Jak vyčistit studnu svépomocí

kraus@zakra.cz Michal Kraus
13. 07. 2020
fence-20869_1280

V současné situaci, kdy se sucho neblaze podepisuje nejen na krajině, ale také na účtu za vodné a stočné, je domácí studna doslova požehnáním. Jestliže se proto na vašem pozemku nachází studna například po předešlém majiteli, máte na dosah ruky kvalitní zdroj vody. Poradíme vám, jak vyčistit studnu a začít tak využívat studniční vodu, která je prakticky zadarmo.

Obsah článku

Co se starší studnou na pozemku?

U starších nemovitostí je domácí studna téměř pravidlem – často obyvatele domu zásobila nejen užitkovou, ale i pitnou vodou. Pokud jste se  přestěhovali do domu, po jehož majitelích vám právě taková studna zůstala na pozemku, máte důvod k radosti.

Ačkoliv je pravděpodobné, že svůj dům necháte napojit na obecní vodovod, neznamená to, že byste měli studnu zlikvidovat. Často stačí studnu zbavit nečistot a následně studniční vodu využívat alespoň k zálivce zahrady. Jedinou investicí, která vám čerpání vody značně ulehčí, ale v zásadě není podmínkou, je investice do čerpadla nebo domácí vodárny.

TIP: Přečtěte si, jak vybrat čerpadlo do studny.

jak vyčistit studnu

Nečistoty ve studni

Nečistoty, které se hromadí na dně studny, jsou většinou organického původu. Jedná se především o zetlelé listí, drobné živočichy (hmyz, žížaly) a zeminu. Organický materiál se na dně studny přeměňuje v kal, který negativně ovlivňuje nejen vzhled studniční vody, ale také její chuť a zdravotní nezávadnost. Ze studny je nutné odstranit také spadané a nahromaděné kamení, kusy betonu opadané ze stěn studny nebo úlomky zastaralého potrubí.

Čištění studny

Jak vyčistit studnu by vás mělo zajímat nejen v případě, že jste ji zdědili po původním majiteli, ale i tehdy, pokud domácí studnu běžně využíváte jako zdroj vody. Jednou za dva až tři roky si proto vyšetřete čas a studnu vyčistěte. Samozřejmostí jsou pravidelné odběry vody a jejich zaslání k rozboru. Jedině tak máte jistotu, že je studniční voda nezávadná.

Jak poznat znečištěnou vodu

Že je studniční voda znečištěná, totiž dost často sami nepoznáte. Na první pohled máte šanci poznat pouze to, zda je voda zakalená nebo obsahuje plovoucí částečky nečistot, případně nějaké chemické znečištění (olej, ropné látky). Obsah zdraví škodlivých dusičnanů ale nerozeznáte, ten odhalí pouze rozbor vody provedený v akreditované laboratoři.

jak vyčistit studnu

Jak vyčistit studnu svépomocí

Vyčistit studnu zvládnete se základním vybavením a trochou šikovnosti i svépomocí. Odměnou vám nebude jen pocit z dobře vykonané práce, ale také ušetřená částka v řádu několika tisíc.

Jak při čištění studny postupovat?

  • Prvním krokem je odčerpání znečištěné vody ze dna studny, u čehož se neobejdete bez pomoci kalového čerpadla. Než se ho ale rozhodnete za nemalý peníze pořídit, poptejte se svých sousedů, zda by vám ho nepůjčili. Při čerpání vody dejte pozor na to, abyste ji vypustili dostatečně daleko od studny. Nechcete přece, aby vám studniční vodu znovu kontaminovala.

  • Po odčerpání vody vás čeká o něco špinavější část práce, a to ruční odstranění nečistot nahromaděných na dně studny.

  • Abyste zabránili opětovnému znečištění studniční vody, doporučuje se dno studny pokrýt štěrkem nebo pískem. 

  • Stěny studny je potřeba umýt tlakovou vodou, do které je vhodné přidat dezinfekční přípravek (nejčastěji savo). V případě většího znečištění se nebojte stěny studny vydrhnout i ručně.

  • Vodu ze studny je následně zapotřebí znovu odčerpat. Jelikož obsahuje dezinfekční prostředek, vypusťte ji klasicky do odpadu a ne do půdy.

  • Do vyčištěné studny nechte natéct vodu, kterou postupně čerpejte, dokud nebude zcela čirá. Nakonec vodu ošetřete savem a nechte působit. 

Po vyčištění studny

Po vyčištění studny je nutné nechat z vody vyprchat veškeré účinky dezinfekčního přípravku, což zpravidla trvá dva dny. Jestli se vám podařilo studnu zbavit veškerých nánosů a nečistot, zjistíte díky rozboru vody, který je vhodné provést hned na dvakrát. Nejprve zhruba do měsíce od vyčištění studny a následně po delším deštivém období, kdy hrozí větší riziko zanesení nečistotami.

Rozbor studniční vody

Základní rozbor vody v akreditované laboratoři vás bude stát zhruba 1 000 Kč, za komplexní analýzu si pak připlatíte až desetkrát víc. Její výsledek vás ale může příjemně překvapit a třeba zjistíte, že vám nic nebrání v tom, využívat domácí studnu nejen jako zdroj užitkové, ale i pitné vody.

Kontrola studny

Jestliže studna nezásobila domácnost vodou už nějaký ten pátek, není od věci během jejího čištění zkontrolovat, v jakém je stavu. Nejprve se zaměřte na vnější části studny – problém může nastat v napojení nadzemní části a podzemních skruží, které často dostatečně netěsní. Zkontrolujte také poklop studny, který by měl na otvor dobře přiléhat a nepropouštět do studny listí ani všelijakou havěť. Při čištění vnitřních částí studny prohlédněte, v jakém stavu jsou skruže a potrubí.

Shrnutí

Když už si děláte pořádek ve studně, není od věci zkontrolovat, zda máte veškerá úřední povolení, která jsou ke stavbě studny a k následnému odběru podzemní vody potřeba. Zvlášť v případě, že jste studnu i s pozemkem zdědili, můžete až dodatečně zjistit, že studnu bývalý majitel nevybudoval legálně. Co v takové situaci dělat? Přečtěte si, jak legalizovat studnu.

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma