I malá čistička odpadních vod odvede velkou práci

kraus@zakra.cz Michal Kraus
03. 01. 2023
malá domácí čistička

Malá čistička odpadních vod neboli ČOV je zařízení, které se dnes běžně instaluje k rodinným domům, které nemají možnost připojení ke kanalizaci. Rodinné domovní čistírny se nabízejí v různých velikostech a provedeních. V nabídce najdete ty nejmenší pro 1 osobu až po větší varianty vhodné například pro penziony. Pojďte se s námi podívat na nabídku malých domovních čistíren v České republice.

Obsah článku

Co je domovní čistička odpadních vod

Malá domovní čistička odpadních vod je zařízení určené pro čištění odpadních vod u rodinných domů a dnes už i chat. Ve srovnání s archaickými řešeními, jakými byly žumpy a septiky, je domovní čistírna ideálním způsobem, jak vyřešit odpady.

Tvarem připomíná malá čistička plastový sud (pomineme-li kořenové čističky), o výšce zhruba 2 metry, průměru 1,5 metru a váze kolem 100 kg. Malé ČOV mají na českém trhu dlouhou historii a k inovacím dochází od počátku od 90. let, kdy vznikly společnosti jako TopolWater nebo Asio.

Jak funguje malá čistička odpadních vod

Malá domovní čistička funguje samozřejmě podobně jako větší sestra v podobě centrální čistírny odpadních vod. V principu jde o mechanicko-biologické čištění za pomocí aerobního a anaerobních procesů.

Dnes na trhu rozlišujeme primárně dva druhy čistíren. Klasické neboli komorové, kde voda prochází jednotlivými cykly v oddělených komorách a pak modernější SBR čistírny. Ty provádějí celý čistící cyklus v jednom reaktoru a jsou řízeny chytrou řídící jednotkou.

Produktem malé domovní čističky je přečištěná odpadní voda až s 97% účinností, která se likviduje do vod povrchových, vsakem nebo případně rozstřikem.

Schéma malé domovní čistírny odpadních vod - Variocomp

Jaká je nejmenší čistička na trhu

Malá domovní čistička odpadních vod je čistírna, která funguje u jednoho objektu, běžně u rodinného domu. Její kapacita se běžně pohybuje mezi 1 až 6 osobami.

Na přídavné slovo “nejmenší” nebo “malá” se u domovních čistíren můžeme dívat dvojí perspektivou. Může jít jednak o čistírnu pro minimum osob, tedy jednu až dvě nebo o kompaktní výrobek, který nezabere příliš místa.

Níže se podíváme na oba parametry.

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Nejmenší čistička na počet osob

Každý výrobce domovních čistíren má ve svém repertoáru čistírnu pro minimum osobu, níže vám přinášíme přehled základních typů a počtu osob, které jsou schopny obsloužit.

Typ domovní čistírny

Výrobce

Počet osob

Variocomp

Asio

3-7

Monocomp

Asio

2-5

Topas R a S

TopolWater

2-5

AT6

ABPlast

1-6

SBR Bio

BazénPlast

2-6

BioCleaner BC4

Envi-pur

2-4

EK-S4

Ekocis

1-6

EN 2-3

EkoNatur

2-3

Máme-li vyhlásit vítěze v kategorii malá domovní čistička odpadních vod na počet osob, tak by naše doporučení jasně směřovalo k výrobku od společnosti ABPlast ve verzi AT6. Avšak nesmíme zapomenout říci, že pokud by tuto čistírnu provozovala skutečně pouze jedna osoba, pak by se hodilo k čistírně přikoupit řídící jednotku.

Alternativou by pak byla levná domácí čistička od Ekocisu, ve verzi EK-S4.

V případě, že žijete skutečně sami a není reálné, že by se v domácnosti objevili za nějaký čas noví uživatelé čističky, stojí za zvážení ještě tříkomorový septik s filtrem, který je lépe odolný vůči nepravidelnému provozu a malým nátokům odpadních vod.

Domácí čistička AT6 je malá, co do rozměrů

Nejmenší co do rozměrů

Druhým soutěžním parametrem v kategorii “malé čistírny odpadních vod” jsou určitě jejich rozměry. Na realizaci čistírny je skoro vždy nejdražší výkop, kopat menší díru má tedy hned několik výhod.

Typ domovní čistírny

Rozměry (výška x průměr) v mm

Váha v kg

Variocomp

2020 x 1250

160

Monocomp

2020 x 1250

150

Topas R a S

2400 x 1200

150/180

AT6

1800 x 1400

100

SBR Bio

1900 x 1500

210

BioCleaner BC4

2050 x 1400

105

EK-S4

1500 x 1300

128

EN 2-3

1500 x 1400

nezjištěno

Nejmenší domovní čistírna, co do rozměrů je čistička EK-S4. Nejlehčí je pak výrobek AT6. K rozměrům je potřeba přidat ještě jednu informaci, a to že v případě nákupu řídící jednotky je nutné počítat s umístěním venku, stejně jako dmychadla.

Jedinou čistírnou, která je tzv. kompaktní, tzn. má veškeré komponenty uvnitř a jde skutečně o jeden “sud” je výrobek Topas od TopolWater. Pokud tedy chcete zabrat naprosté minimum místa na zahradě, nemáte příliš prostoru na umístění ČOV, doporučujeme zvolit výrobek Topas.

Cena malé ČOV

Rozměry a počet osob jsme si již řekli. Nyní budete určitě každého budoucího majitelé malé domovní čistírny zajímat její cena. Tu uvádíme níže v tabulce bez DPH. Na malé domácí čističky totiž z pohledu DPH platí dvojí metr.

V případě, že domovní ČOV kupujete k rodinnému bydlení, podepíšete čestné prohlášení a rovnou si objednáte zprovoznění čističky, aplikuje se na vás nižší sazba DPH v podobě 15%. V ostatních případech, tedy kdy malou čističku pořizuje například právnická osoba, bude DPH v sazbě 21%.

Typ domovní čistírny

Cena bez DPH

Variocomp

39 900

Monocomp

51 500

Topas R a S

51 231 / 56 405

AT6

37 900

SBR Bio

42 900*

BioCleaner BC4

38 860

EK-S4

32 600

EN 2-3

29 000

*jde o cenu z roku 2020

Na první pohled je vidět, že ceny se výrazně liší. Rozhodně nemůžeme s klidným srdcem doporučit vybírat malou domácí čistírnu jen podle ceny. Naopak zvažte, co je a není v základní ceně čističky.

Jak bude vypadat servis po čase, jaké jsou zkušenosti majitelů a zda skutečně pár ušetřených korun dává smysl z dlouhodobé perspektivy. Pokud nevíte, jak vybrat domovní čistírnu odpadních vod, neváhejte se na nás obrátit.

Malé domovní čistírny nezaberou na pozemku příliš mnoho místa

Jak pořídit malou domovní čistírnu

Malá domovní čistírna odpadních vod je z pohledu zákona považována za vodní dílo. K jejímu pořízení budete potřebovat projekt od autorizovaného vodohospodáře a zároveň povolení.

Malé čistírny odpadních vod se povolují buď klasicky vodoprávním řízením, které se vydává na dobu určitou, ale jeho platnost je omezena na dobu 10 let, po kterých se žádá o prodloužení. Anebo tzv. ohlášením, které má neomezenou platnost.

Pokud potřebuje vyčištěné odpadní vody vsakovat nebo akumulovat, neobejdete se bez hydrogeologického posudku, který posoudí vhodnost podloží pro vsak a zároveň, že nedojde k ohrožení podzemních vodních zdrojů.

Konečně se možná nechcete ničím z toho stresovat a bude chtít realizovat malou domácí čističku na klíč. Rádi vám pomůžeme se vším výše uvedeným. Začněte naší bezplatnou konzultací.

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma