Jak na zasíťování pozemku

kraus@zakra.cz Michal Kraus
26. 07. 2020
Zasíťování pozemku

Máte vyhlídnutý krásný pozemek, jenže ouha, nejsou na něj přivedené sítě? Nevadí. Zjistěte, jak na zasíťování pozemku. Vybudování inženýrských sítí je činnost, která se provádí běžně a nejde o raketovou vědu. Měli byste ale vědět, že zasíťovat pozemek není zadarmo a ušetřené peníze za levný pozemek částečně investujete zpátky.

Obsah článku

Co znamená zasíťování pozemku

Zasíťování pozemku je činnost, kdy na pozemek přivádíme základní infrastrukturu nutnou pro kvalitní bydlení. Zcela určitě se tak bavíme o:

Zasíťování tedy de facto znamená, že se vaše nemovitost připojí na již vybudované sítě. Pozemek bez sítí je samozřejmě výrazně levnější než pozemky, které již mohou využívat vybudované sítě. Pokud o koupi takového pozemku uvažujete, vždy začněte tím, že si zjistíte, jak je zasíťované okolí, ať se z úspory nestane černá díra na peníze.

Konzultace a nacenění zasíťování pozemku vodou a odpadem ZDARMA

zasíťování pozemku

Jak zasíťovat pozemek

Cesta k zasíťování vede skrze 3 hlavní kroky. Prvním je zjištění možnosti se připojit na sítě, tedy jednání s konkrétním dodavatelem, kterým může být vodárna, elektrárna či plynárna, a následně ve druhém kroku vytvoření projektové dokumentace a zařízení povolení. Nakonec samozřejmě přichází realizace samotné přípojky. Pojďme si představit každou z přípojek postupně.

Vyjádření k existenci sítí: kdy a jak zjistit vedení inženýrských sítí
Související článek Vyjádření k existenci sítí: kdy a jak zjistit vedení inženýrských sítí

Potřebuji poraditMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Připojení vody: Vodovodní přípojka

Připojení se na síť vodovodu se děje pomocí vodovodní přípojky. Tu definuje zákon jako samostatnou stavbu, jejímž vlastníkem se stává vlastník pozemku. V případě nezasíťovaných pozemků se často situace neřeší přímo vodovodní přípojkou, ale předchází ji prodloužení vodovodního řadu. Jednoduše řečeno odbočení z již vybudované infrastruktury od vodáren.

K vodovodní přípojce je potřeba projektová dokumentace, kterou vám připraví autorizovaný vodohospodář. Ta je nezbytná k tomu, aby s vámi provozovatel sítě vodovodů uzavřel smlouvu o dodávkách vody.

Potřebuji projektMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Projekt vodovodní přípojky

Alternativou k vodovodní přípojce je vrtaná studna. Pokud se vám nevyplatí investovat do prodloužení vodovodního řadu, pak právě vrtaná studna je vynikající alternativou, jak si zajistit zdroj pitné a užitkové vody. K vybudování studny je kromě projektu potřeba také hydrogeologický posudek.

Pokud tedy nemáte na pozemku vodu, tak nejprve zjistěte náklady na zasíťování vodovodem. Pokud vodovodní přípojka ekonomicky nedává smysl, pak přichází na řadu studna.

Potřebuji projekt vrtané studnyMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Připojení odpadu: Kanalizační přípojka

Příběh odpadu je podobný jako v případě vodovodní přípojky. Splašky z vašeho bydlení však v tomto případě bude odvádět kanalizační přípojka. Její definice je upravená taktéž v zákoně o vodovodech a kanalizacích a platí pro ni stejná pravidla jako pro vodovodní přípojku.

I ke kanalizační přípojce tedy budete potřebovat nejprve zajistit projektovou dokumentaci. Často také platí, že na odlehlých místech nestačí jen vyhotovit přípojku, ale je potřeba nejprve prodloužit kanalizační řad.

Projekt kanalizační přípojky

Nedává-li smysl zasíťování pomocí kanalizace, opět primárně z ekonomických důvodů, pak se nabízí alternativa v podobě domovní čistírny odpadních vod. Ta již dnes nabízí plnohodnotnou kompenzaci kanalizační přípojky. Navíc má výhodu v tom, že za domovní ČOV lze přidat akumulační nádrž (retenční), kterou využijete pro následné zalévání zahrady. Jak na to, vám rádi poradíme.

Potřebuji projektMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Připojení elektřiny: Elektrická přípojka

I v tomto případě se zasíťování pozemku provádí pomocí přípojky, která vede elektřinu od distributora. Podle našich zkušeností zabere tento typ přípojky nejvíce času, protože distributoři nejsou zrovna nejrychlejší. Opět se nevyhnete projektové dokumentaci.

Prvním krokem je jednání s distributorem o možnosti napojit se na současnou síť. K tomu můžete oslovit tyto instituce:

  • ČEZ nebo podání žádosti online

  • E.ON nebo podání žádosti online

  • PRE (připojení pro 1 odběrné místo), PRE (připojení pro více odběrných míst)

Připojení plynu: Plynová přípojka

Nakonec samozřejmě zbývá zasíťovat pozemek plynovou přípojkou. I tentokrát jde o napojení na již vybudovaný plynovod a postup je prakticky stejný, jako v případě elektrické přípojky. Poměrně často se ale setkáte s tím, že v obci není plynovod vůbec vybudovaný a od zřízení přípojky budete muset upustit. V opačném případě začněte jedná o přípojce u distributora.

Cena zasíťování pozemku

Jaká bude cena zasíťování pozemku a vyplatí se investovat do nezasíťované nemovitosti? To je klíčovou otázkou každého potenciálního investora.

Našim čtenářům jsme již do detailu rozkryli náklady na zasíťování vodovodní přípojkou i kanalizační přípojkou. Pojďme si ale všechny položky týkající se nákladů na přípojku připomenout.

zasíťování pozemku

U každé přípojky je potřeba vzít v úvah její délku. Sítě leží v podzemí, a proto se nevyhnete výkopovým pracím, kde velmi záleží na tom, zda se kope přes travnatou louku nebo například přes pozemní komunikaci. Uvedené ceny tedy berte jako orientační.

Cena za zasíťování pozemku vodou a odpadem

Náklady na zasíťování pomocí kanalizační či vodovodní přípojky jsou si velmi podobné. Vzorový ceník zahrnuje prakticky všechny položky, které budete do zasíťování pozemku investovat.

Služba

Cena (včetně DPH)

Konzultace

0,-

Projekt vodovodní přípojky

11 990,-

Správní poplatky spojené s povolením

2 000,-

Vytyčení jedné sítě

500,-

Hodinová sazba bagristy

1 000 až 1 500,-

Výkop asfaltové komunikace

6 000,-/bm

Výkop chodník - asfalt

5 000,-/bm

Výkop chodník - dlažba

5 000,-/bm

Výkop zatravněné plochy

3 500,-/bm

Cena za připojení vodovodní přípojky

10 000,-

Cena za zasíťování pozemku elektřinou a plynem

U elektrické přípojky narozdíl od té vodovodní a kanalizační vás čeká milé překvapení. Pokud délka přípojky nepřesáhne 50 metrů, pak veškeré náklady nese distributor. Až v případě, že potřebujete přípojku delší, budete muset sáhnout do peněženky.

Plynová přípojka se řídí režimem vodovodní a kanalizační přípojky. Tedy jste nuceni platit veškeré položky od projektové dokumentace až po výkopové práce a materiál. Pro představu tak můžete nahlédnout do ceníku výše.

Co je potřeba k zasíťování pozemku

Všechny typy přípojek sloužící k zasíťování pozemku mají jedno společné, a to je proces, kterým se dostanete k jejich úspěšnému získání. Čekají vás tedy tyto kroky:

  1. Analýza současných sítí a odhad nákladů

  2. Dává-li investice smysl, pak nastupuje jednání s konkrétním distributorem o podmínkách připojení se na síť

  3. Projektová dokumentace od autorizovaných inženýrů

  4. Povolení přípojky

  5. Vybudování přípojky

  6. Podpis smlouvy s distributorem a kolaudace přípojky

zasíťování pozemku

Prodloužení vodovodního a kanalizačního řadu

Rádi vám pomůžeme s jednoduchým zasíťováním pomocí přípojek (vodovodní a kanalizační), ale jsme připraveni pomoci také se zasíťováním větších pozemků. Velmi často například pomáháme zasíťovat louky, které se investor chystá proměnit v stavební parcely. V takovém případě nejde již jen o přípojku, ale je nejprve potřeba prodloužit kanalizační či vodovodní řad, kterým se připojíte k již vybudovaným sítím. Takovému úkonu navíc předchází geologické zaměření, které jsme schopni zprostředkovat.

Jak na prodloužení vodovodu a vodovodního řadu
Související článek Jak na prodloužení vodovodu a vodovodního řadu

Kontaktujte nás a využijte konzultaci ZDARMAMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma