Zapomeňte na odvoz fekálií. S odpadními vodami si poradí domovní ČOV nebo septik

kraus@zakra.cz Michal Kraus
21. 05. 2021
čistírna-odpadních-vod-na-chalupu-768x576

Máte u domu žumpu, která vám přestává vyhovovat? Vadí vám zápach, který se z ní line, nebo utrácíte obrovské sumy za její vývoz? Nebojte, známe elegantnější řešení, jak naložit s odpadními vodami u rodinného domu nebo na chatě. Je jen na vás, zda zvolíte domovní ČOV, nebo septik.

Obsah článku

Co je žumpa a proč se nevyplatí

S jímkou na odpadní vodu se dnes setkáte převážně u starších nemovitostí v obcích, kde dosud není zavedena splašková kanalizace. Odpadní vody z domácnosti natékají přímo do plastové či betonové nádrže na pozemku, kterou je třeba nechat jednou za čas vyvézt fekálním vozem.

Samotnou bezodtokou jímku dokážete na pozemku zřídit relativně levně. Zajímat byste se ale měli také o provozní náklady, které plynou z pravidelného vývozu jímky. Za jednu návštěvu fekálního vozu totiž zaplatíte až 3 500 korun v závislosti na objemu žumpy. 

V případě, že dům obýváte ve čtyřech lidech s průměrnou denní spotřebou 400 litrů vody, fekální vůz budete muset přivolat zhruba jednou za měsíc. Ročně tak jen za vývoz žumpy zaplatíte více než 40 tisíc korun.  

četnost vývozu žumpy

Za tuto sumu už si přitom pořídíte zbrusu novou domovní ČOV nebo septik, což jsou zařízení, která se o likvidaci odpadních vod postarají mnohem elegantněji a levněji než žumpa.

Věděli jste, že od ledna 2021 platí nový zákon o žumpách, který ukládá majitelům odpadních jímek povinnost vést si podrobnou dokumentaci o vývozu fekálií? V opačném případě má úřad možnost udělit pokutu až ve výši 100 tisíc korun.

Domovní čistička odpadních vod

Ideálním řešením likvidace odpadních vod u rodinných domů je domovní čistírna. Jedná se o zařízení, ve kterém se odpadní vody nejen shromažďují, ale také čistí, a to pomocí mechanicko-biologických procesů. Přečištěnou vodu je pak možné vsakovat přímo na pozemku nebo vypustit do nedalekého vodního toku či dešťové kanalizace.

domovní čov nebo septik

Jak funguje čistička odpadních vod

Domovní čistírna odpadních vod se skládá ze tří komor, v nichž dochází jednak k mechanické filtraci pevných částic, jednak aerobní rozklad organických látek. Ten mají na starosti bakterie, které tak tvoří důležitou součást celého mechanismu a je proto třeba se o ně správně starat. Jak se chovat, abyste bakteriím v čističce neublížili, jsme vám popsali v článku “Jak se starat o čistírnu odpadních vod”.

Jak naložit s vyčištěnou vodou z čistírny

Vyčištěná voda následně odtéká z čističky buď do akumulační nádrže (kde čeká na další využití), nebo pryč z vašeho pozemku.

  • Likvidace do podzemních či povrchových vod

Ačkoliv se jedná o dvě odlišné věci, legislativně se příliš neliší. Ať už necháte odpadní vodu zasakovat do vod podzemních (likvidace vsakem), nebo ji budete vypouštět do vod povrchových (rybník, potok), v obou případech se neobejdete bez povolení vodoprávního úřadu. Abyste ho získali, přečištěná voda musí splňovat zákonem stanovené limity.

Jestliže uvažujete nad vsakem, pak se také nezapomeňte obrátit na hydrogeologa, který posoudí, zda vámi vypouštěná voda neohrozí kvalitu vody podzemní. Jelikož s hydrogeology často a úzce spolupracujeme, rádi vám doporučíme spolehlivého člověka.

Potřebuji hydrogeologaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

  • Vypouštění do dešťové kanalizace

Jestliže se v obci nachází dešťová kanalizace, která není zakončena centrální čističkou odpadních vod, můžete do ní přečištěnou vodu vypouštět. Stačí uzavřít písemnou smlouvu s majitelem či provozovatelem kanalizace.

  • Využití vody k zálivce zahrady

Přečištěné vody se nemusíte hned zbavovat, skvěle vám totiž poslouží jako užitková voda k zálivce zahrady. Toto řešení ale obnáší více zařizování – jednak je třeba sehnat hydrogeologický posudek, jednak také retenční nádrž, ve které budete užitkovou vodu akumulovat.

Pozor na to, že akumulační nádrž potřebujete i v případě, že již vlastníte retenční nádrž, do které svádíte dešťovou vodu. Dle zákona totiž nesmí docházet k mísení dešťové a užitkové vody z domovní čističky.

Kolik stojí čistička odpadních vod

Cena domácí čistírny odpadních vod se běžně pohybuje v rozmezí od 30–60 tisíc korun bez DPH. Do finální ceny je třeba započítat i příslušenství, které často nebývá součástí základní ceny, dopravu čistírny na pozemek, její instalaci a zapojení.

Pro lepší orientaci v široké nabídce domovních čistíren jsme pro vás připravili podrobné srovnání těch nejlepších čističek na českém trhu. Najdete mezi nimi domovní ČOV od společnosti ASIO, ABPlast nebo Ekocis.

kolik stojí domovní čov nebo septik

TIP: Zajímá vás, na kolik vás vyjde nová domovní čistírna odpadních vod včetně administrativních poplatků a dalších položek? Přečtěte si článek “Jaká je cena domovní ČOV”.

Projekt a povolení domovní ČOV

Projektová dokumentace je nezbytná k tomu, aby vám úřad stavbu a užívání čistírny povolil. Projekt domovní ČOV vám musí vypracovat autorizovaný inženýr vodohospodářských služeb, jakým je například naše projekční kancelář Zakra.

A jaká je cena projektu domovní ČOV? Naši projektanti vám ho vypracují za 11 990 korun včetně DPH, a to nejpozději do tří týdnů od obdržení veškerých potřebných podkladů.

Potřebuji projekt ČOVMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

S projektem v ruce se můžete vydat na příslušné úřady, kde budete žádat o povolení se stavbou domovní ČOV. Na výběr máte ze dvou typů řízení – ohlášení a vodoprávního rozhodnutí.

Pokud vás komunikace s úřady nebaví, nebo dokonce děsí, přenechte nám ji na starost společně s projektem ČOV. V rámci služby takzvaného inženýringu za vás seženeme veškeré potřebné podklady a oběháme úřady, zatímco vy se budete věnovat své práci, rodině a koníčkům.

Potřebuji povolení ČOVMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Tříkomorový septik

K likvidaci odpadních vod u rodinných domů, ale rovněž rekreačních objektů, lze použít také tříkomorový septik. Jedná se o vodotěsnou nádobu z plastu, ve které dochází ke shromažďování a následnému čištění odpadních vod. Nádrž má kulatý či hranatý tvar a tvoří ji dvě až tři komory oddělené separačními přepážkami. Obecně platí, že čím více komor, tím lépe – usadí se v nich více kalu a proces čištění je tak účinnější.

Tříkomorový septik s filtrem od A do Z
Související článek Tříkomorový septik s filtrem od A do Z

domovní čov nebo septik

Samotný septik se v principu příliš neliší od klasické odpadní jímky. Jakmile za něj ale umístíte pískový či biologický filtr, účinnost čištění se zvýší natolik, že je možné odpadní vody likvidovat obdobně jako v případě domovní ČOV. Tedy buď do podzemních a povrchových vod, nebo do dešťové kanalizace.

Jak funguje tříkomorový septik

Proces čištění odpadních vod se v mnohém neliší od toho, který probíhá v domovní ČOV. Odpadní vody postupně protékají jednotlivými komorami septiku, kde dochází jednak k filtraci pevných částic, jednak k rozkladu organických nečistot.

Výhodou je, že septik funguje výhradně na principu průtočnosti, takže bez spotřeby elektrické energie. Jelikož se v něm na rozdíl od domovní ČOV nenachází bakterie, které vyžadují neustálý přísun odpadních vod, hravě si poradí i s delším obdobím nečinnosti (například vaší zahraniční dovolenou).

Kolik stojí tříkomorový septik

Cena za samotné čistící zařízení se v závislosti na objemu, pevnosti skeletu a také výrobci pohybuje od 15–20 tisíc korun bez DPH. K finální ceně je třeba započítat nejen cenu za filtr, ale také náklady na projekt a povolení septiku, hydrogeologický posudek a stavební práce. V tabulce vidíte přehled septiků, které jsou k sehnání na českém trhu:

Typ septiku

Cena bez DPH

SEPTIK samonosný – kruhový 4 m³ (NJS-SV-4)

18 000,00 Kč

SEPTIK samonosný – kruhový 3 m³ (NJS-SV-3)

16 400,00 Kč

SEPTIK dvouplášťový - kruhový 4 m³ (NJS-DV-4)

21 500,00 Kč

SK1-EK 3 m³

16 990,00 Kč

SK2-EK 5 m³

22 990,00 Kč

Septik tříkomorový, samonosný, kruhový 3000 litrů (3m3) SPA

16 258,00 Kč

Septik tříkomorový, samonosný, kruhový SPA 4m3 (4000 litrů)

18 120,00 Kč

Projekt a povolení septiku

Ke stavbě a užívání septiku budete opět potřebovat povolení, které získáte jen na základě předložené projektové dokumentace od autorizovaného vodohospodáře. Takovou vám rádi připravíme, a to za cenu 11 990 korun včetně DPH.

Potřebuji projekt septikuMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

povolení septiku

Shrnutí: Domovní ČOV, nebo tříkomorový septik?

U rodinných domů obecně doporučujeme preferovat domácí čistírnu odpadních vod. Lépe si poradí s pravidelnou zátěží a navíc k ní není potřeba dokupovat filtr, takže na pozemku zabere méně místa.

Pokud ale přemýšlíte, jak likvidovat odpadní vody na chatě či chalupě, je tříkomorový septik s filtrem skvělou volbou. Na rozdíl od domácí čistírny si poradí s nepravidelným provozem, nepotřebuje k provozu elektřinu, a přesto dosáhne stejné úrovně kvality přečištění jako ČOV.

Ať se rozhodnete pro domovní ČOV, nebo septik, rádi vám pomůžeme s vypracováním projektu a získáním povolení. Pod rukama nám prošly stovky podobných projektů, proto vám umíme poradit také s výběrem vhodného zařízení a jeho umístěním. Využijte naši konzultaci zdarma a zjistěte, zda jsme pro vás ta pravá projekční kancelář.

Chci konzultaci zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma