Jak šetřit vodou v domácnosti i na zahradě?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
13. 07. 2020
hand-1576418_640

Zprávy o tom, že prodlužující se období sucha výrazně ohrožují zásoby podzemní vody, slýcháme ze všech stran. Šetřit pitnou vodou přitom nikdy nebylo jednodušší. Kromě mnoha maličkostí, které můžete ve své domácnosti zavést, se vám nabízí hned několik sofistikovaných způsobů, jak šetřit vodou v domácnosti i na zahradě. Patří mezi ně retenční nádrže, domácí studny ale také domovní čističky odpadních vod.

Obsah článku

Kolik vody spotřebuje vaše domácnost?

Spotřeba vody v českých domácnostech se udává kolem 150 litrů na osobu za den a paradoxně patří k nižším údajům v porovnání s celosvětovými záznamy. Některé státy denně protočí kohoutkem až 1 000 litrů pitné vody, zatímco lidé, kteří k vodě nemají zdaleka tak jednoduchý přístup, si často musí vystačit s pouhými 5 litry na den.

Jak šetřit vodou v domácnosti?

Často si přitom stačí uvědomit, při jakých činnostech dochází k plýtvání vody a podle toho se zařídit. Koneckonců úspora voda potěší nejen přírodu, ale i vaši peněženku. Jak začít šetřit vodou ze dne na den?

  • Místo plné vany se častěji sprchujte. Týdně tak ušetříte až 600 litrů vody.

  • Při ručním mytí nádobí nenechávejte vodu protékat. Při výběru myčky nádobí zohledněte spotřebu vody.

  • Spotřebu vody zohledněte i při výběru pračky. Spotřeba některých modelů se od sebe liší až 30 litry na jeden prací cyklus.

  • Během čištění zubů nenechávejte vodu téct. Za dvě minuty zbytečně proteče až 20 litrů vody.

  • Moderní záchody často disponují duálním splachováním, kdy si můžete vybrat z 3 nebo 7 litrů vody. Pozor dejte na to, zda nádržka neprotéká. Denně tak můžete přijít o 200 až 1 500 litrů vody.

  • Využívejte dešťovou vodu, i pokud žijete v bytě. Postavte na balkon kyblík a se zachycenou dešťovou vodou zalévejte kytky nebo myjte podlahu.

jak šetřit vodou v domácnosti

Jak šetřit vodou na zahradě?

Jestliže žijete v rodinném domě s rozlehlou zahradou, zřejmě budete souhlasit s tím, že právě ta vyžaduje enormní množství vody. Ať už jde o zalévání okrasných záhonů, sazenic, stromů nebo třeba napouštění bazénu – starost o zahradu může přijít pěkně draho, jestliže efektivně nezachytáváte a nevyužíváte dešťovou vodu. Otázka tedy je – jak šetřit vodou na zahradě?

Cena vody 2024 aneb kde a jak ušetřit tisíce
Související článek Cena vody 2024 aneb kde a jak ušetřit tisíce

Plechové barely na dešťovou vodu

Jedním z nejjednodušších a nejlevnější způsobu, jak šetřit vodou na zahradě, je umístění plechových barelů pod střešní okap. Zachycenou dešťovou vodu můžete následně využít na zalévání záhonů. Použití barelů má ale své limity a nevýhody – tou hlavní je malý objem, který se pohybuje kolem 100 litrů, a jejich umístění. Ve vyšších teplotách (nad 16 °C) a na přímém slunečním světle se akumulovaná voda rychle znehodnocuje.

jak šetřit vodou - nádrž na vodu

Retenční nádrž na dešťovou vodu

Efektivnější řešení, jak zachytávat a akumulovat dešťovou vodu, nabízí retenční nádrže. Většinou se jedná o nadzemní nebo podzemní nádrže vyrobené z plastu, do kterých ústí dešťová voda z přilehlé střešní plochy. Objem nádrže je nutné zvolit s ohledem na několik faktorů, jako je velikost odvodňované plochy a způsob využití zachycené vody. Vždy je ale nádrž dimenzována tak, aby v ní zásoby vody vydržely až 3 týdny. Kvalita vody je zachována díky filtračnímu mechanismu a u podzemní nádrže se o ni zasluhuje také nízká teplota a nepřítomnost slunečního záření.

Nádrží na dešťovou vodu se dá zásadně snížit cena vody

TIP: Pokud vás retenční nádrže zajímají, doporučujeme si přečíst také tyto články:

Využití dešťové vody

Akumulovaná voda je vhodná především k zálivce záhonů, ale využijete ji i k mytí auta, napuštění bazénu nebo v domácnosti. Splachování toalety, praní prádla nebo běžný úklid – u všech těchto činností můžete vodu z vodovodu nahradit vodou z retenční nádrže.

Využití dešťové vody: 5 tipů, jak dešťová voda pomůže
Související článek Využití dešťové vody: 5 tipů, jak dešťová voda pomůže

Dotační program Dešťovka

Počáteční investice do retenční nádrže je sice vyšší, ale vrátí se vám v podobě peněz, které v průběhu let ušetříte na vodném a stočném. Navíc máte stále možnost žádat o dotaci poskytovanou v rámci programu Dešťovka, která vám pokryje až 50 % celkových výdajů. Jednou z podmínek pro získání příspěvku je vypracovaná projektová dokumentace – jako autorizovaní vodohospodáři máte v Zakra dostatek zkušeností a rádi vám dokumentaci vyhotovíme.

Jaké jsou podmínky dotace Dešťovka pro její získání?
Související článek Jaké jsou podmínky dotace Dešťovka pro její získání?

Potřebuji projektMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

TIP: Přečtěte si, jak získat dotaci na retenční nádrž.

Domácí studna

Kopaná nebo vrtaná studna je evergreenem, pokud jde o zásobení domácnosti vodou. Neocenitelným zdrojem vody se stává především v lokalitách, kde nelze zajistit připojení na vodovod. Její vybudování se ale vyplatí i u nemovitostí, které jsou z obecního vodovodu zásobeny. Jímání podzemní vody vám dokáže ušetřit nemalé výdaje, které by padly za zalévání zahrady nebo napouštění bazénu kohoutkovou vodou.

jak šetřit vodou - domácí studna

Kopaná, nebo vrtaná studna?

K modernějšímu způsobu hloubení studny bezesporu patří vrtání, jehož výsledkem je hlubší studna jímající kvalitnější podzemní vodu, která je častěji vhodná i jako voda pitná. Častěji se také stane, že vrtaná studna zásobuje domácnost nejen užitkovou, ale také pitnou vodou.

Zajímá vás víc? Přečtěte si také:

Projekt vrtané studny

Ani projekt vrtané studny pro nás není nic složitého. V krátké časové lhůtě vám vypracujeme projektovou dokumentaci a doporučíme hydrogeologa, který vám vypracuje odborný posudek. Ozvat se nám můžete i v případě, že studnu už máte a potřebujete ji pro úřady zlegalizovat.

Potřebuji projektMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Domácí čistírna odpadních vod (ČOV)

I domovní čistička odpadních vod se může stát vaším spojencem v boji proti nedostatku vody. Typicky se instaluje k rodinným domům, které nemají možnost napojit se na kanalizaci a domovní čistička tak představuje nejlepší způsob, jak nakládat s odpadními vodami. Ty jsou v čističce sérií několika mechanicko-biologických procesů zbaveny nečistot a následně je na vás, jak s nimi naložíte.

Čistička odpadních vod: Srovnání, recenze a ceny [2024]
Související článek Čistička odpadních vod: Srovnání, recenze a ceny [2024]

jak šetřit vodou s domovní ČOV

Jak naložit s vodou z domovní ČOV

Kromě toho, že vodu můžete zlikvidovat do povrchových nebo podzemních vod, případně do kanalizace, existuje ještě jedna možnost – využít přečištěnou vodu například k zálivce zahrady, běžnému úklidu nebo splachování toalety.  

Pokud se rozhodnete k tomuto kroku, nemine vás pořízení retenční nádrže, kterou jsme zmiňovali výše. Pozor na to, že retenční nádrž na záchyt dešťové vody a retenční nádrž na přečištěnou vodu z čističky nesmí být jedna a ta samá! Dobrou zprávou ale je, že i na tuto retenční nádrž se vztahuje dotační program Dešťovka. 

Zajímá vás, zda lze získat dotaci také na čističku odpadních vod? Stručně řečeno – ano, lze, ale pouze v případě, že o dotaci žádá obec nebo městská část.

Přečtěte si také tyto články:

Projekt domovní ČOV

Domovní čističky odpadních vod jsou naší srdcovou záležitostí. Jestli je ČOV ideálním řešením právě vaší situaci (což zjistíte například v tomto článku: Domovní ČOV si poradí nejen s chybějící kanalizační přípojkou), neváhejte se na nás obrátit s žádostí o vypracování projektu na míru. Doporučíme vám vhodnou čističku a úspěšně vás provedeme celým schvalovacím procesem.

Potřebuji projektMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Proč využít služeb projekční kanceláře Zakra?

  • Jsme rychlí – Na projektovou dokumentaci nebudete čekat déle než 3 týdny od získání všech podkladů. Dáváme si záležet, abyste termín dokončení projektu vždy znali dopředu a mohli s ním počítat.

  • Jsme féroví – Cenu projektu znáte vždy dopředu a v průběhu naší spolupráce se nijak nemění. Pokud budete potřebovat něco předělat nebo se úředníkovi nebude něco líbit, máte tuto předělávku v ceně.

  • Jsme digitální – Pro získání většiny podkladů využíváme digitalizované katastrální mapy, digitální podklady sítí, Google mapy a další nástroje. Naši práci uchováváme v bezpečí cloudu, takže nehrozí její ztráta. Vyvinuli jsme vlastní interní aplikaci, která nám pomáhá vyřizovat povolení k domovním čistírnám odpadních vod, díky čemuž pracujeme rychle a efektivně.

  • Pomůžeme vám vyřídit veškerá potřebná povolení – Nechte veškeré starosti s obíháním úřadů na nás a ušetřený čas věnujte své rodině.

Kontaktujte násMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma