Jaký materiál retenční nádrže vybrat?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
11. 07. 2020
barrel-2722502_640

Jak si poradit s prohlubujícím se suchem a úbytkem vody v krajině? Jedním z nejefektivnějších řešení je pořídit si retenční nádrž, která pojme několik kubíků dešťové vody a zajistí vám dostatečné zásoby pro zálivku zahrady nebo napuštění bazénu. Jaký materiál retenční nádrže ale vybrat? Je lepší plastová, betonová nebo sklokeramická?

Obsah článku

Materiál retenční nádrže

materiál retenční nádržeMateriál retenční nádrže se do značné míry podepisuje na jejich vlastnostech, kvalitě a koneckonců i ceně, kterou za nádrž zaplatíte. Podle té byste se ale při výběru nádrže primárně orientovat neměli. Co byste měli naopak zohlednit, je typ podloží a přítomnost (případně hloubka) spodní vody na svém pozemku. 

Přítomnost spodní vody

Nebezpečí vysoké hladiny spodní vody tkví v tom, že dokáže narušit stabilitu retenční nádrže. A to do takové míry, že může vést až k jejímu zborcení. Jestliže víte, že se na vašem pozemku spodní voda nachází, váš výběr retenční nádrže se automaticky zužuje buď na nádrž plastovou (ta musí být opatřena dvěma plášti nebo je nutné ji při instalaci obetonovat), nebo  betonovou.

10 tipů, jak vybrat nádrž na dešťovou vodu
Související článek 10 tipů, jak vybrat nádrž na dešťovou vodu

Plastová retenční nádrž na vodu

S plastovou nádrží na dešťovou vodu se setkáte pravděpodobně nejčastěji. Důvodem je jejich variabilita a široké možnosti přizpůsobení rozlišným podmínkám a požadavkům. Plastové nádrže tak mohou být monolitické, svařované, samonosné nebo dvouplášťové. 

Nádrží na dešťovou vodu se dá zásadně snížit cena vody

  • Monolitické plastové nádrže – jak název napovídá, monolitické nádrže jsou zhotovené z jednoho jediného kusu plastu. Nehrozí tak závada na svárech, popraskání nebo špatné těsnění.

  • Svařované plastové nádrže – na první pohled vás potěší jejich nízká cena, kterou byste se ale neměli nechat zmást. Nádrže jsou náchylné k popraskání v místech svárů, přičemž se jedná o vadu, na kterou se nevztahuje reklamace. Zabránit tomu lze pouze obetonováním nádrže, čímž se z původně relativně levného řešení stává řešení poměrně nákladné.

  • Samonosné plastové nádrže – snadno a rychle se instalují, aniž by vyžadovaly obetonování. Jejich instalace je vhodná především v místech s klasickým podložím (zemina obsahující kameny a kamínky) bez přítomnosti spodní vody.

  • Dvouplášťové plastové nádrž – jsou konstruované tak, aby se daly bez problémů instalovat i do míst s výskytem spodní vody. Vyhovuje jim především jílovité nebo písčité podloží.

Betonové nádrže na vodu

U betonových nádrží asi nikoho nepřekvapí jejich vysoká hmotnost, která se promítne i do výsledné ceny, kterou za nádrž zaplatíte. Prodraží se vám nejen doprava těžké nádrže, ale i její samotná instalace, která se neobejde bez pomoci jeřábu. Přiznat jim ale musíme i některé výhody, mezi něž patří především vysoká statická únosnost (nemusíte se je bát instalovat i do pojezdových ploch) a odolnost vůči spodní vodě. 

Sklolaminátové nádrže na vodu

Mezi nesporné výhody sklolaminátových nádrží na vodu patří to, že jsou díky použitému materiálu relativně odolné, pružné a lehké. Další pozitiva jim už ale přiznat nemůžeme. Bývají opatřené poměrně úzkým vstupem, který značně ztěžuje pravidelnou údržbu, a sklolaminátový materiál retenční nádrže má navíc tendenci čas od času popraskat. Nejen že vás střepy mohou zranit, ale ještě k tomu vás čeká poměrně nákladná a náročná oprava. Narozdíl od betonových nádrží se v tomto případě nedá mluvit ani o statické únosnosti.

Samonosná, nebo obetonovaná nádrž?

Samonosné retenční nádrže vás většinou potěší nejen příznivou cenou, ale také snadnou instalací. Nevyžadují totiž zapuštění do betonu a v podstatě se pouze usadí do vyhloubeného prostoru a zasypou zeminou. Použít se ale dají pouze v lokalitách bez výskytu spodní vody a s minimem jílovité zeminy.

Oproti tomu nádrže určené k obetonování můžete instalovat i do míst s vysokým výskytem jílu, do velké hloubky nebo v případě, že potřebujete, aby nádrž měla vysokou statickou únosnost – neboli aby se přes ni dalo jezdit.

Proč si pořídit retenční nádrž na dešťovou vodu?

nádrž na vodu

  • ekologické využití dešťové vody 

  • snížení výdajů za stáčenou vodu

  • dostatek užitkové vody i během období sucha

  • celoroční využívání vody (při instalace nádrže do nezámrzné hloubky)

  • možnost získání pitné vody pomocí filtrace

Plechové sudy a barely jsou dlouholetým evergreenem, pokud jde o zachytávání dešťové vody na pozemku. Kromě nízkých pořizovacích nákladů a snadnému systému (barel v podstatě stačí postavit pod okap) se ale setkáte se samými negativy – voda se v sudu rychle kazí, její hladina láká komáry a objem většinou není dostatečný na to, aby poskytl potřebné množství vody několik suchých dní po sobě. Nemluvě o tom, že jen co teplota klesne pod nulu, voda není nijak chráněná před zamrznutím.

Kdy je vhodné pořídit si retenční nádrž na dešťovou vodu?

  • Běžné barely na zachytávání dešťové vody pro vaše účely nejsou dostačující, jelikož mají malý objem nebo se v nich voda rychle kazí.

  • Máte obavy, že během suchých letních měsíců nebudete mít dostatek užitkové vody k zalévání zahrady.

  • Rádi byste ve své domácnosti využívali ekologický zdroj vody.

  • Rádi byste snížili své výdaje za stáčenou vodu.

Jakou zvolit velikost retenční nádrže?

Retenční nádrže jsou uzpůsobené tak, aby vám zajistily zásobu užitkové vody po dobu až tří týdnů. Konkrétní objem retenční nádrže se přitom odvíjí hned od několika faktorů, mezi něž patří plocha střechy, ze které je voda do nádrže odváděna, a průměrný roční úhrn srážek v dané lokalitě. Zohlednit byste ale měli také plochu zahrady, kterou budete zavlažovat, a případně i další využití akumulované vody v domácnosti.

Jak na výpočet velikosti akumulační nádrže na dešťovou vodu
Související článek Jak na výpočet velikosti akumulační nádrže na dešťovou vodu

Kam nádrž umístit?

Nadzemní, nebo podzemní nádrž? Věčná otázka, na kterou jsme se vám pokusili odpovědět v jednom z našich předešlých článků. Jestliže vaše volba padne na podzemní retenční nádrž, nemusíte se bát o kvalitu akumulované vody. Nízká teplota a absence slunečního záření zajistí, že se voda ani po třech týdnech nezkazí. Při instalaci nádrže do nezámrzné hloubky vám navíc nic nebrání v tom, abyste užitkovou vodu čerpali a využívali celoročně. 

Jak využít srážkovou vodu?

Podstatnou výhodou retenčních nádrží oproti klasickým plechovým sudům je možnost využití akumulované srážkové vody nejen na zahradě, ale i v domácnosti. K běžným každodenním úkonům, jako je splachování toalety, praní prádla nebo mytí podlahy, už nemusíte zbytečně plýtvat pitnou vodu z vodovodu. Podmínkou je zajištění zcela odděleného rozvodu užitkové vody. Výsledkem je ale dobrý pocit z toho, že šetříte nejen zdroje pitné vody, ale také své finance. 

Využití dešťové vody: 5 tipů, jak dešťová voda pomůže
Související článek Využití dešťové vody: 5 tipů, jak dešťová voda pomůže

Získejte dotaci na retenční nádrž

dotace na retenční nádržAž 50 % nákladů spojených s pořízením retenční nádrže můžete stále ještě ušetřit díky dotačnímu programu Dešťovka.  Jednou z podmínek k vyplacení dotace je doložení projektové dokumentace. S vypracováním projektů retenčních nádrží v rámci dotačního programu Dešťovka máme v Zakra bohaté zkušenosti. Neváhejte nás proto kontaktovat a využít první konzultaci zdarma.

Dotace dešťovka: 13 nejčastějších dotazů, které vás trápí
Související článek Dotace dešťovka: 13 nejčastějších dotazů, které vás trápí

Potřebuji projektMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Přeměňte starý septik v nádrž na vodu

Nachází se na vašem pozemku nepoužívaný septik nebo žumpa? V tom případě vám nic nebrání v tom, důkladně nádrž vyčistit, vydezinfikovat, opatřit hydroizolací a následně ji začít využívat k akumulaci dešťovky. Výhodou je, že i na přestavbu starého septiku za účelem jímání srážkové vody se vztahuje dotační program Dešťovka.

Zajímá vás víc? Přečtěte si, jak přestavět starý septik nebo žumpu na retenční nádrž na vodu snadno a rychle.

Shrnutí

Retenční nádrže na dešťovou vodu mají smysl všude tam, kde se potýkáte s delšími obdobími sucha nebo se vám výdaje za stáčenou vodu zdají příliš vysoké. Jelikož každý projekt má svá specifika, ani pořízení a instalace retenční nádrže není výjimkou. Vybrat si vhodnou nádrž právě pro vaše účely je teprve prvním krokem. S dalšími kroky už vám rádi pomůžeme – vypracujeme pro vás projekt od jeho samého začátku a nezalekneme se ani vyřízení všech nezbytných úředních povolení. Díky projektu retenční nádrže na míru si již brzy budete moci užívat výhody plynoucí z efektivního využívání srážkové vody.

Mohlo by vás také zajímat:

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma