Jak vybrat čerpadlo do retenční nádrže?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
23. 09. 2020
pump-4784420_640
Chcete dešťovou vodu z retenční nádrže využívat na zahradě i v domácnosti co nejpohodlněji? Pomůže vám s tím správně zvolené čerpadlo. Abyste při jeho pořizování nesáhli vedle, poradíme vám, jak vybrat čerpadlo do retenční nádrže.

Obsah článku

Neplýtvejte dešťovou vodou

Využívání dešťové vody na zahradě a v domácnosti je jedním z nejefektivnějších způsobů, jak šetřit nejen zdroje pitné vody, ale i svou peněženku. K tomu slouží stále oblíbenější nádrže na dešťovou vodu. Aby pro vás ale nakládání s dešťovkou bylo co nejpohodlnější, budete potřebovat výkonné čerpadlo do retenční nádrže.

Nejen že vám ulehčí práci, ale navíc vám ušetří spoustu času. Vodu dokáže během krátké chvíle prostřednictvím hadice nebo potrubí dopravit z nádrže prakticky kamkoliv a s patřičným příslušenstvím je navíc jeho chod téměř zcela automatický a tím pádem bez práce a starostí.

retenční nádrž na dešťovou vodu

Ponorné, nebo povrchové čerpadlo?

Zpravidla máte při pořizování čerpadla na výběr ze dvou základních variant – čerpadla ponorného a povrchového. Jak název napovídá, hlavní rozdíl tkví v tom, kam se čerpadlo umisťuje. Zatímco ponorné čerpadlo se nachází přímo v retenční nádrži pod hladinou vody, povrchové čerpadlo musí být umístěno vždy mimo nádrž.

Ponorné čerpadlo do retenční nádrže

Používá se zpravidla v případech, kdy je potřeba získávat vodu z hloubky větší než 8 metrů. Ponorné čerpadlo se umisťuje přímo do retenční nádrže – částečně nebo zcela pod hladinu vody. Na rozdíl od povrchového čerpadla tak vodu nenasává, ale vytlačuje ji nad sebe do připojené hadice či trubky.

Vybavení ponorného čerpadla

čerpadlo do retenční nádrže na voduVzhledem k tomu, že ponorné čerpadlo se nachází pod vodní hladinou, je elektromotor umístěn ve vodotěsném plášti. Utěsněna je koneckonců i hřídel a přívodní elektrický kabel. Co by u ponorného čerpadla nemělo chybět, je plovákový spínač. Ten zabraňuje chodu čerpadla takzvaně na sucho – čerpadlo se vypne ve chvíli, kdy hladina vody v nádrži klesne pod určitou úroveň. Některá čerpadla jsou vybavena také tlakovým spínačem, který reaguje na změnu tlaku – čerpadlo se automaticky vypne v okamžiku, kdy se na výstupu zvýší tlak (uzavřete průtok) a naopak se znovu sepne, jakmile tlak poklesne (otevřete ventil).

Povrchové čerpadlo do retenční nádrže

Použití povrchové čerpadlo je omezené sací výškou, která nesmí překročit 8 metrů. Jedná se o vzdálenost od hladiny vody k sacímu hrdlu čerpadla. Zároveň je vždy třeba dodržet podmínku, kterou je umístění čerpadla mimo retenční nádrž, a to tak, aby bylo chráněno před nepřízní počasí. Volit můžete z velkého množství povrchových čerpadel, které se liší svou konstrukcí a způsobem použití. Jednou z nejvhodnějších voleb je samonasávací povrchové čerpadlo, které si poradí i nezavodněným potrubím nebo případnými vzduchovými bublinami v sacím potrubí. Podmínkou ale je, že samotné čerpadlo je zavodněné.

Vybavení povrchového čerpadla

čerpadlo do retenční nádržeZ čerpadla vede do retenční nádrže trubka nebo sací hadice, která je vyztužena, aby vydržela podtlak vznikající při čerpání. Oproti běžné hadici tak nehrozí, že by došlo k jejímu zploštění a snížení průtoku čerpané vody. Na konci hadice se nachází filtrační koš, který zachycuje větší nečistoty, a zpětná klapka, která brání vytečení načerpané vody ze sací hadice. Většina povrchových čerpadel je vybavena ochranou proti vniknutí vody, ta je ale minimální a vztahuje se pouze na déšť nebo stříkající vodu.

Výhodou povrchových čerpadel je jejich univerzálnost. Lze k nim bez problémů připojit řadu příslušenství, a to jak na vstupu, tak i na výstupu. Jedná se o nejrůznější filtry, zpětné klapky nebo tlakové spínače, což funkčnost čerpadla značně zlepšuje.

Domácí vodárny

Chcete-li dešťovou vodu využívat efektivně nejen na zahradě, ale i v domácnosti, měli byste uvažovat nad pořízením domácí vodárny. Jedná se o sofistikované zařízení, jehož součástí je již zmíněné čerpadlo, od kterého se odvíjí celkový výkon vodárny. Zda sáhnete po povrchové či ponorné variantě, záleží čistě na vás.

Mimo čerpadlo je domácí vodárna standardně vybavena tlakovou nádobou, integrovaným manometrem a tlakovým spínačem. Výhodou je, pokud disponuje také filtrem, který zabraňuje průniku nečistot do nádrže.

Domácí vodárny se nejčastěji umisťují přímo do domu, ideálně do technické místnosti či do sklepa, kde vás její chod nebude rušit. Nejsou příliš velké, ale je nezbytné, aby byly v případě mrazu zateplené. Na chatách a chalupách je vhodné je před zimou vypustit, čímž předejdete riziku jejich poškození. Jejich chod je do značné míry automatický, takže vám odpadá většina starostí ohledně rozvodu vody v domácnosti.

Pořiďte si retenční nádrž levněji díky dotaci

Uvažujete nad pořízením retenční nádrže? I tento rok máte šanci získat až 50 % výdajů zpět, a to díky dotačnímu programu Dešťovka. V Zakra máme bohaté zkušenosti jak s projekty retenčních nádrží, tak i se zmíněným dotačním programem. Neváhejte využít naši první konzultaci zdarma a zjistěte, jak postupovat právě ve vaší konkrétní situaci.

Kontaktujte násMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Mohlo by vás také zajímat:

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma