Hydrogeologický posudek k vrtané studni

kraus@zakra.cz Michal Kraus
13. 11. 2020
pitná voda ze studny
Chystáte se budovat vrtanou studnu? V tom případě se připravte na návštěvu hydrogeologa, bez jehož odborného posudku vrtaná studna na vašem pozemku nevznikne. Co takový hydrogeologický posudek k vrtané studni obnáší a kolik za něj zaplatíte?

Obsah článku

Co je hydrogeologický posudek (HGP)?

hydrogeologický posudekJestliže si na svém pozemku chcete zřídit jakýkoliv vodní zdroj (vrtanou studnu nevyjímaje), je vaší povinností nechat si vyhotovit hydrogeologický posudek, a to dle zákona o vodách (č. 254/2001 Sb.). Posudek slouží jako podklad k vydání povolení k nakládání s podzemními vodami a taktéž jako doklad pro územní a stavební řízení. Zároveň je nutnou podmínkou pro vznik projektu vrtané studny. 

Kdy potřebujete hydrogeologický posudek?

Hydrogeologický posudek se netýká pouze stavby vrtané studny, ale i dalších vodních děl. Potřebovat ho budete například při pořizování domovní čističky odpadních vod, a to v případě, že se chystáte splaškovou vodu likvidovat vsakem (do podzemních vod).

Zajímá vás o tom více informací? Přečtěte si článek: Hydrogeologický posudek k domovní čistírně odpadních vod.

Hydrogeologa budete potřebovat také v případě, že se chystáte budovat na svém pozemku septik. U něj, stejně jako u domovní čistírny platí, že HGP je nutný pouze tehdy, hodláte-li přečištěné vody zasakovat na svém pozemku.

Co je obsahem hydrogeologického posudku?

Hydrogeolog posoudí, zda se na vašem pozemku nachází dostatečně vydatný pramen spodní vody a také určí, na kterém místě je vhodné studnu hloubit. Pod jeho dohledem také probíhá takzvaný průzkumný vrt, díky kterému následné hloubení vrtané studny probíhá doslova najisto.

Nezapomeňte, že i k průzkumnému vrtu potřebujete získat souhlas vodoprávního úřadu! Jedná se o relativně nové opatření, které má zabránit nelegálnímu odběru vody právě z těchto vrtů.

Jak probíhá hydrogeologický průzkum

průzkumný vrtVše začíná návštěvou pozemku, kde se bude studna realizovat. Hydrogeolog provede průzkum terénu a určí, kde je nejlepší místopro vyhloubení studny, které se vybírá s ohledem na umístění studen sousedů (do vzdálenosti 80 m).

Na určeném místě se realizuje průzkumný vrt. Závěrečná zpráva hodnotí mimo jiné hydraulické parametry vrtu, možnost ovlivnění okolních vodních zdrojů a řadu dalších aspektů. Hydrogeolog ve zprávě zároveň stanoví podmínky pro udělení povolení k nakládání s vodami. Stavební či vodoprávní úřad by pak měl legalizaci provést podle těchto podmínek.

Hydrogeologický průzkum krok za krokem:

  • prvním krokem je důkladná terénní rekognoskace a mapování okolních studní;

  • následuje určení nejvhodnějšího umístění studny;

  • realizace průzkumného vrtu v místě plánované stavby studny;

  • stanovení podmínek pro udělení povolení k nakládání s vodami

  • sepsání závěrečné zprávy

Jaká je cena hydrogeologické posudku?

cena hydrogeologického posudku

Kolik za odborný posudek zaplatíte? Cenu si stanovuje každý hydrogeolog individuálně, většinou se ale výsledná částka pohybuje mezi 4–17 000,- bez DPH. Pokud si necháte projekt vrtané studny zpracovat od naší projekční kanceláře Zakra, zcela zdarma vám seženeme hydrogeologa z vašeho okolí. 

Jak sehnat hydrogeologa?

Trochu jsme to nakousli již v předešlém odstavci – s hledáním hydrogeologa vám rádi pomůžeme. Víme totiž, že najít v dnešní době spolehlivého hydrogeologa, který by měl navíc volný kalendář, vyžaduje hodně času a trpělivosti. Navíc je mnohdy téměř nemožné nalézt na internetu aktuální kontakt na odborníka z vašeho okolí.

Za celou dobu existenci naší projekční kanceláře Zakra jsme měli možnost spolupracovat s mnoha hydrogeology, se kterými jsme dodnes v kontaktu. Pro naše klienty proto umíme zcela bezplatně oslovit minimálně dva hydrogeology s žádostí o cenu a čas dodání posudku. Jejich nabídky vám následně předložíme a vy sami se rozhodnete, komu dáte přednost.

Co myslíte – lehčí už to být nemohlo, že?

Potřebuji posudekMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Jaký je konkrétní postup při realizaci vrtané studny?posudek k vrtané studni

  • Už víte, že si chcete k domu pořídit vrtanou studnu a využívat ji jako zdroj užitkové nebo dokonce pitné vody? Kontaktujte naši projekční kancelář a nechce si zdarma poradit, jak v takovém případě nejlépe postupovat.

  • V první řadě vám pomůžeme sehnat hydrogeologa z vašeho okolí a získat tak odborný posudek.

  • S posudkem v ruce se naši projektanti pustí do práce na projektu vrtané studny.

  • S projektem zamíříte na úřad, kde budete žádat o povolení studny.

  • Nakonec vás čeká pozvat si na pozemek firmu, která vám vrtanou studnu vybuduje.

  • Jen co bude studna na světě, přichází čas na hydrodynamickou zkoušku a testování kvality jímané vody. 

Mohlo by vás také zajímat:

  • Vše, co potřebujete vědět o domácí studně – Pokud uvažujete nad domácí studnou, budou se vám hodit základní informace, které jsme shrnuli do jednoho článku.

  • Povolení vrtané studny – Bez povolení se prostě nehnete. Zjistěte, co vše potřebujete zajistit před tím, než zamíříte na úřad, a co takové úřední povolení obnáší.

  • Projekt vrtané studny – Jak vypadá projektová dokumentace k vrtané studni, kolik stojí a potřebujete ji vůbec? Vše se dozvíte v našem článku.

  • Cena vrtané studny – Na kolik vás přijde vrtaná studna? Náklady i návratnost jsme spočítali za vás!

  • Jak vyčistit studnu svépomocí? – Začněte znovu využívat starou studnu, kterou máte na svém pozemku. Vyčistit ji zvládnete sami – stačit vám k tomu bude náš podrobný návod.

  • Jak vybrat čerpadlo do studny – Už víte, jaké čerpadlo si pořídíte, abyste si ulehčili využívání studniční vody? Pokud ne, v článku vám poradíme.

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma