Jaká je cena retenční nádrže a kolik vám ušetří dotace Dešťovka?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
11. 10. 2020
micheile-henderson-ZVprbBmT8QA-unsplash
Na kolik vás vyjde retenční nádrž na dešťovou vodu? Zjistěte, z jakých položek se skládá výsledná cena retenční nádrže a kolik můžete ušetřit díky dotačnímu programu Dešťovka.

Obsah článku

Cena retenční nádrže

Cena retenční nádrže je snadno dohledatelný údaj, především pokud přesně víte, jaký typ nádrže na dešťovou vodu si plánujete pořídit. Ale co když si chcete udělat kompletní obrázek o tom, kolik vás budou stát i další nezbytnosti, jako je doprava, instalace nádrže a další vybavení? Jisté je, že pokud nádrž na vodu a příslušenství pouze zakoupíte a montáž zvládnete svépomocí, vaše náklady budou zhruba třetinové.

Co vše zahrnuje cena retenční nádrže

Součástí celkových nákladů na retenční nádrž je:

  • souhlas s umístěním

  • retenční nádrž

  • doprava nádrže

  • instalace a montáž nádrže

  • rozvod dešťové vody po domě

Územní souhlas

Retenční nádrž na dešťovou vodu není dle zákona považována za vodní dílo, proto nepotřebujete řešit stavební povolení. Jediné, co budete potřebovat, je územní souhlas. Ten získáte jako výsledek územního řízení, o které musíte zažádat na stavebním úřadě v místě, pod které spadá pozemek, na kterém chcete stavět. Územní souhlas vás vyjde na pár stovek korun a k jeho získání si musíte obstarat: 

  • Vyplněnou žádost (najdete na úřadě)

  • Výpis z katastru nemovitostí/kupní smlouvu

  • Souhlas vlastníka pozemku, pokud není váš

  • Plnou moc, pokud někoho zastupujete

  • Seznam a adresy osob, která mají práva k pozemkům či stavbám, pokud nejsou vaše

  • Souhlas osob, které mají vlastnická práva k sousedním pozemkům

  • Technický popis stavby včetně základní projektové dokumentace

  • Situace v měřítku katastrální mapy

  • Stanoviska dotčených orgánů (ochrana přírody, vody, ovzduší apod.)

  • Stanoviska vlastníků veřejné dopravy a technické infrastruktury kvůli napojení vody, elektřiny, plynu apod.

Doprava nádrže

V naprosté většině případů se o dopravu retenční nádrže postará přímo vámi vybraný prodejce. Nejčastěji se setkáte s tím, že doprava nádrže se uvádí jako služba zdarma (respektive její cena je zahrnuta v ceně nádrže). Setkat se ale můžete i s tím, že od vás prodejce bude vyžadovat zálohu, která slouží jako pojistka v případě, že byste si nádrž (z jakéhokoliv důvodu) nepřevzali.

Může se ale stát, že prodejce dopravu v ceně ani za poplatek nenabízí. V tom případě máte dvě možnosti – nádrž si odvézt sami (u plastových nádrží to většinou není problém) nebo se poohlédnout po specializované firmě, která si dopravné naúčtuje na základě váhy nádrže a vzdálenosti, kterou k vám musí urazit. V případě betonových nádrží se doprava do vzdálenosti 50 km může vyšplhat na několik desítek tisíc korun.

Montáž a instalace nádrže

instalace retenční nádrže na voduTaké montáž a instalaci retenční nádrží zpravidla zajišťuje prodejce (respektive dodavatel). Tyto služby ale součástí ceny nádrže nebývají. Sestávají totiž hned z několika úkonů, které jsou jak časově, tak fyzicky náročné a většinou se neobejdou bez strojové techniky. Co vše je potřeba započítat do nákladů? 

  • Sestavení nádrže

  • Napojení na rozvod vody

  • Výkopové práce

  • Uložení nádrže do výkopu

  • Případné obetonování nádrže

  • Odvoz vykopané zeminy

Výdaje můžete podstatně snížit tím, že si montáž a instalaci nádrže vezmete na starost sami a k ruce si vezmete pár pomocníků. To platí samozřejmě pouze v případě, že jste si neobjednali betonovou nádrž – její instalace vždy vyžaduje odborníky a především jeřáb.

Jak si zařídit retenční nádrž svépomocí jsme pro vás popsali zde. 

Konečnou cenu za montáž a instalaci retenční nádrže samozřejmě ovlivňuje její velikost, hmotnost a také hloubka jejího uložení. Bližší informace o ceně se můžete dozvědět například zde nebo zde.

Cena retenční nádrž – co vše ji ovlivňuje?

Velikost a materiál nádrže

Retenční nádrž definuje především její velikost a materiál – obojí má přitom vliv nejen na vlastnosti nádrže, ale také na její cenu. Zatímco vztah mezi velikostí nádrže a cenou je zřejmý (objemnější nádrže pořídíte logicky dráž), vztah mezi materiálem a cenou nemusí být vždy na první pohled jasný. Některé plastové nádrže sice pořídíte relativně levně, ale musíte počítat s tím, že další peníze padnou na jejich obetonování. U těžkých betonových nádrží vám zase s výslednou cenou značně zahýbe doprava.

  • Samonosné plastové nádrže – snadno a rychle se montují a instalují. Hodí se především do míst s klasickým podložím (zemina obsahující kameny a kamínky) bez přítomnosti spodní vody. Není je potřeba obetonovávat.

  • Monolitické plastové nádrže – jak název napovídá, monolitické nádrže jsou zhotovené z jednoho jediného kusu plastu. Nehrozí tak závada na svárech, popraskání nebo špatné těsnění.

  • Svařované plastové nádrže – na první pohled relativně levné nádrže, které jsou ale náchylné k popraskání v místech svárů, přičemž se jedná o vadu, na kterou se nevztahuje reklamace. Zabránit tomu lze pouze obetonování, které tak představuje výdaj navíc.

  • Dvouplášťové plastové nádrže – jsou určené do míst s výskytem spodní vody. Obejdou se bez obetonování.

  • Betonové nádrže – do ceny se promítá především vysoká hmotnost nádrže. Prodraží se vám nejen její doprava, ale i její samotná instalace, která se neobejde bez pomoci jeřábu. Na druhou stranu získáte nádrž, která má vysokou statickou únosnost (nemusíte se je bát instalovat i do pojezdových ploch) a je odolná vůči spodní vodě.

  • Sklolaminátové nádrže – jedná se o relativně pružné a lehké nádrže, které ale mají tendenci čas od času popraskat. Nejen že vás střepy mohou zranit, ale ještě k tomu vás čeká poměrně nákladná a náročná oprava.

2 m³

3 m³

4 m³

5 m³

10 m³

15 m³

Samonosná plastová

cca 12–16 000,-

cca 15–17 000,-

cca 16–21 000,-

cca 17–24 000,-

cca 26–29 000,-

cca 34–39 000,-

Svařovaná plastová

kolem 12 000,-

kolem 14 000,-

cca 16–23 000,-

kolem 17 000,-

cca 24–39 000,-

cca 30–45 000,-

Dvouplášťová plastová

kolem 19 000,-

cca 20–23 000,-

cca 22–24 000,-

cca 24–26 000,-

cca 38–39 000,-

kolem 45 000,-

Betonová

od 16 000,-

od 18 000,-

od 20 000,-

od 22 000,-

od 30 000,-

od 35 000,-

Sklokeramická

kolem 12 000,-

kolem 14 000,-

kolem 17 000,-

kolem 20 000,-

kolem 35 000,-

kolem 50 000,-

Umístění nádrže

To, zda zvolíte nádrž podzemní, nebo nadzemní, má samozřejmě také vliv na výslednou cenu. V případě pořízení nadzemní nádrže vám automaticky odpadají výdaje spojení s výkopovými pracemi – nainstalovat nádrž pod okap zvládnete jistě svépomocí. Navíc se nadzemní nádrže vyrábí převážně z plastu, takže i s jejich dopravou budete mít méně starostí. Pokud vás zajímá, jaké jsou hlavní rozdíly mezi nadzemní a podzemní variantou retenčních nádrží, přečtěte si tento článek.

Cena dalšího vybavení

Retenční nádrž sama o sobě nestačí – kromě ní budete potřebovat i řadu dalšího vybavení a příslušenství. Vždy se proto zajímejte o to, co vše uvedená cena zahrnuje. Může se totiž stát, že si sice pořídíte relativně levnou nádrž na vodu, ale nakonec budete muset investovat nemalou částku ještě do nezbytného příslušenství. O jaké konkrétní příslušenství se jedná?materiál retenční nádrže

  • Víko – v případě podzemní nádrže budete potřebovat víko, které na úrovni vašeho pozemku zakryje vstup do nádrže. Pokud chcete víko pojezdové (takové, které unese větší zátěž, takže na něm může parkovat auto), počítejte s vyšší cenou. Běžný poklop seženete za 1–3 000,-, zatímco cena pojezdového poklopu začíná na 5 000,-.

  • Teleskopický nástavec – v případě, že byla nádrž uložena do větší hloubky, pomocí nastavitelného nástavce dosáhne až do úrovně terénu. Cena teleskopického nástavce se pohybuje od 2–6 000,-.

  • Čerpadlo – používá se k čerpání vodu z nádrže. Na výběr máte z čerpadla ponorného a povrchového, případně můžete zvolit domácí vodárnu. Zajímá vás více informací o tom, jak vybrat čerpadlo do retenční nádrže? Za čerpadlo zpravidla nezaplatíte více než 10 000,-.

  • Filtr – zajistí, že se v nádrži akumuluje pouze čistá voda. Pokud máte k dispozici kanalizaci či jiný odtok, pak je nejlepší použít průtočný či průtokový filtr, který nevyžaduje pravidelné čištění. V opačném případě sáhněte po sběracím či sběrném filtru. Nečistoty se v něm zachytávají a je nutné je čas od času odstranit. Cena průtočného filtru bývá vyšší (kolem 12–17 000,-) oproti ceně sběrného filtru (kolem 10 000,-).

Projekt retenční nádrže

projekt retenční nádrže

Retenční nádrž nepovažujeme dle zákona za vodní dílo a vypracování projektu proto není nutností, ačkoliv ho můžeme pouze doporučit. Zkušený projektant vám dokáže pomoci s celým procesem pořizování nádrže na dešťovou vodu, což vám ušetří čas i starosti.

Jiná situace nastane v případě, že žádáte o dotaci zprostředkovanou dotačním programem Dešťovka. V tuto chvíli se již bez projektové dokumentace neobejdete. Obrátit se můžete na naši projektovou kancelář ZAKRA – naši projektanti mají bohaté zkušenosti nejen s projekty retenčních nádrží, ale také s již zmíněným dotačním programem. Cenu projektu retenční nádrže stanovujeme individuálně. Ozvěte se nám, projdeme vaši situaci a vytvoříme vám nabídku na míru.

Potřebuji projektMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Dotace Dešťovka – kolik peněz vám ušetří?

Přesná výše dotačního příspěvku záleží na vícero faktorech, z nichž tím hlavním je objem retenční nádrže a způsob využívání srážkové vody. V každém případě činí příspěvek maximálně 50 % celkových způsobilých výdajů, které jste schopni doložit. Příspěvek se vždy skládá z fixní částky (pohybuje se v rozmezí od 20–60 000,-), ke které se připočítává částka 3 500,- za každý metr krychlový nádrže (jejíž minimální objem je stanovený na 2 m³).

  • Akumulace srážkové vody pro zálivku zahrady – tato dotace je k dispozici pouze pro majitelé již stávajících domů, kteří si chtějí pořídit retenční nádrž výhradně za účelem zálivky zahrady. Příspěvek v tomto případě tvoří fixní část 20 000,-, ke které se připočítává 3 500,- za každý kubický metr nádrže. Získat tak můžete příspěvek ve výši až 55 000,-. 

  • Akumulace srážkové vody pro splachování WC a zálivku zahrady – druhá varianta je k dispozici také majitelům novostaveb, kteří chtějí srážkovou vodu využívat nejen na zahradě, ale i v domácnosti ke splachování toalety. Nezbytnou podmínkou je striktní oddělení rozvodu srážkové vody od rozvodu vody pitné. Dotace se může vyšplhat až na 65 000,-.

  • Využití přečištěné odpadní vody s možným využitím srážkové vody – třetí varianta podporuje využití takzvané šedé vody (odpadní voda ze sprchy, vany a umyvadla), která je po přečištění použita ke splachování toalety. Jestliže se kromě šedé vody rozhodnete v domácnosti využít i vodu srážkovou, dotace dosáhne až k 105 000,-. 

Chcete retenční nádrž?

Retenční nádrž na dešťovou vodu má smysl všude tam, kde se dlouhodobě potýkáte s obdobími sucha nebo se vám výdaje za stáčenou vodu zdají příliš vysoké. Jelikož každý projekt má svá specifika, ani pořízení a instalace retenční nádrže není výjimkou. Vybrat vhodnou nádrž právě pro vaše účely je teprve prvním krokem. S dalšími kroky už vám rádi pomůžeme – vypracujeme pro vás projekt od jeho samého začátku a nezalekneme se ani vyřízení všech nezbytných úředních povolení. Díky projektu na míru si již brzy budete moci užívat výhody plynoucí z efektivního využívání srážkové vody.

Chci konzultaci zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Mohlo by vás zajímat:

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma