Jak na rozvod vody ze studny

kraus@zakra.cz Michal Kraus
15. 04. 2022
rozvod vody ze studny

Máte na zahradě vlastní studnu, která vás zásobí užitkovou, nebo dokonce pitnou vodou? Gratulujeme! Abyste vlastní zdroj vody využili skutečně naplno, poradíme vám, jak postupovat při zavedení studniční vody do domu. Rozvod vody ze studny sice představuje časovou i peněžní investici, z dlouhodobého hlediska se však vyplatí.

Obsah článku

Rozvod vody ze studny

Jak vést vodu ze studny do domu, aby jen stačilo otočit kohoutkem? Za tímto účelem se běžně používá čerpadlo umístěné přímo ve studni nebo v budově, případně domácí vodárna.

rozvod vody ze studny

Jak čerpat vodu ze studny

K čerpání vody ze studny slouží čerpadla na elektrický pohon. Jaký typ zvolit, záleží na tom, zda čerpáte vodu z vrtané či kopané studny a z jaké hloubky ji potřebujete získat.

  • Pokud je výška mezi sáním a hladinou vody menší než osm metrů, lze použít povrchové čerpadlo.

  • Pokud je výška mezi sáním a hladinou vody větší než osm metrů, přichází na řadu ponorné čerpadlo na vodu ze studny.

Pro zásobování domu vodou však nestačí jen čerpadlo. Kromě něj potřebujete také domácí vodárnu, což je zařízení, které dopraví vodu až k vodovodním kohoutkům a postará se o to, aby byl ve vodovodní síti potřebný tlak. Domácí vodárna se skládá z čerpadla, tlakové nádrže, sacího a výtlačného potrubí a z potřebného pojistného a ovládacího zařízení. Umísťuje se přímo do domu, ideálně do sklepa či technické místnosti, kde vás její chod nebude rušit. Po prvotním nastavení pracuje vodárna převážně automaticky, takže vám odpadá celá řada starostí.

Dvojí rozvody vody

Jestliže máte do domu zavedenou vodovodní přípojku, pak je třeba striktně oddělit vodu z vodovodního řádu a studniční vodu. Toho docílíte tak, že vybudujete takzvané dvojí rozvody vody. Vzniká tak vlastně dvojitý koloběh vody v domě.

Jak mohou vypadat rozvody vody v domě?

  • Zalévání – Pokud na zalévání vyčleníte samostatný vodovodní kohoutek, který bude umístěn například na zahradě, ve sklepě nebo technické místnosti, stačí k němu napojit pouze přívod vody ze studny.

  • Splachování WC – Postačí pouze přívod vody ze studny.

  • Úklid – Pokud budete mít zvláštní odběrné místo například v úklidové místnosti, také vám k němu povedou pouze jedny trubky se studniční vodou. V opačném případě je nutné přivést k odběrnému místu kromě rozvodu pitné vody i rozvod užitkový a opatřit jej samostatnou výtokovou armaturou.

  • Praní – Do místnosti je vhodné přivést jak užitkovou, tak pitnou vodu a rozvody opět striktně oddělit.

Co mohu dělat s vodou ze studny

Domácí studna je velmi cenným zdrojem vody, kterou lze využít mnoha různými způsoby. Primárně závisí na tom, zda čerpáte vodu z kopané, nebo vrtané studny a jaká je kvalita jímané vody.

  • Užitková voda ze studny – Jestliže studniční voda nedosahuje kvality pitné vody, nezoufejte. I tak ji můžete zúročit při mnoha činnostech nejen na zahradě, ale i v domácnosti. Nabízí se zejména splachování toalety, praní prádla a běžný úklid.

  • Pitná voda ze studny – Máte-li to štěstí a studniční voda se svou kvalitou vyrovná vodě z vodovodního řádu, můžete ji využít skutečně naplno. Nic vám nebrání v tom, abyste vodu ze studny používali také k osobní hygieně a přípravě jídla.

Tip: Jak si ověřit kvalitu studniční vody? Stačí odebrat její vzorek a nechat provést rozbor studniční vody.

rozvod vody ze studny

Ušetřete za vodné a stočné

Když si napojíte vodu ze studny do domu, můžete ušetřit až 50 % nákladů na vodu. Průměrná cena vody se v roce 2022 vyšplhala na 97,53 Kč/m³, přičemž ji tvoří dvě složky – vodné a stočné. Poplatek za vodné, který činí přibližně polovinu celkové částky, při napojení vody ze studny platit nemusíte. Stočné pak platíte pouze v případě, že odpadní vodu vypouštíte do kanalizace.

rozvod vody ze studny

Vlastní studna krok za krokem

Teprve nad vlastním zdrojem vody uvažujete? Prozradíme vám, co vás čeká, pokud se rozhodnete pro vybudování domácí studny.

  • Kopaná, nebo vrtaná studna? Nejprve je třeba zvážit, zda na svém pozemku postavíte studnu kopanou, nebo vrtanou. V současné době se i kvůli poklesu spodní vody hloubí především studny vrtané. Lépe vám však poradí přivolaný hydrogeolog.

  • Hydrogeologický průzkum. Průzkum zahrnuje analýzu terénu, složení půdy a okolních vodních zdrojů a jeho výsledkem je hydrogeologický posudek. Ten je důležitým podkladem pro zpracování projektové dokumentace a následné získání povolení.

  • Projekt studny. V další fázi oslovíte autorizovaného inženýra vodohospodářských staveb, který vám vypracuje projekt studny. Obrátit se můžete na naši projekční kancelář Zakra, která se touto činností zabývá už mnoho let.

  • Povolení studny. Ještě než poprvé kopnete do země, je třeba získat stavební povolení a povolení k nakládání s vodami. I s tím vám v Zakra umíme pomoci.

  • Stavba studny. V tento moment doporučujeme kontaktovat specializovanou firmu, která disponuje potřebným vybavením. A to zejména v případě, že jste se rozhodli budovat vrtanou studnu.

  • Kolaudace studny. Než začnete studnu legálně využívat, nezapomeňte ji nejprve nechat zkolaudovat.

Mohlo by vás zajímat

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma