Je dešťová voda vhodná na sprchování?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
08. 04. 2022
dešťová voda na sprchování

Dešťovou vodou můžeme zalévat zahradu, napouštět bazén nebo s ní splachovat toaletu. Jak je to ale s osobní hygienou (kam spadá sprchování a koupání), která si denně vyžádá až 40 % z celkového množství spotřebované vody? Známe odpověď!

Obsah článku

Spotřeba vody v domácnosti

Každý den spotřebuje průměrná čtyřčlenná rodina přibližně 432 litrů vody. Nejvíce pitné vody z kohoutků vyteče při osobní hygieně, mytí rukou a sprchování (cca 40 %), dále pak při splachování toalety (cca 25 %) a při praní a úklidu (cca 17 %). Naopak na vaření a pití připadnou pouhá 4 % z celkového množství spotřebované vody.

Denní činnosti

Průměrné denní hodnoty v litrech

WC

104

Osobní hygiena a sprchování

164

Praní, úklid

72

Příprava jídla, mytí nádobí

40

Mytí rukou

24

Pití

8

Ostatní

20

Celkem

432

Odhaduje se, že potřeba kvalitní pitné vody na pití a vaření činí pouhá 4 % celkové spotřeby vody v domácnosti. 

Zajímá vás víc? Přečtěte si náš obsáhlý článek: Jaká je spotřeba vody v domácnosti a jak ji snížit.

Užitková voda nahradí většinu vody z kohoutku

Z předešlých řádků vyplývá, že k řadě běžných činností není vůbec třeba používat pitnou vodu z vodovodního řádu. Zejména ke splachování, praní prádla a k běžnému úklidu totiž bohatě postačí voda užitková – ať už se jedná o dešťovou vodu, šedou vodu, nebo vodu ze studny.

A jak je to s osobní hygienou? Doba pokročila a to znamená jediné – po dostatečné úpravě můžete dešťovou vodu používat dokonce i ke sprchování a koupání.

dešťová voda na sprchování

Co obsahuje dešťová voda

Dešťová voda přichází do kontaktu se střešní krytinou a svodovým potrubím, proto může obsahovat prachové částice, pyl, listí, písek, ale i choroboplodné zárodky například z ptačího trusu. K odstranění těchto nečistot se používá filtrační mechanismus, který má několik stupňů v závislosti na dalším použití dešťové vody.

dešťová voda na sprchování

Jak filtrovat dešťovou vodu

Pro použití dešťové vody k zalévání zahrady a mytí auta nemusíte pořizovat žádnou speciální filtraci. Bohatě postačí, pokud zamezíte vniknutí větších mechanických nečistot (listí, větve, kamínky) do akumulační nádrže. S tím vám pomohou filtry hrubých nečistot, které můžete nainstalovat buď přímo do nádrže na dešťovou vodu, nebo do terénu mezi okapový svod a nádrž.

Jestliže však chcete dešťovou vodu využívat také v domácnosti, budete už potřebovat výkonnější filtraci. A to zejména v případě, že chcete dešťovou vodu použít na sprchování. Podle nařízení EU totiž musí voda určena k osobní hygieně dosahovat kvality vody pitné.

Několikastupňová filtrace dešťové vody pak může vypadat například takto (viz původní článek):

  • Na vstupu do nádrže se nachází samočisticí filtr, který funguje na principu vodního skoku. Samozřejmostí je zpětná klapka proti vzduté vodě.

  • V nádrži je umístěna membránová stanice s mikrofiltrací, která filtruje a zároveň sterilizuje dešťovou vodu.

  • Výtlak ze zásobní nádrže na dešťovou vodu je nakonec osazen UV lampou, která vodu dezinfikuje a zbavuje ji tak všech živých mikroorganismů.

Dvojí rozvody vody

Využití dešťové vody v domácnosti má jeden háček. Abyste mohli dešťovku přivést do domu, musíte nejprve vybudovat dvojí rozvody vody. Dle zákona totiž nesmí užitková a pitná voda přijít do kontaktu, v opačném případě by hrozila kontaminace celého vodovodního řádu.

Dvojí rozvody vody samozřejmě nejsou levnou záležitostí, a to zejména v případě, že se jedná o již stojící dům. Investice do jejich zhotovení se vám však nakonec vrátí v podobě úspory za vodné a stočné.

Jak na akumulaci dešťové vody

retenční nádrž na dešťovou vodu

K zachytávání dešťové vody slouží akumulační a retenční nádrže, které doporučujeme instalovat pod zem. Jejich hlavní výhoda spočívá v tom, že díky strategickému umístění si voda zachová teplotu pod 16 °C a nedojde k přemnožení bakterií a znehodnocení vody.

Musíte sice počítat s náklady na vyhloubení jámy a samotnou jímku (viz Cena retenční nádrže), tato investice se však z dlouhodobého hlediska vyplatí. Získáte tak soběstačnost a záložní zdroj vody a samozřejmě kromě své peněženky šetříte i přírodu.

Podzemní nádrže na dešťovou vodu se vyrábějí v několika provedeních. K vidění jsou nejčastěji samonosné nádrže, nádrže k obetonování nebo dvouplášťové nádrže. Jejich výběr záleží na terénu, půdě a výskytu spodní vody. Pokud si s výběrem nejste jisti, přečtěte si, jak vybrat retenční nádrž na dešťovou vodu krok za krokem, nebo nás kontaktujte.

Kontaktujte násMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Dotační program Dešťovka

I tento rok můžete získat dotaci až 50 % na výrobky pro hospodaření s dešťovou vodou v domácnosti, a to díky dotačnímu programu Dešťovka. Jestliže se navíc rozhodnete recyklovat i šedé vody, maximální výše dotace se může vyšplhat až na 105 000 korun. Na dotaci mohou dosáhnout i lidí, kteří trvale žijí v rekreačních objektech.

Jak získat dotaci na retenční nádrž:

  • Nechte si zpracovat odborný posudek od autorizovaného projektanta.

  • Vyplňte a odešlete elektronickou žádost o finanční podporu.

  • Ministerstvo následně rozhodne o vyhovění žádosti a pošle vám smlouvu o poskytnutí finanční dotace.

  • Po doručení smlouvy obdržíte peníze na váš bankovní účet.

Potřebuji odborný posudekMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

dotace dešťovka

Mohlo by vás zajímat:

Zajímá vás víc? Přečtěte si další články o tom, jak co nejlépe využít užitkovou vodu v domácnosti:

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma