Jak vyřešit odpad na chatě a chalupě

kraus@zakra.cz Michal Kraus
05. 09. 2022
Jak vyřešit odpad na chatě a chalupě

Nevíte, jak vyřešit odpad na chatě či chalupě? Pořídili jste novou chatu, kde stále funguje “suchý záchod” nebo už vás nebaví vyvážet žumpu? Poradíme vám, jak nejlépe vyřešit odpad na vaší chatě.

Obsah článku

“Odpad na chatě či chalupě se ideálně řeší připojením na kanalizaci, popřípadě pak domovní čistírnou odpadních vod nebo tříkomorovým septikem s filtrem.”

Jaké jsou alternativy řešení odpadu na chatě

Začněme tím, jaké možnosti řešení odpadu na chatě se nabízejí a jaké mají výhody:

  1. Chata připojená ke kanalizaci kanalizační přípojkou

  2. Rekreační chata s tříkomorovým septikem

  3. Často obývaná chalupa s domovní čistírnou odpadních vod

  4. Klasická žumpa či jímka na vyvážení

Chalupa připojená na kanalizaci

Ideálním řešením pro odpady na chatě je samozřejmě kanalizační přípojka, která svádí veškeré odpady do kanalizace. Nemusíte se tak o nic starat, kromě placení účtů za stočné. Z pohledu likvidace odpadů je kanalizační přípojka nejlepším řešení. K přečištění dochází v centrální čistírně odpadních vod a majitel nemovitosti nemá žádné starosti s provozem.

Ideálním řešením odpadu na chatě je kanalizační přípojka

Máte-li možnost připojení se ke kanalizaci, pak vždy toto řešení odpadů doporučujeme. Zároveň nutno podotknout, že úřad ani nepovolí alternativní řešení, pokud existuje možnost kanalizační přípojky. Naše společnost nabízí pomoc s připojením kanalizační přípojky, připravíme vám projekt, zařídíme povolení a ve vybraných oblastech kanalizační přípojku postavíme.

Potřebuji poraditMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Co dělat, když je chata bez kanalizace

Bohužel je prvně zmiňovaná varianta, tou méně obvyklou, minimálně v případě chatových oblastí. Jak tedy vyřešit odpad na chatě, není-li možnost kanalizační přípojky? Pak se otázka, jak vyřešit odpad na chatě transformuje v otázku, jak často na chalupě jste a jaké řešení se vyplatí.

Septik řeší odpad na chatě nejlépe

Nejčastějším doporučením, které platí v 90% případů, je vyřešit odpad pomocí tříkomorového septiku s biologickým či pískovým filtrem. Například takovým, který můžete zakoupit na našem eshopu a třeba k němu objednat i realizaci na klíč.

Septik má nespornou výhodu oproti domovní čistírně odpadních vod, že ke svému provozu nepotřebuje elektřinu a zároveň si perfektně poradí s nepravidelným provozem. Proces čištění odpadu negativně neovlivňuje občasná rekreace.

Domovní čistírna odpadních vod vyřeší odpad u často obývaných chat

Pokud jste však nadšení chalupáři, kteří většinu roku tráví mimo město nebo alespoň každý víkend, pak přichází do hry alternativa v podobě domovní čistírny odpadních vod (ČOV). Ta ke svému správnému fungování potřebuje pravidelné zásobování odpadními vodami. Bakterie, které v čistírně obstarávají čistící proces jsou nerady hladové a nárazový provoz oproti septiku není vítaný.

Domovní ČOV se jako řešení hodí v často obývaných chatách

Velkou výhodou domovní čistírny je schopnost přečistit odpadní vody do takové kvality, že je následně můžete využít pro zalévání vaší zahrady a šetřit tak za vodu. Výborně funguje v kombinaci s retenční nádrží, kdy se vám na zahradě akumuluje dešťová a přečištěná odpadní voda (pozor nesmí dojít k mísení). Období sucha, tak přestanou být problém a odlehčíte i své peněžence.

Nejhorším řešením odpadu na chalupě je žumpa

Žumpy neboli bezodtoké jímky kritizujeme na webu relativně často. Jak se dočtete v další kapitole, jde o řešení, které se prakticky nevyplatí nikdy a nikomu. Kromě ekonomického hlediska, má řešení odpadu na chatě pomocí žumpy spoustu dalších nevýhod. Od byrokracie až po ekologii.

Zvažujete-li náhradu žumpy před další chatařskou sezónou, rádi vás provedeme celým procesem. Od analýzy a poradenství, až po projekt a stavbu. Neváhejte se na nás obrátit.

Proč neřešit odpad na chatě žumpou

Jak již bylo napsáno, žumpa je téměř vždy tím nejhorším řešením. Především pro tyto důvody:

  1. Za žumpu vám hrozí pokuta

  2. Ekonomicky se nevyplatí

  3. Špatný stav žumpy ohrožuje kvalitu podzemních vod

Žumpa se na rozdíl od septiku musí vyvážet velmi často

Pozor na pokutu za žumpu

Již několikrát jsme psali o riziku pokuty od úředníků vodoprávního úřadu. V roce 2021 došlo k novele vodního zákona, který ukládá povinnost až 2 roky zpětně schraňovat doklady o vývozu žumpy (jímky) licencovanou společností. V případě porušení těchto pravidel, může dojít k uložení pokuty nebo odstranění stavby.

Majitelé žump samozřejmě nemusí propadat v paniku, že by úředníci prováděli masový hon na majitele žump, ale například nevlídné sousedské vztahy dostávají další políčko do hry.

Spočítejte si, kolik vás žumpa ročně stojí

Žumpa je na pořízení relativně levná, avšak na provoz extrémně drahá. Vždy připomínáme, že jedna osoba za den vyprodukuje 100 - 120 litrů odpadních vod. Pokud na chatě trávíte hodně času, např. 100 dní v roce, pak ve 2 osobách vyprodukujete 20 000 litrů odpadních vod, neboli 20 kubíků. Při běžné velikosti žumpy 5 kubíků, vás tak čekají minimálně 4 vývozy za sezónu, což při běžné ceně, dnes už skoro 5 tis. za vývoz není vůbec málo.

Myslete na sebe i sousedy

Posledním klíčovým argumentem, proč neřešit odpad na chatě žumpou, je ekologický. Neříkáme, že všichni a všechny žumpy trpí tímto nešvarem, ale je relativně běžné, že stará žumpa má někde prasklinu, ať již schválně nebo únavou materiálu.

Odpadní vody, tak vesele vytékají do podzemních vod a mohou ohrozit stav blízké studny nebo obecně kvalitu vody v zemi.

Už nechci žumpuMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Kdy pořídit na chatu domovní čistírnu odpadních vod

Domovní čistírna odpadních vod je relativně krajním řešením v případě chat a chalup. ČOV ke svému provozu potřebuje pravidelný nátok odpadních vod, tak aby fungovala správně a proces čištění měl očekávané standardy.

Domovní čistička se na chatu vyplatí tehdy, pokud jde o objekt obývaný pravidelně a to i zimě. Pak je možné zajistit pravidelnější provoz a čistírna bude plnit svůj účel, navíc je možné k čističce pořídit akumulační nádrž na přečištěnou vodu a šetřit na zalévání zahrady. Samozřejmě v případě, že to hydrogeologický posudek dovolí.

Kdy se na chalupu hodí tříkomorový septik

Oproti čistírně je septik rozeným následovníkem žumpy. Ke svému fungování nepotřebuje elektřinu, ani pravidelný přísun odpadních vod. Typicky tříkomorový septik je ideálním způsobem, jak vyřešit odpad na chatě.

Tříkomorový septik je skvělé řešení pro většinu chat a chalup

S provozem septiku se běžně pojí jen pár starostí. Jednak je to vývoz kalu a usazenin jednou za několik let, a za druhé výměna biologického či zemního filtru. Pokud tedy na chalupu jezdíte hlavně během letních měsíců a přes zimu zůstáváte ve městě, je nejlepším způsobem, jak vyřešit odpad na chalupě právě septik.

Potřebuji poraditMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Jak začít řešit odpad na chatě

Prvním krokem k řešení odpadu je spojení se s projektantem. Ten by vás měl vyzpovídat primárně na způsob a četnost využívání chaty. Na základě těchto údajů navrhnout ekonomicky výhodné řešení pro vás, tak aby bylo možné například využít přečištěné odpadní vody pro zalévání zahrady.

Na co nezapomenout při řešení odpadů na chalupě

  1. Při náhradě žumpy nebo budování nového řešení je vždy potřeba projekt:

    1. Projekt ke kanalizační přípojce

    2. Projekt domovní čističky

    3. Projekt septiku

  2. Zajistit hydrogeologický posudek, v případě, kdy chcete využít přečištěné odpadní vody

  3. Následně je potřeba získat povolení

    1. Povolení přípojky kanalizace

    2. Povolení ČOV a septiku

  4. Koupě správné technologie

    1. Domovní čistírna

    2. Septik s filtrem

  5. Realizace 

    1. Svépomocí

    2. Na klíč

Nevíte-li si rady nebo si jen nejste jisti, zda jste se rozhodli správně, neváhejte se na nás obrátit. Víme, jak vyřešit odpad na chatě od A do Z.

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma