Inženýrské sítě: Návod na zřízení přípojek krok za krokem

kraus@zakra.cz Michal Kraus
18. 10. 2022
První, co je třeba při řešení inženýrských sítí udělat, je zjistit výchozí stav

Máte pozemek a řešíte přivedení inženýrských sítí? I když se zasíťování pozemku může zdát složité, faktem je, že se skládá z několika základních kroků. Navíc existují odborníci, kteří vám se zasíťováním pozemku pomohou. Jak na inženýrské sítě a jaké jsou jednotlivé kroky?

Obsah článku

Zasíťování pozemku znamená přivedení inženýrských sítí – tedy vody, kanalizace, elektřiny a plynu – na váš pozemek. Právě množství přípojek, které je třeba u jednotlivých správců sítí řešit, činí ze zasíťování potenciálně zdlouhavý podnik. Přesto nepanikařte. Proces, kterým při zasíťování musíte projít, je u každé inženýrské sítě velice podobný. Pojďme si ho představit.

Krok 1: Zjistěte výchozí stav

První, co je třeba při řešení inženýrských sítí udělat, je zjistit výchozí stav. To znamená ověřit, kde konkrétně se ve vašem okolí inženýrské sítě nacházejí a zda je možné se na ně napojit (tzn. zda má síť dostatečnou kapacitu pro další přípojku), popřípadě jak dlouhé přípojky bude nutné vybudovat. Právě analýzou současné situace můžete dospět k finanční částce, kterou za zasíťování budete muset zaplatit, nebo se na základě zjištěných skutečností rozhodnout pro alternativní řešení.

Tip: Jako vůbec první krok doporučujeme zjistit, kde přesně se inženýrské sítě ve vaší lokalitě nacházejí. K tomu můžete využít službu Utility Reportu, která je ve velké části Česka zdarma.

Detailní informace, které potřebujete znát, se dozvíte u správců jednotlivých sítí.

Jak zjistit informace o vodovodní přípojce

V případě vodovodní přípojky nejdříve kontaktujte vodárenskou společnost a zeptejte se na podmínky připojení. V případě, že je připojení možné (tzn. vodovodní řad má dostatečnou kapacitu), můžete začít zjišťovat cenu vody (v rámci republiky se liší) a podmínky smlouvy o jejích dodávkách.

„V České republice aktuálně funguje asi 2500 provozovatelů vodohospodářské infrastruktury obcí.“

Jak zjistit informace o kanalizační přípojce

V případě kanalizační přípojky můžete zopakovat osvědčený postup s přípojkou vody. Je nutné kontaktovat provozovatele místní kanalizace (detaily zjistíte na stavebním úřadu, popřípadě u realitního makléře nebo sousedů), který vám podá informace, za jakých podmínek je možné se na kanalizační síť napojit. Pokud bude připojení technicky možné, počítejte s tím, že vám připojení ke kanalizaci může být uloženo povinně. Někdy je dokonce povinnost napojení na kanalizaci podmínkou pro využití určité lokality v územním plánu obce.

Praktickým způsobem, jak zjistit vedení inženýrských sítí ve vaší lokalitě, je využití služby Utility Report

Jak zjistit informace o elektrické a plynové přípojce

Také v případě elektřiny a plynu je první krokem kontaktování místních distributorů. U konkrétní společnosti zjistíte, kde se inženýrské sítě nacházejí a jaké jsou podmínky napojení. Zatímco elektřina je v drtivé většině případů nezbytná (i když samozřejmě i v Česku už existují ostrovní domy), v případě plynové přípojky můžete dospět k závěru, že ve vaší lokalitě žádný plynovod není. V takovém případě je nutné plynovou přípojku oželet.

V České republice fungují tři distributoři elektrické energie:

  • EG.D (dříve E.ON Distribuce) – Jihočeský kraj, kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Zlínský kraj

  • PRE distribuce – Praha a Roztoky u Prahy

  • ČEZ Distribuce – Středočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj

Žádost o nové připojení k elektřině je možné vyplnit online:

Online žádost ČEZ

Online žádost E.ON (EG.D)

Online žádost PRE

Aby se to nepletlo, máme také tři distributory plynu:

  • RWE GasNet

  • E. ON

  • Pražská Plynárenská

Distributor energie se stará o samotnou distribuční soustavu, dodavatel energii nakupuje a prodává zákazníkům – tedy vám

Pozor, existuje zásadní rozdíl mezi distributorem a dodavatelem energie (plynu či elektřiny). Distributor je vlastníkem elektrické nebo plynové soustavy (veškerých trubek, kabelů, plynovodů a dalších zařízení, díky nimž se energie dostane až k vám domů), proto se při žádosti o vybudování přípojky obracíte na něj. Dodavatelem je společnost, která elektřinu nakupuje na velkoobchodních burzách a po síti posílá k vám domů (tedy dodavatele obvykle řešíte až ve chvíli, kdy je přípojka téměř hotová). Dodavatele si tedy můžete svobodně vybrat, zatímco distributor vám náleží lokálně.

  1. Nechte si vypracovat projekt

Pro každou přípojku budete potřebovat projekt. Projektová dokumentace je nezbytná pro povolení stavby vodovodní i kanalizační přípojky – pro jejich stavbu totiž potřebujete územní povolení nebo souhlas ze strany stavebního úřadu, s jejich stavbou navíc souvisí kupa technických a zákonných norem, které je nutné dodržet. Projektovou dokumentaci vodovodní a kanalizační přípojky tak může zpracovat pouze autorizovaná osoba, např. inženýr vodohospodářských staveb nebo architekt rodinného domu.

Pro každou z přípojek budete potřebovat projekt od autorizovaného inženýra nebo technika

Projekt se vám nevyhne ani v případě elektrické a plynové přípojky, u nichž platí sice jiné normy, ale stejná pravidla – i zde je nutné oslovit pro projekt autorizovaného technika či projektanta. U elektřiny se pro jistotu o postupu poraďte se svým distributorem – je možné, že u přípojky do 50 metrů se o projekt postará sám.

Nezapomeňte, že pouze díky projektové dokumentaci je možné ověřit, zda daná přípojka splňuje normy a zákony. Bez projektové dokumentace navíc nelze později provést výchozí revizi.

„50 metrů je délka, kterou si pamatujte. U vodovodní a kanalizační přípojky do 50 metrů totiž stačí k získání povolení územní souhlas. U delších přípojek musíte projít složitějším uzemním řízením. A elektrickou přípojku do 50 metrů by měl na své náklady zajistit a zbudovat distributor.“

  1. Povolení přípojky

Teď přichází na řadu u mnohých nejméně oblíbená část celého procesu – jednání s úřady. Máme pro vás ale hned dvě dobré zprávy.

Za prvé, pokud na komunikaci s úřady nemáte čas nebo se jí chcete vyhnout z jiných důvodů (chápeme vás), můžete využít službu tzv. inženýringu. V takovém případě předáte odborníkům na danou problematiku (v případě přípojky vody a kanalizace třeba nám v Zakře) svoji plnou moc, a oni za vás potřebné jednání s úřady vyřídí. Sice si připlatíte, ale ušetříte si čas a mnohdy i nervy.

Druhá dobrá zpráva zní, že postup povolení kanalizační a vodovodní přípojky jsme pro vás detailně sepsali v tomto článku.

V Zakře pro vás projekt vodovodní i kanalizační přípojky rádi připravíme. A pokud vás děsí představa následného pobíhání po úřadech s projektem v ruce, zbavíme vás stresu a povolení s úředníky vyřídíme díky službě inženýringu za vás.

Potřebuji poraditMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

  1. Realizace přípojky

Jakmile máte projektovou dokumentaci hotovou a schválenou, přichází na řadu samotná realizace, tedy zemní a stavební práce. V případě elektřiny se o stavbu přípojky postará distributor za předem daných podmínek (je možné, že po vás bude požadovat tzv. podíl na oprávněných nákladech, proto si raději pečlivě prostudujte smlouvu).

Povrch, kterým přípojka povede, bude mít vliv na finální cenu zemních prací

Pro vybudování plynové přípojky si musíte objednat firmu, která má potřebné certifikáty. Doporučujeme nechat si připravit cenovou nabídku od více firem, konkrétního zhotovitele přípojky vám může doporučit také samotný distributor – mívá nasmlouvané tzv. technické partnery. Nicméně finální výběr je na vás.

V případě vodovodní a kanalizační přípojky si můžete objednat stavební firmu, nebo se rozhodnout pro stavbu svépomocí. Můžete také zvolit kompromis – na některé služby si objednat firmu (například bagrování), jiné kroky zařídit po vlastní ose.

  1. Napojení k distribuční soustavě a podpis smlouvy s dodavatelem

Nyní máte skoro hotovo! Zbývá už jen napojit nové přípojky k distribuční soustavě. V případě vodovodu a kanalizace se o napojení postará pracovník správce vodovodní a kanalizační sítě. Plynové připojení by měl zařídit pracovník autorizované firmy. V případě elektřiny budete potřebovat elektrikáře (připraví elektroměrový rozvaděč) a posléze revizního technika, který vše zkontroluje a vydá revizní zprávu.

Teď už zbývá jen podepsat smlouvu s dodavatelem (někteří od vás budou chtít revizní zprávu) a začít vodu a energie – zaslouženě – využívat.

Závěrem: Jde to jednodušeji?

Na závěr odpovíme na otázku, zda neexistuje k zasíťovanému pozemku „zkratka“. Odpověď zní: existuje. Pokud vám to finanční situace dovolí, můžete si proces značně ulehčit díky inženýringu – v takovém případě za vás jednání s úředníky vyřídí firma. Další možností je využít službu na klíč. Sice si připlatíte (někdy až dvojnásobek oproti ceně za vyřízení a zhotovení svépomocí), ovšem nebudete se muset starat v podstatě o nic – projekt, povolení i výstavbu přípojky zajistí dodavatel služby za vás.

Kam dál?

Inženýrské sítě aktuálně a přehledně v článku Inženýrské sítě: Na co myslet v roce 2022

Cenovou stránku inženýrských sítí nelze pominout. Přinášíme vám aktuální přehled cen za zasíťování pozemku v roce 2022 

Kompletní informace o vodovodní přípojce, přehledně a krok za krokem, najdete v článku Vodovodní přípojka: od A do Z v roce 2022 

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma