Lze použít dešťovou vodu do bazénu?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
15. 05. 2022
lze napouštět bazén dešťovou vodou

Nevadí vám koupat se v moři nebo přehradě? Pak by vám nemělo vadit ani koupání v dešťové vodě. Ta, pokud ji uchováváte v podzemní nádrži opatřené filtračním mechanismem, je často lepší kvality než většina tradičních přírodních koupališť.

Obsah článku

Lze použít dešťovou vodu do bazénu? Ano, ale...

Ano, lze, ale má to svá omezení. Rozhodně vám nedoporučujeme napouštět bazén dešťovou vodou nachytanou do nadzemních nádrží. Takováto voda se vyznačuje vyšší kyselostí (pH 5,6–6), než je žádoucí (6,5–7,6). Navíc mnohdy obsahuje prachové a pylové částice, ptačí trus, hmyzí larvy, ale i choroboplodné zárodky.

Něco jiného je, pokud vlastníte podzemní nádrž na dešťovou vodu, která je navíc vybavena alespoň základním filtračním mechanismem. Takovou vodu se nemusíte bát použít k napuštění nebo dopuštění bazénu.

Kontrolujte kvalitu vody

Vodu v bazénu je následně potřeba udržovat čistou. To se dělá stejně jako u bazénu s pitnou vodou. Například tak, že se do bazénu z kraje sezóny nasype sůl, která uvolňuje chlór a bazén přirozeně čistí. Kromě toho pravidelně kontrolujte hodnoty pH a snažte se je udržovat v optimálním rozmezí 6,5–7,6.

napouštění bazénu dešťovou vodou

Další možnost představuje studniční voda

Nemáte-li možnost nachytat dostatečné množství dešťové vody, můžete použít vodu ze studny. Stejně jako dešťovka je měkčí než voda z vodovodu, navíc jejím odběrem neohrozíte dodávku vody z vodovodního řádu. Jediné, co potřebujete, je výkonné čerpadlo.

Stejně jako u vody dešťové pozor na její složení. V obou případech doporučujeme u vody změřit hodnotu pH a případně ji upravit na doporučené hodnoty.

napouštění bazénu studniční vodou

Napouštíte bazén pitnou vodou? Mějte se na pozoru!

Napouštět bazén vodou z vodovodního řádu je běžná praxe. Nese s sebou ale určitá rizika a z dlouhodobého hlediska se rozhodně nejedná o příliš rozumnou a udržitelnou variantu. Proč tomu tak je?

napouštění bazénu pitnou vodou

Pozor, abyste neohrozili dodávky vody

Pokud začne ve stejný moment odebírat vodu ve velkém množství více sousedů, mohou nastat problémy s tlakem v potrubí. Při rychlém odběru navíc hrozí, že dojde k uvolnění nečistot a zakalení bazénu už při jeho napouštění. Nemluvě o tom, že zásoby vody nejsou neomezené a pokud dojdou, budete vy a vaši sousedé na přechodnou dobu odkázáni na pitnou vodu z cisterny.

Pozor na pokutu

Zvlášť ošemetné je napouštění bazénu pitnou vodou v letních měsících, kdy se Česko tradičně potýká se suchem. V případě porušení zákazu odběru pitné vody za účelem napouštění bazénu nebo zálivky zahrady vám pak hrozí pokuta ve výši několik desítek tisíc korun.

Pozor na smlouvu s vodárnami

Je tu ještě jeden důvod, proč bazén nenapouštět z vodovodního řádu. A tím je vaše smlouva s vodárnami. Jejím podepsáním se často zavazujete k tomu, že denně odeberete z vodovodního řádu jen určité maximální množství vody. Jestliže toto ujednání porušíte a máte doma osazený tzv. chytrý vodoměr, zjistí vodárna porušení smlouvy dříve, než se v bazénu poprvé smočíte.

Jak napouštět bazén z vodovodního řádu

Pokud už se rozhodnete napouštět bazén pitnou vodou, například z důvodu vyšší kvality a zdravotní nezávadnosti, dělejte to pozvolna, slabším proudem a ideálně v rozpětí několika dnů a mimo odběrové špičky. Nejlepší čas pro napouštění bazénu je mezi 21. hodinou večer a 5. hodinou ráno.

Zvažte dovoz vody cisternou

Vhodnějším řešením, o kterém dosud příliš lidí neví, je napouštění bazénu dovezenou pitnou vodou z cisterny. Za toto řešení si sice připlatíte, jelikož je třeba započítat cenu za dopravu, na druhou stranu máte záruku, že dovezená voda je kvalitní a nezávadná a jejím odběrem neohrozíte dodávky vody v okolí.

Vypouštění bazénu

Na konci léta je vhodné věnovat pozornost také vypouštění bazénu. I to by mělo být postupné, aby nedošlo k překročení kapacity stokové sítě a zahlcení čistírny odpadních vod. Ještě lépe uděláte, pokud alespoň část vody použijete k zálivce zahrady. Poděkuje vám nejen zahrada, ale i vaše peněženka.

Co naopak nedělat? Vodu z bazénu byste neměli nechat vsakovat na pozemku. V podstatě se jedná o vodu odpadní, která obsahuje velké množství chlóru, chemických a baktericidních látek. Jejím vypouštěním na pozemku byste tak mohli ohrozit kvalitu podzemních vod.

Voda z bazénu se hodí k zálivce

Než vodou z bazénu pokropíte trávník, nechte ji alespoň dva týdny odstát, aby z ní vyprchal chlór. Pokud místo chlóru používáte biocid nebo sůl, je třeba se informovat, za jak dlouho z vody vyprchají – ani jedno totiž vaší zahradě neprospěje.

Vodou z bazénu můžete zalévat trávník a okrasné rostliny, ale také zem pod ovocnými stromy a keři, zvlášť pokud jsou už po sklizni. Dřevina totiž během času zpracuje případnou chemii z krémů na opalování, kořeny trávy ji též vyfiltrují a bakterii v hlíně si s ní také časem docela poradí.

Naopak nedoporučujeme zalévat zeleninu, u níž konzumujete ty části, které se bezprostředně dostanou do kontaktu s bazénovou vodou.

voda z bazénu na zalévání zahrady

Využijte dotaci na retenční nádrž a ušetřete

Už máte dost vysokých účtu za vodu, nebo jen chcete s tímto omezeným zdrojem nakládat šetrněji? Skvělým řešením je retenční nádrž na dešťovou vodu, na kterou i tento rok můžete získat dotaci ve výši až 50 % způsobilých výdajů. V podzemní nádrži se srážková voda shromažďuje až 3 týdny a po celou dobu je vám k dispozici k zálivce zahrady, splachování toalety a samozřejmě i k napouštění bazénu.

Využijte dotaci Dešťovka a pořiďte si retenční nádrž až o polovinu levněji. Máte-li dotazy, neváhejte nás kontaktovat – první nezávaznou konzultaci od nás získáte zcela zdarma. Poradíme, jak postupovat při žádosti o dotační příspěvek, a rádi vám vypracujeme odborný posudek, který se k žádosti přikládá.

Chci nezávaznou konzultaciMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma