Jak vyčistit podzemní nádrž na dešťovou vodu?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
04. 08. 2022
podzemní nádrž na dešťovou vodu

V podzemní nádrži se shromažďuje nejen dešťová voda, ale také nečistoty. Alespoň jednou ročně byste si proto měli udělat čas na důkladné vyčištění nádrže a kontrolu jejího příslušenství. Jak na to? S naším postupem to zvládnete.

Obsah článku

Proč čistit podzemní nádrž na vodu?

Do podzemní nádrže se společně s dešťovou vodou dostává také mnoho nečistot, které se hromadí na střešní krytině a v okapu. Jedná se zejména o prach a pylové částice, písek, listí a úlomky větví, ale také ptačí trus, choroboplodné zárodky a spory nebo třeba části samotné střešní krytiny.

Takto znečištěná dešťová voda se rychleji kazí, jelikož se v ní výborně daří bakteriím. Ze zdravotního hlediska tak není vhodná v podstatě k ničemu jinému než k zálivce zahrady. Abyste dešťovou vodu mohli používat například ke splachování toalety, nebo dokonce ke sprchování, nádrž je nutné osadit filtračním mechanismem a také ji pravidelně čistit.

jak vyčistit nádrž na dešťovou vodu

Znečištění nádrže lze předcházet filtrací

Filtrační mechanismus by správně měla mít každá retenční nádrž, bez ohledu na to, jak s dešťovou vodou dále nakládáte. Naprostým základem je tzv. třístupňová filtrace, kdy se jeden filtr nachází před vstupem do nádrže a zbývající dva v samotné nádrži.

Čištění nádrže se ale nevyhnete ani v případě, že jste ji opatřili účinným filtračním mechanismem. I přes něj totiž mohou projít jemné mechanické nečistoty, jako je prach nebo pylové částice. Dalším zdrojem znečištění může být zemina, která se do nádrže dostala při její instalaci.

jak často čistit nádrž na dešťovou vodu

Jak často čistit nádrž na vodu?

Nádrž doporučujeme čistit alespoň jednou ročně, a to ideálně před příchodem zimy, kdy už v ní není téměř žádná dešťová voda. Pokud žijete v blízkosti jehličnatého lesa nebo se v okolí nachází hodně prachu či pylu, čištění nádrže bude potřeba provádět častěji. Pravidelně proto kontrolujte, zda voda v nádrži není zakalená nebo zda nezapáchá.

Na co si dát pozor před čištěním nádrže?

Než se pustíte do čištění podzemní nádrže na vodu, zkontrolujte veškeré její příslušenství. Vaší pozornost si zaslouží zejména čerpadlo, filtrační koš a filtrační šachta, případně domácí vodárna, pokud ji vlastníte.

Tip: V případě využívání systému v domě s automatickým dopouštěním vody do nádrže je třeba před čištěním dopouštění přes řídící jednotku vypnout.

Jak vyčistit podzemní nádrž na vodu?

Podzemní nádrž na dešťovou vodu zvládnete vyčistit svépomocí. Potřebovat k tomu budete žebřík, vysokotlaký čistič, kalové čerpadlo, kartáč a ideálně i pomocníka, který bude vaší pravou rukou.

Pokud však nemáte potřebné příslušenství, oslovte profesionální firmu zabývající se čištěním podzemních nádrží. Za tuto službu si sice připlatíte, na druhou stranu vám ušetří spoustu času a starostí.

jak vyčistit nádrž na dešťovou vodu

Postup čištění podzemní nádrže krok za krokem:

  1. Vypněte přívod elektrické energie do nádrže.

  2. Odejměte poklop nádrže a vyjměte filtrační koš.

  3. Do nádrže opatrně zasuňte žebřík.

  4. Vlezte dovnitř nádrže a pomocí čerpadla odčerpejte zbytek vody, který se v nádrži nachází.

  5. Nádrž kompletně vystříkejte pomocí vysokotlakého čističe.

  6. Stěny nádrže očistěte kartáčem a znovu vystříkejte vysokotlakým čističem.

  7. Špinavou vodu z nádrže opět odčerpejte.

  8. Vylezte z nádrže a důkladně ji uzavřete poklopem.

Nádrž na dešťovou vodu snadno a rychle?

V případě dalších dotazů ohledně retenční nádrže nás neváhejte kontaktovat. Nabízíme nezávaznou konzultaci zcela zdarma a zpracování odborného posudku k dotaci Dešťovka včetně vyřízení dotace od A do Z.

Nezávazná poptávkaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma