Kam umístit domovní čistírnu (ČOV)

kraus@zakra.cz Michal Kraus
29. 07. 2022
domovní čistírna odpadních vod ekocis ek-s4

Nemáte možnost připojit se ke kanalizaci a plánujete stavbu domácí čističky odpadních vod (ČOV)? Pak si jistě pokládáte otázku, kam umístit ČOV? Ne všude totiž může domovní čistírna stát, stejně jako ne všude dává smysl. Na co, je třeba dát pozor a kam umístit ČOV vám poradí tento článek.

Obsah článku

Na co nezapomenout při plánování, kam umístit čistírnu

Máte v hlavě představu, kde by se vyjímala domácí čistička nejlépe? Ne vždy bohužel právě na tomto místě může stát.

Umístění domovní čistírny odpadních vod neboli ČOV je vždy ideální probrat s projektantem. Faktorů ovlivňujících umístění je hned několik, od estetických až po funkční a praktické, jako je například vliv podzemní vody.

Dovnitř nebo ven?

Obecně řečeno se jedná o výrobek, který je umisťován vně stavebního objektu. V ojedinělých případech je možné umístit ČOV i do sklepa objektu, ale je nutné dalších technických opatření a také musí být pro výrobek do prostoru sklepa otvor, kterým je možné ČOV pronést.

Potřebuji poraditMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Čistírna potřebuje elektřinu

Nezapomeňte, že čistírna narozdíl třeba od žumpy či septiku využívá k čištění elektřinu. Dmychadlo vhání do čistírny vzduch, který napomáhá rozkladu nečistot (více o tom, jak funguje domovní čistírna odpadních vod zde). Stejně tak, potřebuje elektřinu řídící jednotka, která automaticky řídí čistící cyklus a čistírna, tak nemusí běžet non-stop. Hledáte-li čistírnu s řídící jednotkou, rádi vám pomůžeme vybrat tu správnou.

Kam umístit domovní čistírnu (ČOV)

Nesmí být daleko od místa, které ji zásobuje

Krásné by bylo na velkém pozemku schovat čistírnu do rohu, tak aby víko čistírny bylo ukryto v keřích a případný zápach rušil maximálně souseda. Bohužel, takto usazená čistírna by přinejlepším vyžadovala velmi komplikovanou realizaci.

Domovní čistírna odpadních vod, jak název napovídá čistí odpadní vody. Proto by její umístění mělo korespondovat s účelem. Měla by se tak nacházet relativně blízko vývodu odpadu z domu.

Pozor na umístění, pokud je v blízkosti studna

Studna jako alternativní zdroj pitné nebo užitkové vody má své ochranné pásmo. Jednak proto, aby nedocházelo k dekontaminaci vody a také k ochraně podzemních vod. Kolikrát jste již četli, že soused vzal vodu ze sousední studny?

Rádius ochranného pásma u studny je 12 metrů. Je-li tohle i váš případ, je dobré vzít do ruky metr.

Kam umístit domovní čistírnu (ČOV)

Chci slevuMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Ať vám nezkazí vůni nedělního oběda

Kam umístit ČOV, abych ji necítil? Ne vždy domácí čistička funguje tak, jak si přejete. Nebo prostě jen dusno či přívalové deště udělají v čistírně trochu neplechy a neline se z ní nejpříjemnější vůně. Čistírna by proto neměla být umístěna pod okny.

Stín je fajn i pro čistírnu

Už začínáte pochybovat, že čistírnu vůbec někam umístíte? Ideálně ještě najít takové místo na pozemku, kde čistírna nebude vydána na pospas přímému slunci. Čistícímu cyklu nedělá zrovna dobře, když mu během perného léta pomáhá stále silnější slunce.

Kořeny mohou být problém

Domácí čistička by neměla být blízko stromům, respektive jejich kořenům. Tak aby nedošlo k ohrožení pláště nádrže.

Vsakujete? I to má vliv na umístění ČOV

Pokud se rozhodnete přečištěné odpadní vody z čistírny vsakovat, protože například není možné odvést tuto vodu do kanalizace, pak je třeba myslet i na vsakovací prostor v okolí čistírny.

využití šedé vody v domácnosti

Jak blízko či daleko domu umístit čistírnu odpadních vod?

Čistírna odpadních vod by neměla být bez dalších stavebních úprav umístěna blíže než 2 m od parkovacích ploch či ploch kde je četnější pojezd osobních automobilů. Už vůbec ne do míst, kde se může pohybovat větší stavební technika.

Co se týká majetkoprávních vztahů, tak by ČOV jako stavba neměla být umístěna blíže než 2 m od hranice sousedního pozemku. V takovém případě je nutný souhlas majitele sousedního pozemku s tímto umístěním a může být úřadem požadovaný výjimka z umístění se správním poplatkem 5000,- Kč.

Umístění od domu není nijak limitováno. Je vždy dobré zhodnotit, zda nebude výkop přes celou délku stěny objektu, aby nedošlo ke statickému narušení základové konstrukce. Častým dotazem je i zápach. Zda čistírna zapáchá. Pokud je vnitřní kanalizace odvětrána nad úroveň střechy (ve většině případů tomu tak je) a ČOV je provozována správně, není nutné se zápachu obávat.

Potřebuji poraditMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Závěrem k umístění ČOV na pozemku

Výběr místa pro čistírnu je vždy individuální a kromě výše zmíněného nemá až taková omezení, spíše je dobré přemýšlet o umístění dmychadla (případně i řídící jednotky). Výrobci mají různé požadavky na vzdálenost dmychadla od ČOV, ale pokud se ČOV podaří umístit do cca 5-8 metrů například od garáže, nebo technické místnosti, je vhodné technologii umístit právě tam a ušetřit peníze za nákup plastových schránek či pilířků.

Jak se z toho nezbláznit

Byť článek může působit tak, že umístění čistírny je raketová věda, tak opak je pravdou. Vždy je dobré umístění čistírny konzultovat přímo s projektantem či hydrogeologem a nechat si poradit. My vám s tím rádi pomůžeme a připravíme ideální projekt domovní čistírny odpadních vod.

 

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma