Přehledně: Jak na zalévání dešťovou vodou

kraus@zakra.cz Michal Kraus
24. 01. 2023
voda z bazénu na zalévání zahrady

Zalévání dešťovou vodou je v nás zakořeněno od počátku věků. Dělá to každý, ale ne každý to dělá ideálně a efektivně. Pokud je i tohle váš případ, rádi vám pomůžeme. Na zalévání dešťovou vodou lze navíc čerpat dotace a investice do nádrže se tak vyplatí víc, než kdy dřív. Proč zalévat dešťovou vodou a jak na to, to se dozvíte v tomto článku.

Obsah článku

4x proč zalévat dešťovou vodou

Zalévání dešťovou vodou má hned několik výhod. Předně jde o vodu zcela ideální pro zalévání, navíc je zdarma a také na celé zařízení dostanete dotaci.

Zalévání dešťovou vodou je výrazně levnější, než zalévání s vodou z řadu. Při průměrných srážkách 500 až 600 mm za rok, má každý rodinný dům možnost ušetřit tisíce ročně za využití dešťové vody.

Dešťová voda je svým složením ideální pro zalévání

Dešťová voda je pro zalévání zahrady velmi vhodná, protože obsahuje minimální množství minerálů a neobsahuje žádné chemikálie, které by mohly poškodit rostliny. Dešťová voda je také přirozeně měkká, což znamená, že nemá žádný negativní vliv na pH rostlin.

Samozřejmě nelze považovat dnešní dešťovou vodu za 100% čistou a bez obsahu škodlivin, které jako lidstvo produkujeme, nicméně díky přirozenému cyklu čištění je znečištění ve většině lokalit minimální.

Dešťová voda svým složením obecně odpovídá potřebám rostlin, není kyselá a je měkká. Koneckonců i bez nádrže na dešťovou vodu a odvodu dešťové vody ze střechy dochází k zalévání zahrady. Pokud vám zahrada prosperuje i nyní, není jediný důvod, proč dešťovou vodou nezalévat ještě ve větším objemu.

Dešťovou vodou zaléváte prakticky zadarmo

Zalévání dešťovou vodou je finančně výhodně. Zatím v ČR prší pořád dostatečně.

Možná se podivujete, proč se nám v nadpisu objevilo slovíčko “prakticky”. Jednak pořízení nádrže na dešťovou vodu něco stojí a za druhé v případě podzemní nádrže zaléváte s pomocí čerpadla, které běží na elektřinu. I tak je, ale zalévání dešťovou vodou skoro zadarmo.

Na českém území v průměru naprší mezi 500 až 650 mm srážek za rok. Co to znamená v litrech? Na 1 metr střechy vám spadne např. 600 mm dešťové vody. Na 100 metrovou střechu to bude 60 000 litrů neboli 600 m3.

Je pravdou, že veškerý tento obsah nelze zachytit, povrch a sklon střechy vytváří přirozené úbytky. Většina vody, vám ale zůstane. Při zachycení 80% z 600 kubíků, máte pořád zadarmo 480 m3 dešťové vody. To při dnešních cenách vody z vodovodní přípojky generuje průměrnou úsporu 4 800,-/ ročně. Při započtení pravidelného zdražování vody, to však bude ještě více.

Dotace na zalévání dešťovou vodou

Dalším argumentem pro zalévání dešťovou vodou je možnost získat dotaci Dešťovka. Tu mohou využít majitelé rodinných domů, které jsou starší 2 let od kolaudace. Majitelé novostaveb musí volit složitější řešení i se splachováním.

Více o dotaci na zalévání dešťovou vodou se dozvíte níže v článku.

Změna v četnosti a vydatnosti srážek

Posledním argumentem pro zalévání dešťovou vodou, respektive investici do hospodaření s dešťovou vodou, je změna klimatických podmínek. Ta se zatím neprojevuje ve změně celkového úhrnu srážek, ale v intenzitě. I díky této změně prožíváme stále častěji období sucha.

Nezávazná poptávkaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Jak sbírat dešťovou vodu

Asi není třeba se dále rozepisovat na téma, proč je dobré zalévání s dešťovou vodou. Už jen selský rozum napovídá, že je to správné rozhodnutí. Dostáváme se tedy k otázce, jak zachytávat dešťovou vodu, aby to mělo smysl.

Nadzemní nádrže na dešťovou vodu

První a levnější variantou je zachytávání dešťové vody do nadzemních nádrží. To je sice cenově úspornější a jednodušší na realizaci, avšak v dlouhodobém horizontu se příliš nevyplatí.

Voda např. v sudech má tendenci se rychleji kazit, zvláště v letních měsících, kdy na ně svítí sluníčko. Dále se těžko zabraňuje znečištění vody v sudech, ať už způsobeno zanesením nečistot větrem nebo proto, že u nátoku do sudů se běžně nepoužívá žádný filtr.

Výhodné není zachytávání dešťové vody do nadzemních nádrží ani z pohledu následné manipulace. Nosit kropáče s vodou je sice zadarmo, ale rozhodně ne zábavné.

Posledním důvodem je nemožnost čerpat dotaci na takové řešení. Dešťovka se vztahuje pouze na podzemní nádrže.

Podzemní nádrže na dešťovou vodu

Dle odstavců výše vše směřuje k tomu, že efektivní zalévání dešťovou vodou lze dosáhnout pouze pořízením podzemní nádrže na dešťovou vodu.

Taková nádrž se umísťuje vždy pod zem, aby byla chráněna před slunečním zářením a v nezámrzné hloubce.

Samozřejmě najdeme i v tomto případě spoustu “nevýhod”. Vyšší pořizovací cena, řešení problémů s podzemní vodou, odvoz zeminy při realizaci apod. Správně byste také před pořízením podzemní nádrže na podzemní vodu měli nechat zpracovat projekt nakládání s dešťovou vodou a vyřídit pro něj povolení. Nestačí tedy pouze odborný posudek k dotaci.

K zalévání dešťovou vodou doporučujeme využít dotace a podzemní nádrže

Jak jinak používat dešťovou vodu

Dešťová voda nemusí končit jen u zalévání. Její využití je daleko obšírnější. Velmi běžně se využívá na splachování toalet. U novostaveb se běžně (i kvůli dotaci) napojují všechny toalety. U stávajících rodinných domů postačí pro dotaci napojit, alespoň jeden záchod.

Dešťovou vodu lze také využít jako užitkovou, tzn. můžete s ní mít pracovní plochy, terasu, ale také třeba vaše auto. Všude tam, kde venku potřebujete vodu, máte možnost využít dešťovou vodou.

Kromě těchto často známých případů, lze dešťová voda využít pro sprchování a praní prádla, extenzivně i pro napouštění bazénu.

Kolik vás bude stát zalévání dešťovou vodou

Klíčová otázka, kolik stojí zalévání dešťovou vodou z pohledu investičních nákladů. Narovinu nejde o nic úplně levného. Nutno podotknout, že vodní zákon zavedl povinnost vyřešit hospodaření s dešťovou vodou.

Na finance se budeme dívat z pohledu realizace Dešťovky na klíč. Svépomocí se dá samozřejmě leccos ušetřit, ale pamatujte, že dotační peníze se posílají zpětně proti faktuře. To znamená přehnaně šetřit nemá smysl.

U realizace nádrže na zalévání dešťovou vodou bývá nejvíce proměnou částkou velikost výkopu, odvoz zeminy a obetonování, ať už kvůli spodní vodě nebo pojezdu. Tyto položky mohou cenu realizace proměnit až o 100%.

V ideálních případech však platí, že cena na klíč se pohybuje kolem 100 až 120 tisíc. Polovinu z této ceny tvoří kvalitní nádrž na dešťovou vodu, kde nedoporučujeme šetřit. Nekvalitních výrobků je plný trh a skoro vždy to není vhodné řešení. Levné plasty, nekvalitní sváry a úspora 10 000 vás mohou dovést k tomu, že budete nádrž po 5 letech předělávat.

Ukázka z naší realizace nádrže na zalévání dešťovou vodou

Jak je to s dotací na zalévání dešťovou vodou

Dotace na zalévání dešťovou vodu je určena pro majitele stávajících. Pro majitele novostaveb jsou určeny až vyšší stupně Dešťovky. Dotace na zalévání může být maximálně 50% z celkově investované částky.

Potenciál výše dotace se vypočítává ze základu 20 000 a velikosti nádrže v m3. Počet kubíků se ve vzorečku násobíme 3 500.

Pokud si tedy ke svému domu pořizujete 5 kubíkovou nádrž, můžete získat dotaci až 20 000,- + 17 500,- = 37 500,-. Při splnění 50% podmínky.

Minimální velikost dotované nádrže jsou 2m3 a maximální pak 10m3. Při realizaci větší nádrže můžete žádat o dotaci, ale stát vám přispěje pouze do výše 10 kubíkové.

Ke každé žádosti o dotaci je nutné přiložit odborný posudek, který vám rádi připravíme. Rádi vám zařídíme zalévání dešťovou vodou na klíč.

Takto vypadá titulní strana odborného posudku k zalévání dešťovou vodou

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma