Domovní ČOV bez povolení: Jde to vůbec?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
02. 07. 2019
bezúdržbová domácí čov

Jak je to s povolením k domovní čistírně odpadních vod? Skutečně potřebujete v rukou držet úřední rozhodnutí, nebo jde postavit a užívat domovní ČOV bez povolení?

Obsah článku

Domovní čistírna odpadních vod a zákon

Domovní čistírny odpadních vod jsou podle vodního zákona vodním dílem. Realizace domovní čistírny se proto neobejde bez autorizované projektové dokumentace, povolení stavebního úřadu, vodoprávního úřadu a bez spousty vyjádření zasvěcených oddělení.

Kde se bere motivace mít vlastní domovní ČOV bez povolení? Hlavním důvodem je obava z byrokratického kolečka. Počet potřebných dokumentů a délka řízení skutečně dokáže člověka vyděsit. Ujišťujeme vás ale, že povolení k domovní ČOV skutečně získat lze – ať už sami, nebo s naší pomocí, kdy za vás úřady sami oběháme.

Potřebuji povolení ČOVMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

TIP: Přečtěte si jak na povolení domovní ČOV

Proč ČOV zrealizovat s povolením?

Za prvé – neporušíte žádný ze zákonů. Nejde jen o možné porušení byrokratických procesů, ale o další důsledky. Pokud chcete vodu z čistírnu zasakovat na svém pozemku, bez úředního povolení (a především předešlého hydrogeologického průzkumu) riskujete, že dojde ke snížení kvality podzemních vod, vegetace nebo dokonce k poškození lidského zdraví.

Za správné fungování čistírny samozřejmě odpovídá vlastník, proto ohlášení i povolení domovní ČOV vyžadují pravidelné kontroly její funkčnosti. V takovém případě už je problém se stavebním úřadem ta nejmenší starost.

Vše, co potřebujete vědět o ČOV na ohlášení
Související článek Vše, co potřebujete vědět o ČOV na ohlášení

Vyplatí se vůbec domovní ČOV bez povolení?

Podle nás se stavba domovní čistírny načerno v žádném případě nevyplatí, a to ani ekonomicky. Pokud budeme uvažovat o nejvíce hospodárné možnosti, kdy si domovní ČOV postavíte sami, třeba s dopomocí rodiny, tak vás realizace vyjde na zhruba 100 až 120 tisíc.

Domácí čistička bez povolení není dobrým nápademSamotné vyřízení povolení stojí několik stokorun. Ano, budete potřebovat ještě autorizovaný projekt (ten seženete již od 7 990,-), ale pak již si můžete vše oběhat sami. Jde tedy maximálně o 10% navýšení pořizovací ceny. Nemá smysl riskovat správní a jiné postihy.

Shrnutí

Změnili jste názor a rádi byste stavbu domovní ČOV realizovali tak, jak to zákony vyžadují? Obraťte se na nás – vypracujeme pro vás projekt domovní ČOV, který obstojí u úřadů a celý proces realizace čistírny značně urychlí. A pokud vás jednání s úřady neláká, není nic jednoduššího než starosti se získáním povolení přenechat nám. 

Kontaktujte násMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Domácí čistička odpadních vod je vodním dílem, z toho titulu je nutné vyřídit k její stavbě povoleníProč využít služeb projekční kanceláře Zakra?

  • Jsme rychlí – Na projekt vaší domovní čistírny nebudete čekat déle než 3 týdny od získání všech podkladů. Dáváme si záležet, abyste termín dokončení projektu ČOV vždy znali dopředu a mohli s ním počítat.

  • Jsme féroví – Cenu projektu domovní ČOV znáte vždy dopředu a v průběhu naší spolupráce se nijak nemění. Pokud budete potřebovat něco předělat nebo se úředníkovi nebude něco líbit, máte tuto předělávku v ceně.

  • Jsme digitální – Pro získání většiny podkladů využíváme digitalizované katastrální mapy, digitální podklady sítí, Google mapy a další nástroje. Naši práci uchováváme v bezpečí cloudu, takže nehrozí její ztráta. Vyvinuli jsme vlastní interní aplikaci, která nám pomáhá vyřizovat povolení k domovním čistírnám odpadních vod, díky čemuž pracujeme rychle a efektivně.

  • Pomůžeme vám vyřídit povolení domovní ČOV – Nechte veškeré starosti s obíháním úřadů na nás a ušetřený čas věnujte své rodině.

  • Umíme také domovní ČOV na klíč – Celý proces realizace domovní čistírny si vezmeme na starost.

Mohlo by vás také zajímat:

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma