Domovní čistírna odpadních vod a co od ní čekat

kraus@zakra.cz Michal Kraus
21. 04. 2020
Domovní čistírna odpadních vod

Domovní čistírna odpadních vod (ČOV) je ideálním řešením všude tam, kde není možné napojit nemovitost na kanalizaci. V posledních letech se tak čistírna stala “parťákem” mnoha novostaveb. Nejen že nabízí vysokou kvalitu přečištění odpadních vod, ale také umožňují postavit si dům na levnějších pozemcích v době, kdy metr čtvereční stojí i jednotky tisíc korun.

Obsah článku

Co je domovní čistička odpadních vod?

Jak si pořídit domovní čistírnu odpadních vod?

Domovní čistírna odpadních vod je považována za vodní dílo, proto její pořízení podléhá mnoha předpisům a zákonům. Čeká vás proto návštěva mnoha úřadů a shánění nejrůznějších dokumentů, stanovisek a vyjádření. Pojďme si celý postup realizace domovní ČOV přiblížit a podrobně popsat, ať víte, na co se připravit.

Výběr domácí čističky není jen tak1. Rozhodněte se, jak chcete likvidovat přečištěnou vodu

Ze všeho nejdříve si rozmyslete, jak chcete nakládat s přečištěnou vodou, která se v čistírně hromadí. Nabízí se vám hned čtyři způsoby:

  • Likvidace do povrchových vod (rybník, řeka, potok)

  • Likvidace do kanalizace neukončené centrální čistírnou odpadních vod

  • Likvidace do podzemních vod (vsak nebo vsak se zálivkou)

K poslední jmenované variantě budete potřebovat získat hydrogeologický posudek, který potvrdí, že je váš pozemek k zasakování vhodný a že nehrozí kontaminace podzemní vody. Nejekologičtějším způsobem je takzvaný vsak se zálivkou – přečištěné vody shromažďujete v akumulační nádrži a následně je používáte k zalévání zahrady (nebo například ke splachování toalety). Pozor ale na to, že retenční nádrž je třeba pořídit i v případě, že již jednu vlastníte a využíváte ji k záchytu dešťové vody. Vodoprávní úřady obecně nepovolují míchání dešťové a odpadní vody.

4 možnosti vypouštění odpadních vod z domovní ČOV
Související článek 4 možnosti vypouštění odpadních vod z domovní ČOV

Potřebuji hydrogeologaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

2. Výběr domovní ČOV

Někteří klienti si čističku vybírají až ve chvíli, kdy mají hotový projekt a získali úřední povolení se stavbou. Svým klientům ale většinou doporučujeme, aby si udělali alespoň určitou představu o tom, co by jejich čistírna měla splňovat za požadavky. A pokud si již zvolí konkrétní typ, usnadní nám to samozřejmě projektování. Jak by tedy ve zkratce měl výběr domovní ČOV vypadat?

Čistička odpadních vod: Srovnání, recenze a ceny [2024]
Související článek Čistička odpadních vod: Srovnání, recenze a ceny [2024]
  1. Počet osob, které budou čistírnu využívat – rozhodně nedoporučujeme poddimenzovat domovní ČOV – výsledkem je nejčastěji nepříjemný zápach. Vždy si dopředu spočítejte, kolik osob bude čistírna obsluhovat a započítejte také pravidelné návštěvy nebo plánovaný přírůstek do rodiny.

  2. Jak chcete likvidovat odpadní vody – Zvlášť pokud se chystáte přečištěné vody likvidovat vsakem nebo vsakem se zálivkou a zároveň chcete čistírnu povolit takzvaným ohlášením. V takovém případě musíte koupit čistírnu s certifikátem CE.

  3. Osvědčený výrobce – u koupě čistírny nedoporučujeme sahat po nejlevnějších kusech. Jde o výrobek, který chrání přírodu a potažmo i vás. Doporučujeme raději vybrat ČOV od zaběhnutých výrobců (např. ASIO, ABPlast či TopolWater atd.)

TIP: Přečtěte si náš podrobný návod, jak vybrat domovní ČOV.

3. Projekt čistírny odpadních vod

Nyní už příchází na řadu projektant. Domovní čistírna odpadních vod je podle zákona považována za vodní dílo, což přináší povinnost nechat si projekt čistírny zpracovat od autorizovaného projektanta vodohospodářských staveb, takového, jakého máme i ve společnosti Zakra.

Projektant vás buď navštíví osobně nebo si vystačí se zaslanými podklady a online zdroji. Tuto fázi nepodceňte a pokud vám cokoliv není jasné, konzultujte situaci s projektantem. Třeba s námi, konzultaci nabízíme zdarma.

Potřebuji projekt ČOVMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

4. Stanoviska dotčených orgánů

Ještě než zamíříte na vodoprávní úřad žádat o povolení domovní ČOV, budete muset získat celou řadu stanovisek od dotčených orgánů státní správy. Konkrétně se jedná o tyto dokumenty:

  • Stanovisko správce vodního toku/kanalizace

  • Souhrnné závazné stanovisko odboru životního prostředí (OŽP)

  • Koordinované stanovisko

  • Stanovisko správce povodí

  • Stanovisko obce

  • Souhlas majitelů všech pozemků, na kterých je stavba

  • Odbor územního plánování.

5. Povolení domovní ČOV

Připravte se na to, že získat povolení k domovní čistírně je běh na dlouhou trať. Raději počítejte s tím, že si na něj počkáte 4 až 6 měsíců. Povolení domovních čistíren jsme již věnovali tyto články, které si doporučujeme prostudovat:

To nejdůležitější, co potřebujete vědět, je, že rozlišujeme dva typy řízení – ohlášení a vodoprávní řízení. Jejich hlavní rozdíly vidíte v tabulce:

Kritéria

Vodoprávní řízení

Ohlášení

Lhůta úřadů k vyřízení

60 dnů

30 dnů

Platnost řízení

Omezená, na 10 let

Neomezená

Podmínky k vypouštění vod

Stanoví úřad

Nestanovuje úřad

Rozbor vzorku vypouštěných vod

2x ročně

Revizní kontroly po 2 letech

Správní poplatek

300 Kč

500 Kč

6. Objednání čistírny

Dočkali jste se šťastného konce a máte povolení? Nyní již můžete bezpečně objednat domovní čistírnu. Většina prodejců má již dnes e-shop a doba dodání se pohybuje v rozpětí 1 až 3 týdnů.

7. Stavební příprava a usazení čistírny

Stavba domovní čistírny není ve srovnání s vybudováním domu nic složitého. Pokud jste se jako většina klientů rozhodli budovat ČOV svépomocí, připravte se na to, že budete potřebovat pravděpodobně součinnost známých a profesionálů. Rozhodně můžeme doporučit zajištění bagru, popřípadě i s bagristou, který připraví to nejzásadnější, tedy jámu. Běžná domovní čistírna odpadních vod má 2 metry na výšku a prakticky tolik i na šířku. Představa takového výkopu s krumpáčem v ruce je pro většinu z nás odstrašující. K ruce se jistě bude hodit i zedník, který vám může pomoci připravit železobetonový podklad. Následně se čistírna usadí a doinstaluje, ideálně za pomoci menšího jeřábu, případně lidskou silou.

kolik stojí projekt čov a čistírny odpadních vod

8. Zprovoznění čistírny

Většina výrobců nabízí autorizované zprovoznění čistírny, které je zahrnuto v celkové ceně. Servisní technik se postará jak o odborné napojení, tak vám zároveň vysvětlí, jak s čistírnou pracovat, a seznámí vás s provozním řádem. V případě, že jste si zakoupili výrobek od společnosti ASIO, pak můžete jako servisní středisko využít i nás.

Kolik stojí projekt domovní čistírny (ČOV)

Společnost Zakra se specializuje na přípravu projektové dokumentace k domovním čistírnám odpadních vod. Dokážeme připravit podklady pro jakýkoliv typ čistírny a zároveň získat potřebná povolení. Zajímá vás, kolik naše práce stojí?

Projekt domácí čističky odpadních vod u nás začíná na ceně 7 990,-.

Za tuto cenu se vám do rukou dostane kompletní projektová dokumentace, včetně případných změn, která je připravena pro jednání s úřady.

Využijte našich služeb a pusťte se do čistírny s profesionály

Je nám jasné, že i po přečtení tohoto článku visí ve vzduchu spoustu otazníků. Neváhejte se proto na nás obrátit s jakýmkoliv dotazem. Rádi vás celým procesem provedeme individuálně a připravíme vám řešení na míru.

Kontaktujte násMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Mohlo by vás také zajímat:

 

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma