Jak na využití dešťové vody doma a na zahradě?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
22. 07. 2022
využití dešťové vody

Dešťová voda je k dispozici každému z nás, navíc má ideální složení pro zálivku zahrady i praní prádla. Zjistěte, jak na využití dešťové vody na zahradě a v domácnosti, a začněte šetřit životní prostředí i svou peněženku.

Obsah článku

Hospodaření s dešťovou vodou nově upravuje zákon

V roce 2021 vzešla v platnost novela zákona, která všem majitelům novostaveb ukládá povinnost zachytávat dešťové vody přímo v místě, kde spadnou – tedy na pozemku. Zasakování či odvod srážkové vody je tak třeba řešit už v momentě, kdy připravujete projektovou dokumentaci. V opačném případě se připravte na komplikace při schvalování stavebního povolení a kolaudaci.

využití dešťové vody

Využití dešťové vody na zahradě

Největší uplatnění nachází dešťová voda už tradičně na zahradě. Sudy a barely pod okapem však stále častěji nahrazují sofistikovanější systémy na zachytávání dešťovky – zejména IBC kontejnery a podzemní nádrže.

  • Využití dešťové vody na zalévání – Dešťová voda je pro zálivku více než vhodná. Na rozdíl od vody z vodovodu je měkčí, takže rostliny nežloutnou, má ideální teplotu, obsahuje dusík, který slouží jako přírodní hnojivo. Naopak v ní nenajdete žádný chlor ani soli, které rostlinám neprospívají.

  • Mytí auta dešťovou vodou – Při mytí auta proteče zahradní hadicí až 200 litrů vody. Není přitom žádný důvod k tomu, abyste právě na tuto činnost používali drahou vodu z vodovodu.

  • Dešťová voda do bazénu – Dokonce i bazén můžete napustit dešťovkou, má to ale řadu omezení. Používat byste měli jen vodu z podzemní nádrže, která díky filtrace neobsahuje nečistoty. Kromě toho je nutné vodu v bazénu pravidelně kontrolovat a udržovat čistou. Například tak, že se do bazénu z kraje sezóny nasype sůl, která uvolňuje chlor a bazén přirozeně čistí.

využití dešťové vody na zahradě

Využití dešťové vody v domácnosti

Přivést dešťovou vodu do domácnosti je už o poznání složitější, avšak ne nemožné. Potřebovat budete podzemní nádrž, ve které se voda nekazí, a výkonné čerpadlo nebo domácí vodárnu. Kromě toho musíte pro dešťovou a pitnou vodu vybudovat oddělené rozvody, aby nedošlo ke kontaminaci vodovodního řádu.

  • Splachování dešťovou vodou – V běžné rodině padne 30–40 % celkové denní spotřeby vody na splachování toalety. Pokud jen v tomto případě nahradíte pitnou vodu tou užitkovou, na vyúčtování vodného a stočného to zcela jistě poznáte.

  • Praní v dešťové vodě – Dešťovka je neocenitelným zdrojem měkké vody, která je naprosto ideální pro praní prádla. Neobsahuje totiž vápník a hořčík, minerály zodpovědné za vznik vodního kamene. Praním v dešťové vodě navíc ušetříte za změkčovadla a prací prostředky, kterých spotřebujete menší množství.

  • Dešťová voda na sprchování – Doba pokročila a to znamená jediné. Po dostatečné úpravě můžete dešťovou vodu používat dokonce i k osobní hygieně, tedy ke sprchování a koupání.

využití dešťové vody v domácnosti

Co brání využívání dešťové vody? Byrokracie!

Proč se dešťová voda v domácnosti využívá jen zřídka? Dosud se totiž neví, jaké parametry má užitková voda splňovat. Zda vám bude stavba domu využívajícího dešťovou vodu povolena, tak záleží jen a pouze na stanovisku krajské hygieny, která posuzuje každý projekt zvlášť.

To by se ale v dohledné době mohlo změnit, využití srážkové vody má mít totiž od začátku příštího roku oporu v zákoně. Už nyní je v legislativě zanesena definice dešťové vody a konkrétní vyhláška, jež stanoví detailní parametry, na základě kterých bude zajištěna zdravotní nezávadnost, nyní vzniká.

Jak skladovat dešťovou vodu?

Je spousta lidí, kteří zachytávají dešťovou vodu do sudů a barelů. Pokud ale chcete mít dostatek vody i během delších období sucha, vyplatí se pořídit retenční nádrž, kterou v ideálním případě umístíte pod zem. Dešťovka tak bude chráněna před slunečními paprsky a vysokými teplotami, takže vydrží déle čerstvá.

K podzemní nádrži na vodu je však třeba pořídit také filtrační systém, který dokáže odstranit většinu mechanických nečistot. Další položkou na vašem seznamu by mělo být čerpadlo nebo rovnou domácí vodárna, která se postará o snadné zásobení vodou.

nádrž na dešťovou vodu

Nádrž na dešťovou vodu snadno a rychle?

V případě dalších dotazů ohledně retenční nádrže nás neváhejte kontaktovat. Nabízíme nezávaznou konzultaci zcela zdarma a zpracování odborného posudku k dotaci Dešťovka včetně vyřízení dotace od A do Z.

Nezávazná poptávkaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma