Ideální domovní čistírna odpadních vod (ČOV) pro 4 osoby

kraus@zakra.cz Michal Kraus
14. 07. 2023
Domovní čistírna pro 4 osoby

Domovní čistírna odpadních vod pro 4 osoby je nejčastější velikost, kterou s klienty vybíráme. Na trhu je hned několik domácích čističek, které jsou stavěné pro 4 člennou rodinu. Mezi jakými ČOV vybírat? Na co myslet, kromě velikosti? A která se bude nejlépe hodit právě vám? Na to a více se zaměříme v tomto článku.

Obsah článku

Naše nabídka domovní čistírny odpadních vod pro 4 osoby

Domovní čistírna odpadních vod (ČOV) pro 4 osoby by měla mít objem nátoku 600 litrů. 1 osoba v domácnosti vyprodukuje denně až 150 litrů odpadních vod.

Domácí čistička odpadních vod pro 4 osoby je nejčastěji poptávanou variantou mezi našimi klienty. Na výběr máte hned z několika typů domovních ČOV. Prakticky každý výrobce nabízí variantu pro 2 až osob, která uspokojí poptávku pro 4 osoby.

Naše domovní ČOV pro 4 osoby:

Nabízíme tyto domovní čistírny pro 4 osoby:

Top domácí čistička odpadních vod: Recenze a ceny (2024)
Související článek Top domácí čistička odpadních vod: Recenze a ceny (2024)

Nezávazné naceněníMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Ideální čistírny pro 4 osoby (recenze)

Domovních čistíren pro 4 osoby najdeme na trhu spousty. De facto každý výrobce domovních ČOV má v nabídce výrobek, který obslouží 2 až 5 osob, aniž byste museli kupovat speciální čistírnu právě pro 4 osoby.

Níže se podíváme na konkrétní domácí ČOV, které nejčastěji doporučujeme našim klientům,

Čistírny společnosti ASIO

První na řadu přichází brněnská společnost ASIO, ta pro 4 osoby nabízí hned dva druhy čistíren. Jednak levnější a jednodušší Variocomop, a pak modernější typ Monocomp.

Varicomp pro 4 osoby

Domovní ČOV Variocomp je levnou variantou pro 4 osoby

VARIOcomp 5K

VARIOcomp 5K

Cena (bez DPH)

39 900,-

Počet osob (EO)

3 - 7

Příkon

60 W

Roční náklady na vývoz kalu

2x ročně odvoz

Možnosti povolení do povrchových vod

ohlášení i vodoprávní řízení

Možnosti povolení do podzemních vod

vodoprávní řízení

Rozměry (v x půdorysné rozměry)

2020 x 1250 x 1250

Váha

170

Obetonování

Ne

Záruka

24 měsíců

Kde koupit čističku

Zakra shop

Hledáte-li spolehlivou domácí čističku pro 4 osoby a buď se vám nechce zbytečně přeplácet nebo víte, že v obci bude v dohledné době kanalizace, vyplatí se sáhnout po základní nabídce společnosti ASIO.

Jde o domovní čističku určenou pro 3 až 7 osob, která je léty prověřená a naplní veškerá očekávání. Za jedinou nevýhodu považujeme chybějící CE certifikaci, což neumožňuje povolit tuto čistírnu ohlášením, ale musí se jít klasickou cestou.

Monocomp pro 4 člennou rodinu

Domácí čistička Monocomp hravě obslouží 4 členy rodiny, navíc získáte řídící jednotku

Monocomp

Monocomp

Cena (bez DPH)

51 500,-

Počet osob (EO)

2 - 5

Příkon

100 W

Roční náklady na vývoz kalu

2x ročně odvoz

Možnosti povolení do povrchových vod

ohlášení i vodoprávní řízení

Možnosti povolení do podzemních vod

ohlášení i vodoprávní řízení

Rozměry (v x půdorysné rozměry)

2020 x 1250 x 1250

Váha

150

Obetonování

Ne

Záruka

24 měsíců

Kde koupit čističku

Zakra shop

Domovní čistírna se od své starší sestry (Variocomp) liší primárně způsobem čištění, kdy nejde o klasické využití několika komor, ale o tzv. SBR technologii, kdy čištění odpadních vod probíhá v jednom reaktoru.

Součástí této domovní čistírny je také řídící jednotka, díky které můžete regulovat zatížení. Zvládne tedy krátkodobě vyšší zatížení, než 4 osobami, ale i menší, například v momentě, kdy všichni odjedete na dovolenou.

Tuto čistírnu zejména ocení muži, tedy za předpokladu, že jim v dělení domácích povinností připadne i starost o kal. Čistírna je vybavena kalovým košem, ve kterém se kal ukládá v jutovém pytli a stačí ho jednou za 3 měsíce vyměnit.

Čistírna od ABPlastu

Další alternativou pro 4 člennou rodinu je čistička AT6. Ta se nabízí ve dvou provedeních, základním a variantě PLUS, která navíc obsahuje řídící jednotku. Jde o domácí čističku pro 4 osoby, která funguje na stejném principu jako Variocomp.

Výhodou této čistírny je kompaktnost, respektive menší rozměry. Dále pak cena a široká distribuční síť. Nevýhodou je naopak “složitější” zapojení, pro její start je nutné dovézt 200  litrů na kalu.

Nabídka Aquatecu uspokojí každou 4 člennou rodinu

Vybírat můžete i od značky TopolWater

Další v řadě spolehlivých výrobců domovních ČOV pro 4 osoby je společnost TopolWater. Ta nabízí domovní čistírnu odpadních vod Topas R a S. Obě jsou přitom ve svém nejmenším provedení vhodné pro 4 člennou rodinu. U Topasu primárně oceníte kompaktnost, protože veškeré komponenty čistírny jsou umístěny uvnitř ČOV (např. dmychadlo).

Dále doporučujeme koupit k čistírně odkalovací box, kam se postupně odčerpává kal, který se stabilizuje a můžete ho jednoduše likvidovat na kompostu.

Kdy pořídit domovní čistírnu pro 4 osoby

Domovní ČOV pro 4 osoby je nejmenší z nabízených domovních čistíren na trhu. Většina výrobců u této kategorii začíná a nabízí výrobky pro 2 až 5 osob, kam spadá i 4 členná rodina.

Domovní čistírna odpadních vod pro 4 osoby samozřejmě dává smysl v momentě, kdy jde o 4 člennou rodinu, ale i v případě, kdy v budoucnu očekáváte přírůstek. Jednou z největších chyb při výběru domovní ČOV bývá její poddimenzování.

Proto je vhodnější raději vybrat o něco málo větší domovní čističku, než menší. Její chod už se dnes dá snadno regulovat řídící jednotkou, kterou moderní domácí čističky mají.

Čistírnu lze sice teoreticky za nějaký čas vyměnit, ale náklady a starosti s tím spojené nestojí za to. Při výběru správné domovní čistírny byste tak měli uvažovat nejen o současném stavu, ale i budoucím, protože vám bude sloužit desítky let.

Podle čeho ČOV finálně vybrat

Vybrat domovní čistírnu odpadních vod lze podle více kritérií, než jen pro kolik je osob. O výběru ČOV jsme napsali relativně obsáhlý článek zde. Pokusím se, ale i tady shrnout podstatné informace pro rozhodnutí:

  1. Počet osob

  2. Hospodaření s kalem

  3. Způsob povolení

  4. Chytrá nebo hloupá ČOV

Vybíráme domovní ČOV: 10 tipů, jak vybrat tu správnou čističku
Související článek Vybíráme domovní ČOV: 10 tipů, jak vybrat tu správnou čističku

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Velikost domovní čistírny podle počtu osob

Na českém trhu nenajdete domovní čistírnu, která by byla přímo dimenzována pro 4, 5 nebo 6 osob.

U většiny čističek najdete v parametrech ukazatel “počet eo”. Zkratka EO znamená ekvivalentního obyvatele. Z pohledu čistírny tedy nejde o to, zda v domě žijí 3 nebo 4 osoby, ale kolik litrů odpadních vod bude muset za den vyčistit.

Průměrně se produkce odpadní vody udává mezi 100 až 120 na osobu za den. Platí zde poučka, že je lepší koupit čistírnu o něco větší, než ji poddimenzovat. U čistíren pro 4 osoby se tak nemusíte bát vybrat tu, která obslouží i 6 nebo 7 osob. Pozor byste měl dávat jen na první hodnotu, to znamená nekupovat ČOV pro 4 s parametry například 6 - 9 EO.

Kalové hospodářství je téma samo o sobě

O tom, že neexistuje skutečně bezúdržbová čistírna odpadních vod jsme již psali. U každé čistírny je nutné postarat se o přebytečný kal. To jde dělat buď klasicky vývozem (objednat fekální vůz) nebo chytřeji.

Prvním řešením je koupě kalového čerpadla, kterým přebytečný kal odčerpáte svépomocí na kompost. V ideálním případě můžete starosti s kalem nechat na domovní čistírně. Pozorní čtenáři již vědí, že čistička Monocomp a Topas mají integrovaná řešení, která práci s kalem výrazně zjednodušují.

Způsob povolení je důležitý vzhledem k následkům

Domovní čistírna se povoluje 2 způsoby. Klasicky vodoprávním řízením nebo tzv. ohláškou. Narovinu říkáme, že procesně jde o podobně náročná řízení. V první řadě je nutné říci, že ohlášením jdou povolit pouze čističky s CE certifikací. Jak jsme již psali, např. Variocomp toto kritérium nesplňuje.

Ostatní čistírny představené v tomto článku lze povolit ohlášením.

Klíčové u výběru povolení jsou důsledky rozhodnutí. U klasického řízení dostanete povolení na 10 let a povinnost 2x ročně odebírat vzorky. U ohlášky je povolení na dobu neurčitou a je nezbytné, aby čistírna prošla jednou za 2 roky revizí (podobně jako například kotel nebo komín).

Jak moc chytrá by ČOV měla být

Zde pravděpodobně rozdělíme čtenáře na dva tábory a to je v pořádku. Jeden tábor zastává jednoduchost a minimalizaci rizika, že se některá z elektronických komponent za provozu rozbije. Zastáncům tohoto přístupu nevadí investovat svůj čas do kontroly ČOV a servisu.

Vedle toho se nabízí koupě chytré domovní čistírny, která je vybavena minimálně řídící jednotkou, v lepším případě i mobilní aplikací. Například u čistírny Topas můžete regulovat provoz přímo z mobilní aplikace. Nespornou výhodou je, že i když doma nebude zrovna 4, můžete jednoduše kontrolovat, že čistírna pracuje tak, jak má.

Jak realizovat domovní čistírnu pro 4 osoby

Domovní čistírna odpadních vod je vodním dílem. Její realizace se tak neobejde bez projektu, který musí připravit vodohospodář.

Ten sám o sobě však nestačí k legální stavbě a je nutné ještě k domovní čistírně vyřídit povolení. Obě služby nabízíme a jsme připraveni vám pomoci od A do Z, včetně zajištění hydrogeologického posudku.

Pokud nechcete mít s pořízením domovní čistírny odpadních vod pro 4 osoby žádné starosti, můžete u nás také objednat službu domovní ČOV na klíč.

Začněte s výběrem domovní ČOV pro 4 u nás. Ne vždy je dobré vybírat domovní čistírnu jen podle parametrů a ceny. Nezřídka kdy, je dobré před finálním výběrem mluvit přímo s projektantem. 

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma