čištění vody. Výhodou je umístění dmychadla, které je mimo reaktor a tím je prodloužena jeho životnost.

Třetím stupněm čištění je pak separace. Odděluje se zde přečištěná voda od aktivovaného kalu. Separovaná voda pak již odtéká žlabem z čistírny a aktivovaný kal se vrací do prostoru denitrifikace a aktivace, cyklus tak běží od začátku.

Povolení pro čistírnu AT6 od ABPLASTU

Domácí čistírna AT6 má certifikaci (CE). Nemáte, tak žádné limity, co se týká způsobu likvidace odpadních vod a způsobu povolení. Povolovat můžete jak vodoprávním řízením, tak ohlášením.

Způsob likvidace odpadních vod

Vodoprávní řízení

Ohlášení

Povrchové vody

Ano

Ano

Vsak

Ano

Ano

Retence a rozstřik

Ano

Ano

Jednotná kanalizace

Ano

Ano

Přečtěte si, jak získat povolení k domácí čističce odpadních vod

Zkušenosti s AT6

Domovní čistírna AT6 nabízí odzkoušenou technologii, prověřenou jak u nás, tak na Slovensku. Po letech vývoje technologie USBF a VFL nabízí osvědčený způsob čištění za rozumnou cenu.

Společnost ABPLAST také není žádným zelenáčem a nabízí stabilní zázemí velké společnosti. Nemusíte se tedy bát o případný technický servis čističky a záruky.

Návod a brožury k AT

Kdy a kde koupit čističku AT

Čistírna řady  AT se hodí všude tam, kde není možnost vybudování kanalizační přípojky.

Domácí čističky odpadních vod se typicky hodí k rodinným domům, které nabízejí pravidelný provoz. Nejsou už tak vhodné například na chatu. K rekreačním objektům obecně doporučujeme tříkomorový septik.

Čistírnu AT6 a další typy můžete objednávat přímo na eshopu společnosti ABPLAST.

Co potřebujete vyřešit před pořízením čističky

Před pořízením každé domácí čističky odpadních vod je potřeba vyřešit tyto kroky.

  1. Hydrogeologický posudek, pokud chcete odpadní vody likvidovat do vod podzemních

  2. Projekt domácí čistírny odpadních vod od vodohospodáře

  3. Povolení domovní čistírny

Hydrogeologický průzkum a posudek

Pokud se rozhodnete pro vsakování přečištěných odpadních vod přímo na vašem pozemku nebo chcete tuto vodu využít pro zalévání zahrady, budete potřebovat hydrogeologický posudek.

S tím vám rádi pomůžeme. Po celé České republice spolupracujeme s desítkami hydrogeologů, kteří jsou připraveni provést hydrogeologický průzkum na vašem pozemku. Vždy poptáváme více hydrogeologů, abyste získali, co nejlepší nabídku. Pokud potřebujete posudek k projektu domácí čističky, stačí se nám ozvat.

Projekt domácí čistírny odpadních vod

Čistírna AT od ABPLAST: Domácí čistička za pár korun ověřená časem

Projekt domácí čističky odpadních vod (ČOV) je soubor dokumentace, na základě, které vám vodoprávní úřad povolí stavbu a provoz čistírny. S projektováním čističky řady AT máme dlouhodobé zkušenosti a připravili jsme již stovky projektů s touto čistírnou.

Projekt vám připravíme za cenu 11 990 s DPH. Cena za projekt se u nás platí až po dokončení projektu a zahrnuje veškeré případné úpravy v projektu.

Projektovou dokumentaci k čističce u nás připravuje autorizovaný vodohospodář a splňuje veškeré zákonné předpisy.

Povolení domovní čistírny

Jak jsme již řekli, tak domácí čistírna AT lze povolit oběma způsoby, vodoprávním řízením i ohlášením. S povolením domovní čistírny odpadních vod vám samozřejmě umíme pomoci. Rádi za vás oběháme veškeré úřady a zařídíme hladký průběh vašeho povolení se šťastným koncem.

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma