Projekt vrtané studny: Kompletní průvodce (2024)

kraus@zakra.cz Michal Kraus
05. 01. 2020
projekt vrtané studny

Studna jako řešení zdroje vody je nestárnoucím evergreenem. V posledních letech získávají studny opět na popularitě. Může za to nejen nevyzpytatelné sucho, ale také rostoucí ceny za stáčenou vodu. Pokud máte zahradu, tak zcela jistě oceníte návratnost investice do studny. Co vše zahrnuje projekt vrtané studny a kolik stojí?

Obsah článku

Co je vrtaná studna

Vrtaná studna zpravidla dosahuje hloubky několika desítek metrů, výjimečně až 100 metrů, a jímá tak hlubší podzemní vodu než její historický předchůdce, studna kopaná. Podzemní vodu lze navíc efektivně oddělit od vody podpovrchové, která bývá znečištěná pesticidy a dalšími chemikáliemi používanými v zemědělství. Díky tomu je vrtaná studna zdrojem kvalitnější vody, která po chemickém rozboru může být používána jako voda pitná. Něco takového se vám s kopanou studnou v současné době nepoštěstí.

Vrtání studny: Jak se dělá vrtaná studna od A do Z
Související článek Vrtání studny: Jak se dělá vrtaná studna od A do Z

Projekt vrtané studny: Kompletní průvodce (2023)Jaké jsou výhody a nevýhody vrtané studny

Narozdíl od klasické kopané studny je studna vrtaná v současnosti mnohem žádanějším a v mnoha ohledech vhodnějším řešením. Pokud nad budováním vlastního zdroje užitkové, nebo dokonce pitné vody uvažujete, měli byste vědět jak o výhodách, tak i nevýhodách vrtané studny. 

Výhody vrtané studny

  • jímá podzemní vodu ze značné hloubky

  • jímá kvalitnější vodu, která za určitých podmínek může být považována za vodu pitnou

  • lze v ní účinně oddělit mělčí znečištěnou vodu od vody podzemní

  • množství studniční vody není přímo závislé na srážkách, takže nehrozí vyschnutí

  • využití studniční vody snižuje spotřebu a také výdaje za vodu kohoutkovou

Nevýhody vrtané studny

  • vyšší počáteční náklady

  • každý rok je nutné provést údržbu studny a zkontrolovat jakost vody

  • za účelem využití studniční vody v domácnosti je nutná instalace domovní vodárny

  • voda se může při velkých deštích zakalit

Co vše je potřeba k realizaci vrtané studny

Realizace vrtané studny sestává z několika postupných kroků. Jaké to jsou?

  1. Vyhledání vody na pozemku – nejdůležitější krok ještě před tím, než začnete obíhat úřady a pustíte se do stavby samotné studny. Nachází se vůbec na vašem pozemku vodní zdroj? A pokud ano, je dostatečně bohatý?

  2. Hydrogeologický posudek – povinná položka na vašem seznamu. Hydrogeolog posoudí, zda je váš pozemek pro stavbu vrtané studny vhodný a případně jaký typ hloubení použít.

  3. Průzkumný vrt a jeho povolení – v případě vrtané studny je dnes již nutností. Na jednu stranu máte díky průzkumného vrtu jistotu, že se zdroj vody na vašem pozemku skutečně nachází. Na druhou stranu to znamená, že vás čeká jedna z vícera návštěv vodoprávního úřadu. Průzkumný vrt je totiž potřeba povolit.

  4. Projektová dokumentace – jelikož je vrtaná studna vodním dílem, bez projektové dokumentace se neobejdete. Co vše obsahuje a kolik stojí se dočtete dále v textu.

  5. Povolení vrtané studny – s projektem v ruce můžete zamířit na stavební a následně i vodoprávní úřad pro veškerá potřebná povolení. Konkrétně se jedná o:

  • stavební povolení pro stavbu studny (územní rozhodnutí) – vydává stavební úřad

  • povolení stavby vodního díla (stavby studny), jeho součástí je hydrogeologický posudek – vydává vodoprávní úřad

  • povolení k nakládání s vodami neboli povolení k odběru podzemní vody – vydává vodoprávní úřad

Povolení vrtané studny
Související článek Povolení vrtané studny

Vyhledání vody na pozemku pro vrtanou studnu

Dospěli jste k rozhodnutí, že na svém pozemku chcete vybudovat vrtanou studnu? Prvním krokem je ověření, zda se na vašem pozemku nachází vodní zdroj a pokud ano, jak hluboko bude potřeba vrtat, jak intenzivní bude zvodnění, jakou skladbu má váš pozemek a mnoho dalšího.

I dnes je stále populární hledání vody pomocí tzv. proutkaření neboli biodetekce. Tento způsob známe všichni z filmů, kdy proutkař pomocí virgule (pod pojmem virgule se samozřejmě skrývá klasický proutek, který se mimo jiné používá i pro hledání geologických poruch) hledá zdroj vody. Tato metoda i přes to, že byla několikrát historicky zpochybněna, je dodnes používána.

Příroda nám však nabízí i složitější situace, kdy proutkař selže a nebo zdroj vody nenajde. V takový moment nastupuje geofyzika. Geofyzikální průzkum poskytne detailní pohled na váš pozemek a pokud tam voda je, tak ji s největší pravděpodobností objeví.

Tento článek se týká primárně vrtané studny, ale zdroj vody je samozřejmě potřeba najít i v případě studny kopané. U vrtané studny je možnost provést průzkumný vrt. To znamená skutečně jít najisto. Jedinou nevýhodou však může být, že od 1.1.2019 platí novela zákona a k průzkumnému vrtu je potřeba souhlasu vodoprávního úřadu.

6 nejčastějších dotazů na průzkumný vrt u vrtané studny
Související článek 6 nejčastějších dotazů na průzkumný vrt u vrtané studny

Souhlas vodoprávního úřadu má spíše ohlašovací charakter a má zabránit tomu, že někteří zájemci o průzkumný vrt ho bez dalšího povolování využívali jako studnu a obešli tak vodoprávní procesy.

TIP: Přečtěte si, jestli je lepší kopaná, nebo vrtaná studna.

Hydrogeologický posudek a práce projektanta

V momentě, kdy máte všechny zkoušky za sebou, přichází na řadu hydrogeolog a projektant. Dostáváme se tak k fázi projektu vrtané studny, kterou může komplexně obsloužit Zakra. Bude zapotřebí sehnat hydrogeologa, vypracovat projektovou dokumentaci a vyřídit povolení studny s úřady. Pojďme si nejprve odpovědět na pár základních otázek k projektu vrtané studny.

Je potřeba hydrogeologický posudek ke studně?

Ano, v případě projektu vrtané studny jde o povinnou součást dokumentace. Hydrogeologický posudek je potřeba vždy a bez jeho doložení nemůže stavební úřad a vodohospodářský úřad schválit povolení stavby vrtané studny a povolení k odběru podzemní vody.

V Zakře jsme schopni vám hydrogeologický posudek zajistit, stačí u nás poptat projekt vrtané studny. Máme kontakty na hydrogeology po celé ČR.

6 nejčastějších dotazů na průzkumný vrt u vrtané studny
Související článek 6 nejčastějších dotazů na průzkumný vrt u vrtané studny

Potřebuji hydrogeologický posudekMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Je potřeba projekt vrtané studny?

Studna je dle litery zákona vodní dílo a jako taková podléhá podléhá formálním povolením stavebního a vodního zákona. Budete proto skutečně potřebovat projektovou dokumentaci od autorizovaného projektanta, jakým je například naše společnost Zakra.

Potřebuji projektMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Co obsahuje projektová dokumentace vrtané studny

Projektová dokumentace vrtané studny by měla obsahovat tyto části:

  • Průvodní zpráva

  • Souhrnná technická zpráva

  • Situační výkresy

  • Dokumentace objektů a technických a technologických zařízení

  • Dokumentace stavebního nebo inženýrského objektu

  • Hydrogeologický posudek

Kolik stojí projekt vrtané studny

Projekt vrtané studny je jedním ze základních typů vodohospodářských projektů. V případě naší společnosti jsme stanovili cenu projektu vrtané studny na 11 990,- s DPH.

Cena za projekt vrtané a kopané studny

Za cenu 11 990,- (včetně DPH) od nás dostanete komplexní projektovou dokumentaci, která má veškeré náležitosti a splňuje všechny normy dané českými právními předpisy. Zajistíme vám hydrogeologický posudek (platí se zvlášť) a pokud budete mít zájem, tak pomůžeme s projednáním povolení na úřadech.

Kompletní cena vrtané studny

Kompletní cena vrtané studny zahrnuje ještě další položky vyjma samotné práce projektanta, jako je například hydrogeologický posudek, správní poplatky apod.

Služba

Cena (s DPH)

Konzultace

0,-

Projekt vrtané studny

11 990,-

Zajištění hydrogeologa

0,-

Hydrogeologický posudek

4 000 až 15 000,-

Správní poplatky spojené s povolením

1 000,-

Povolení studny

9 990,-

Zaslání projektové dokumentace vrtané studny

0,-

Jak dlouho trvá nakreslit projekt vrtané studny?

Jak již bylo řečeno výše, projekt vrtané studny není projekt na týdny. U studny však bývá problém s doložením všech podkladových materiálů, často tak projektant musí čekat na práci někoho jiného. Samotné zhotovení projektu zabere našim projektantům zhruba několik dní. Plánujete-li stavbu studny, dle našich zkušeností vám doporučujeme vyhradit si na projekt alespoň 2 měsíce.

Projekt septiku je nutným dokumentem, který předkládáte úřadům, když chcete žádat o povolení se stavbou septikuPovolení vrtané studny

Třímáte v rukou projekt k vrtané studně? Gratulujeme – nyní budete potřebovat získat povolení k její výstavbě. V zásadě máte na výběr ze dvou možností, jak povolení řešit:

  1. Zařizujete studnu a dům současně – pokud se teprve chystáte stavět dům, ideálním řešením je vyřídit stavební povolení pro obě stavby současně, a to na stavebním úřadě. Vydat se však musíte i na úřad vodoprávní, na kterém obdržíte závazné stanovisko (povolení stavby vodního díla) a povolení nakládat s vodou. Na vodoprávní úřad je potřeba podat samostatnou žádost, kterou si buď můžete podat přímo vy, jako majitel nové studny a domu, nebo to za vás může udělat projektant.

  2. Pořizujete si pouze studnu – jestliže už nějaký ten pátek bydlíte a řešíte výhradně budování vrtané studny, budete potřebovat hned několik dokumentů. Konkrétně se jedná o územní rozhodnutí, povolení stavby vodního díla  a povolení k odběru podzemní vody. Vaše kroky tak povedou nejprve na stavební úřad (územní rozhodnutí) a následně na úřad vodoprávní.

Povolení vrtané studny
Související článek Povolení vrtané studny

Budování vrtané studny

Jak již název napovídá, hloubení vrtané studny probíhá vrtem. Ten by měla provádět kvalifikovaná společnost. Pokud potřebujete reference či doporučení na kvalitní společnost, klidně se na nás obraťte, společně se podíváme na celý projekt.

7 věcí, které musíte vědět o prohloubení studny
Související článek 7 věcí, které musíte vědět o prohloubení studny

vrtaná studnaPo vyhloubení vrtu dochází následně k čištění neboli odkalení jámy. Pak následuje zkouška hydrodynamiky. Ta se provádí tak, že do vrtu se zapustí čerpadlo a začne se čerpat podzemní voda. V určených intervalech se následně měří pokles hladiny v nové studně. V případě, že například váš soused taktéž vlastní studnu, provádí se měření i u něj. Ze zkoušky se následně vypočítává vydatnost zdroje vody. Konečně se pak u této zkoušky ještě testuje kvalita vody, resp. odebírá se vzorek, který je zaslán do akreditované laboratoře.

Není vám něco jasné nebo se potřebujete na něco zeptat? Klidně nás požádejte o konzultaci zdarma.

Chci konzultaci zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Mohlo by vás také zajímat:

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma