Energie na ohřev vody: Jak ušetřit až tisíce korun ročně

kraus@zakra.cz Michal Kraus
25. 09. 2022
Jak šetřit za ohřev teplé vody

Přidělávají vám vrásky rostoucí ceny energií? Při přemýšlení, jak náklady na energie snížit, byste neměli zapomenout na vodu a cenu za ohřev vody. A to i přesto, že je voda poměrně levná a její cena se – zatím – nezvyšuje. Pojďme se podívat na způsoby, jak vám šetrné nakládání s vodou pomůže snížit nejen její spotřebu, ale také účty za energie.

Obsah článku

Je voda skutečně levná?

Ačkoliv se může optikou českého obyvatele zdát, že vody máme dostatek, není to tak docela pravda. Sladká voda je na naší planetě docela vzácným zdrojem – z celkového množství vody na Zemi tvoří pouhá 3 %. Vody, kterou můžeme využívat k našim lidským potřebám, je ještě méně. Mezi její hlavní zdroje patří vodní toky a voda podpovrchová, jež tvoří jen asi 1 % veškeré vody na naší planetě.

Pro zajímavost, voda se nachází také ve vesmíru, a to dokonce ve větší míře, než si vědci dlouhou dobu mysleli. Naše modrá planeta, jež se nazývá modrou právě díky množství vody, které ji pokrývá, tak nemá na vodu privilegium. Nedávno zveřejněné snímky z vesmírného teleskopu Jamese Webba nám ukázaly zřetelné stopy vody, mraků a mlhy v atmosféře obří planety tvořené plynem, stovky světelných let od Země. Naše planeta je však jediné známé místo ve vesmíru, kde se voda vyskytuje ve třech skupenstvích.

Vraťme se ovšem zpátky na zem. Voda ve vesmíru, stejně tak jako voda slaná, je pro naše potřeby nedosažitelná či nevhodná. Hrozící nedostatek sladké vody je proto reálným problémem, kterému budeme muset v budoucnosti čelit. Už dnes nemají dostatečný přístup k bezpečné, čisté pitné vodě 2 miliardy lidí.

Cena vody v roce 2022

S levnou vodou je to tedy relativní. Jen v Evropě se podle dat EEA (Evropská agentura pro životní prostředí) potýká s nedostatkem vody v průběhu roku 30 % populace. Tato situace se bude změnou klimatu zhoršovat. Nakládejme tedy s vodou už nyní jako se vzácnou komoditou, jejímž plýtváním škodíme peněžence i planetě (tedy podobně, jako v současné době uvažujeme třeba nad elektřinou). Uvidíte, že se vám tento přístup záhy vyplatí – voda totiž zdražuje.

„Mezi léty 1989 a 2022 se cena vody zvýšila více než čtyřicetinásobně. Hlavním důvodem takového růstu je ukončení státních dotací, které dřív kompenzovaly náklady za spotřebitele. Meziročně se průměrná cena vody zvýšila z 93,18 Kč v roce 2021 na 97,53 Kč v roce 2022.“

Primárně by vás měla zajímat cena za ohřev vody

Voda a spotřeba energie

Pojďme se tedy podívat, jak je to s využitím energií v českých domácnostech. První důležitou zprávou je, že se máme v porovnání s ostatními evropskými státy stále co učit.

„Podle dat Eurostatu byla v roce 2020 průměrná spotřeba energie české domácnosti 668 kilogramů ropného ekvivalentu (kgoe), zatímco evropský průměr byl 555 kgoe.“

Pro zajímavost, největší spotřebu energií mají podle průzkumu domácnosti na Islandu (1 316 kgoe, téměř dvojnásobek průměrné české domácnosti), naopak úspornost bychom se mohli učit v Albánii (191 kgoe).

Kde se energie v českých domácnostech ztrácí? Krom vytápění (68,4 % konečné spotřeby energie) je to právě ve vodě! Na její ohřev padne celých 16,5 % energie. Podíl energie spotřebované na ohřev vody přitom vzrostl, v roce 2018 byl podíl ohřevu vody na celkové spotřebě energie 15 %. Když proto přemýšlíte nad tím, jak ušetřit za energie, měla by být úspora vody, zejména teplé, v seznamu priorit hned za vytápěním.

Jak ušetřit za teplou vodu?

Samozřejmě, že bez teplé vody se lze jen těžko obejít – a ani to po vás nebudeme chtít! Přesto existují způsoby, jak za tuto nemalou položku ušetřit a energie do ní vložené snížit.

„Pokud budete chtít udělat něco pro peněženku a zdraví, dejte přednost sprchování před koupelí ve vaně. Sprchováním, zejména vlažnou vodou, prospějete imunitnímu systému i zdraví pokožky, a navíc ušetříte za teplou vodu. Je ovšem důležité, abyste se sprchovali krátce. Dlouhá sprcha horkou vodou vyjde, co do úspory vody a energie, s koupelí ve vaně přibližně nastejno.“

Jak ušetřit za ohřev vody? Otázka, která momentálně trápí nejednu domácnost.

5 tipů, jak uspořit za ohřev vody

Pojďme se proto podívat, jak efektivně uspořit za ohřev vody:

  1. Správně zvolený a nastavený bojler

Pokud ve své domácnosti používáte k ohřevu vody zásobníkový ohřívač neboli bojler, tajemství úspory tkví v jeho správné velikosti a nastavení. Velikost bojleru se odvíjí od množství osob v domácnosti a intenzitě využití. Důležitá je také optimální teplota vody v bojleru. Ta by se měla pohybovat okolo 55–60 stupňů Celsia. Taková teplota znamená nejmenší energetické ztráty a také se při ní tvoří méně vodního kamene. Vyplatí se také flexibilita – v létě teplotu mírně snižte, v zimě ji naopak můžete trochu zvýšit.

Při výběru bojleru si všimněte také koeficientu měrných tepelných ztrát (vyjadřuje se Wh/24 hodin/litr). Toto číslo udává, kolik tepla unikne z jednoho litru vody za 24 hodin. Čím menší číslo je, tím nižší jsou tepelné ztráty, a bojler je tak úspornější. Kvůli unikajícímu teplu se také doporučuje bojler umístit co nejblíže místu odběru teplé vody.

  1. Zvažte průtokový ohřívač

Pokud potřebujete teplou vodu krátkodobě a nepravidelně, například na chatě či chalupě, nabízí se využít průtokový ohřívač. Ten na rozdíl od bojleru vodu nekumuluje, a tím šetří energii za průběžné udržování vody v teplém stavu. Existují elektrické nebo plynové průtokové ohřívače (tzv. karmy).

V případě elektrického průtokového ohřívače máte teplou vodu k dispozici hned, takové řešení navíc zamezuje výkyvům její teploty. Nevýhodu je, že vás v takové případě distributoři energie nejspíše nezařadí do nižší sazby za energie (jako je tomu v případě bojlerů na elektřinu).

  1. S ohřevem vody pomůže i slunce

Využití solární energie je na vzestupu – energie ze slunce je čistá a zdarma. Samozřejmě je v takovém případě nutné investovat do fotovoltaických panelů. Taková investice nabízí poměrně zajímavou návratnost.

„Jeden kWp instalovaného výkonu vyrobí v našich podmínkách při správném umístění panelů zhruba jeden MWh elektrické energie ročně. Investice do solární energie se vám tak vrátí v horizontu 5–10 let.“

Počítejte však s tím, že slunce vám bude sloužit v našich zeměpisných šířkách zejména od dubna do září, v zimě klesá jeho výkonost na minimum a bez bojleru nebo jiného řešení pro ohřev vody se neobejdete.

  1. Možností je tepelné čerpadlo

S úsporou teplé vody může pomoci také tepelné čerpadlo. To vám oproti bojleru razantně sníží cenu za ohřev vody v ročních nákladech – některé kalkulace uvádějí úsporu až 5000 korun ročně!

Je ale třeba vzít v potaz mnohem vyšší náklady na pořízení tepelného čerpadla, které vyjdou i na pětinásobek ceny bojleru. V zásadě se proto dá říct, že pokud máte velkou rodinu nebo vysokou spotřebu teplé vody, investice do tepelného čerpadla se vám vrátí v rozumném časovém horizontu. Pokud ale vodou velmi šetříte nebo žijete v domácnosti sami či ve dvou, bojler vychází lépe.

  1. Spořiče vody se vyplatí za každých okolností

Chcete-li ušetřit náklady za vodu celkově, existují jednoduchá a efektivní řešení v podobě spořičů vody a perlátorů. Jedná se o malá zařízení, která instalujete velmi jednoduše na kohoutky, sprchy či do WC. Fungují na principu snížení průtoku vody.

„Perlátory mohou snížit průtok vody až o 70 %. Jejich efektivitu oceníte zejména u kuchyňských dřezů, koupelnových umyvadel a sprch.“

Návratnost investice do perlátorů a spořičů vody se pohybuje v řádech měsíců. Pokud tedy hledáte jednoduché a okamžité řešení, jak uspořit vodu, energii na její ohřev, a tím pádem i peníze, a přitom nechcete ztratit nic ze svého komfortu, perlátory a spořiče rozhodně doporučujeme.

Nepodceňujte roli vody v úspoře energií. Na trhu existuje mnoho řešení, která vám pomohou ušetřit peníze. Nejen, že tak ulevíte životnímu prostředí, ale připravíte se na budoucnost, v níž bude šetrné nakládání s vodou a energiemi standardem.

Čtěte dál: K čemu slouží a jak funguje retenční nádrž na dešťovou vodu?

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma