Jak vyřešit pozemek bez vody či vodovodu

kraus@zakra.cz Michal Kraus
22. 07. 2022
stavební pozemek

Jste majiteli pozemku bez vody nebo bez těsné blízkosti vodovodu? Koupili jste nebo zdědili tento “danajský dar”? Netřeba zoufat, situaci lze vždy nějak řešit. Pozemek tak nemusí zůstat bez vody navždy.

Obsah článku

Jak přivést na pozemek vodu

Obecně se nabízejí tři možnosti, jak situaci vyřešit. Nejjednodušším způsobem je připojení na vodovodní řad pomocí vodovodní přípojky. Typickým řešením je také vrtaná studna, která často nebývá jen primárním zdrojem pitné vody, ale také sekundárním např. pro zalévání apod. Poslední možností, a zároveň finančně nejnáročnější, je prodloužení vodovodního řadu. Jak vidíte, pozemek bez vody není neřešitelný problém.

Potřebuji poraditMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Vodu nejlépe zajistí vodovodní přípojka

Toto řešení se typicky týká nemovitostí a pozemků, které stojí v zabydlené zástavě, kde se v okolí nachází vodovodní řad. Přípojka jako taková je samostatnou stavbou, proto pro její zřízení budete potřebovat projekt vodovodní přípojky a povolení.

Vše, co potřebujete vědět k vodovodní přípojce

Pořízení vodovodní přípojky je zcela běžná věc a není se třeba obávat starostí. Pokud nevíte, jak začít, nebo jste již ve fázi, kdy sháníte projekt, rádi vám pomůžeme.

Nezávazná poptávkaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Alternativou je pak vrtaná studna

Nepřipadá-li v úvahu přípojka, přichází na řadu studna. Dnes již typicky vrtaná, která zajistí zdroj vody. Oproti přípojce je studna obecně o něco dražší a zároveň byrokraticky náročnější. Kromě samotného projektu a povolení, budete navíc potřebovat hydrogeologický posudek.

vrtaná studna jako zdroj pitné vody

Na základě posudku se zjistí, zda voda vůbec na pozemku je a také jak hluboko, což bude mít vliv na pořizovací cenu studny. Navíc je u studny třeba dát pozor na ochranné pásmo, tak aby nedošlo k dekontaminaci vody (např. z domovní čistírny odpadních vod) nebo aby soused nepřišel o pramen ve své studně.

I zde platí, že vám rádi poradíme, jak vrtanou studnu pořídit a zařídíme pro vás projekt a povolení.

Nezávazná poptávkaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Prodloužení vodovodního řadu je drahá jistota

S potřebou prodloužit vodovodní řad se setkáváme relativně často. Typicky u klientů, kteří koupili pozemek za výhodnou cenu a nyní řeší, jak na něj dostat vodu. Není neobvyklé, že vodovod sice v obci je, ale od pozemku se nachází ve vzdálenosti desítek metrů. V takovém případě, zvláště pokud nepřipadá v úvahu studna, přichází na řadu toto řešení.

Nevýhodou celého řešení je především cena, kdy majitel pozemku bez vody hradí celé prodloužení na své vlastní náklady. Výhodou může být, pokud se v okolí nachází více pozemků bez vody, na kterých se chystají stavby.

I v tomto případě vám rádi pomůžeme s projektem a návrhem ekonomicky přijatelného řešení.

Jak se vyhnout pozemku bez vody

Neexistuje univerzální návod, jak se nenachytat. Zvláště v případech, kdy pozemek dostáváte darem či v dědickém řízení. Ti, kteří se ale chystají na koupi pozemku, by měli myslet na to, že bez zdroje vody nelze stavět rodinný dům. Proto je vhodné před nákupem pozemku zkontrolovat, zda je před domem již připravená přípojka vody, pokud ne, tak kde končí v obci vodovod. Je-li zřejmé, že tam vůbec není či je daleko, požadujte před koupí provedení hydrogeologického posudku, který ukáže, zda připadá v úvahu studna.

Potřebuji poraditMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Jak vám s pozemkem bez vody pomůže Zakra

Společnost Zakra se věnuje především projekční a inženýrské činnosti (vyřízení povolení). V rámci této agendy jsem vám schopni poskytnout:

Vyzkoušejte naši konzultaci zdarma a přiveďte vodu na svůj pozemek.

Nezávazná poptávkaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma