Kořenová čistička dotace: Jak ji získat a kdo má nárok

kraus@zakra.cz Michal Kraus
20. 12. 2022
Kořenová čistička dotace: Jak ji získat a kdo má nárok

Dotace a kořenová čistička odpadních vod je často skloňovaným tématem. Stejně jako u klasických domovních čistíren, existuje i v případě kořenové čističky možnost získat dotaci. Jaké jsou podmínky dotace a kdo o ní může žádat? To vám poradíme v tomto článku.

Obsah článku

Jaké dotace na kořenové čističky existují?

Nejprve si musíme udělat jasno jaké všechny dotace na kořenové čističky existují. Aktuálně připadají v úvahu tři dotační tituly.

Typ dotace

Co se dotuje

Žadatel

Dotace Dešťovka

Systém na čištění dešťových nebo šedých vod

Majitel nemovitosti

Dotace na decentrální čištění

Pořízení kořenové čističky

Obec

Dotace na centrální čistírnu

Pořízení centrální čističky pro obec

Obec

Kořenovou čističku můžete využít pro dotaci dešťovka

Hned na úvod zdůrazníme, že na pořízení samotné kořenové čističky pro jeden rodinný dům neexistuje aktuálně dotační titul. Lze se však vydat cestou částečné dotace, kdy kořenová čistička využívána pro čištění dešťových, případně šedých vod.

Jde tedy o řešení, kdy dešťovou vodou splachujete, případně šedou vodou. Dotace se poskytuje podle podmínek dotace dešťovka a maximálně lze získat až 105 000.

Dotace dešťovka lze využít i pro kořenové čističky

Jak získat dotaci dešťovka pro kořenovou čistírnu

Pro získání dotace dešťovka je potřeba odborný posudek. Bez něj nelze o dotaci žádat. V odborném posudku se hodnotí navrhované řešení a jeho přínosy. Dotace se konkrétně vztahuje na řešení čištění dešťových či šedých vod a nádrž na přečištěnou vodu.

Pokud chcete čerpat dotaci na kořenovou čističku, můžete začít u nás.

Ukázka, jak vypadá odborný posudek k dotaci na kořenovou čističku.

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Dotace na decentrální čištění pomocí kořenových čističek

V posledních letech je velmi populární dotace na decentrální čištění odpadních vod. Jde o dotaci z Národního programu Životního prostředí, o kterou mohou žádat obce.

Dotace se týká především malých obcí, které nemají finanční prostředky na realizaci centrální kanalizace. Jednou z podmínek pro získání dotace na kořenovou čističku je, že musí řešit neutěšenou situaci minimálně pro 30% obyvatel obce. To bývá leckdy problém, protože část obce už může mít čištění odpadních vod řešeno klasickou domovní čistírnou odpadních vod.

Pro tento typ dotace však obecně doporučujeme běžné domovní čistírny, je to především kvůli nevýhodě kořenové čističky, v podobě nároků na prostor. Ne každý z obyvatel obce má prostor pro umístění kořenové čističky na svém pozemku.

Na druhou stranu je tento typ dotace na domovní čistírny relativně štědrý, protože každému domu, kde je čistírna osazena, patří dotace až do výše 150 000,-, což běžně pokryje ⅔ nákladů na stavbu ČOV.

Pokud si chcete o podmínkách dotace na ČOV přečíst více, doporučujeme pokračovat zde. Chce-li obec odkanalizování obce řešit decentrálně, můžete začít nezávaznou konzultací právě u nás.

Dotace na centrální kořenovou čističku odpadních vod

Posledním typem dotace na kořenovou čističku, je dotace na jednu velkou čističku umístěnou v obci a následné napojení nemovitostí na kanalizaci, pomocí kanalizační přípojky.

Do 28.2.2023 je v rámci Operačního programu Životního prostředí vypsána dotace na vybudování centrální čističky a kanalizace v obci. I v případě této dotace musí být žadatelem obec, nikoliv jednotlivec.

Klasickou domovní čistírnu lze nahradit kořenovou čističkou

Jakou dotaci na kořenovou čističku vybrat

Pro rodinné domy, kde žadatelem o dotaci je majitel rodinného domu se vyplatí využít dotace Dešťovka. Část pořizovací ceny bude dotována. Je potřeba počítat s tím, že je nutné, ale nečistit pouze odpadní vody, ale i dešťové nebo šedé.

V tomto případě začíná celý proces odborným posudkem, který můžete poptat u nás.

Pokud řešíte kořenovou čističku v obci, vyplatí se spíše uvažovat o centrální čističce, než o decentrálním řešením, které může narazit na nevýhody kořenové čistírny (viz výše). Klasické čistírny jsou v tomto ohledu lepší, protože poslouží jak pro centrální, tak decentrální řešení. Chcete-li se dozvědět více, o tom jak postupovat v obou případech, neváhejte nás kontaktovat.

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma