Na co myslet před pořízením nádrže na dešťovou vodu?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
14. 10. 2020
water-1761027_1920

Mírní následky sucha, šetří zdroje pitné vody a v neposlední řadě šetří také vaši peněženku. Není proto divu, že se retenční nádrže na dešťovou vodu objevují na zahradách rodinných domů stále častěji. Než do jedné také investujete, připomeňte si, na co vše je třeba myslet s dostatečným předstihem. Věděli jste například, že retenční nádrž může vzniknout i ze staré jímky nebo že díky dotaci ušetříte až polovinu nákladů?

Obsah článku

Nádrže na dešťovou vodu – proč do nich investovat?

Proč jsou retenční nádrže na dešťovou vodu tolik oblíbené? A v čem jsou o tolik lepší než staré dobré plechové barely, které stačí postavit pod okap? nádrže na dešťovou vodu

  • Díky velkému objemu pojme retenční nádrž dostatek vody až na 3 týdny.

  • Voda se v nádrži nekazí tolik jako v obyčejném barelu. Je chráněna před přístupem vzduchu i slunečních paprsků. V podzemní nádrži vydrží voda čerstvá mnohonásobně déle než v nádrži nadzemní. Pokud je nádrž umístěna dostatečně hluboko, vodu můžete využívat i v zimě.

  • Jímanou vodu využijete jak k zálivce zahrady, tak i v domácnosti ke splachování toalety, praní prádla nebo k běžnému úklidu.

  • Dešťová voda neobsahuje chlor ani soli, které neprospívají rostlinám, proto je více než vhodná k jejich zalévání.

  • Dešťová voda je zároveň měkká a skvěle se tak hodí k praní prádla. Vystačíte si s menším množstvím pracího prášku a navíc ušetříte za změkčovadla. Ubydou vám také starosti s vodním kamenem, protože pračka se díky měkké vodě nebude zanášet.

  • Používáním dešťové vody významně snižujete spotřebu pitné vody z vodovodního řádu. Nejen že tak šetříte její omezené zdroje, ale šetříte i své peníze, což poznáte na pravidelném měsíčním vyúčtování.

1. Velikost retenční nádrže ovlivňuje hned několik faktorů

Velikost, nebo lépe řečeno objem, retenční nádrže se odvíjí od několika faktorů – velikosti střešní plochy, ze které svádíte vodu do nádrže, a vydatnosti srážek ve vaší lokalitě. Zohlednit byste ale měli také plochu zahrady, kterou budete zavlažovat, a případně i další využití akumulované vody v domácnosti.

Hrubou představu o potřebném objemu retenční nádrže si můžete udělat na základě jednoduchého vzorce. Doporučený objem nádrže pro jednu osobu na tři týdny je 1 m³, z čehož plyne, že čtyřčlenné rodině bude stačit nádrž o objemu 4 m³. Jestliže ale chcete akumulovanou vodu používat k zálivce zahrady, pak musíte výsledný objem navýšit o 1 m³ na každých 100 m² zalévané plochy. Čtyřčlenná rodina se zahradou o ploše 200 m³ by pak volila nádrž o objemu 6 m³.

Detailnější představu o tom, jaká velikost retenční nádrže bude pro vaše účely nejvhodnější, si uděláte díky online kalkulačce. Jestliže se rozhodnete pořídit si retenční nádrž, její velikost ještě prodiskutujte se svým projektantem.

2. Podzemní nádrž umístěte alespoň 2 metry od sousedova pozemku

Rozhodli jste se pořídit si podzemní nádrž na vodu? Pokud ji plánujete umístit u stavby určené k bydlení (rodinný či bytový dům), pohlídejte si, kam přesně ji instalujete. Nádrž by totiž měla být vzdálená alespoň 2 metry od sousedova pozemku. Tato informace je zakotvena v ustanovení § 25 odst. 5 vyhlášky č. 501/2006 Sb. „o obecných požadavcích na využívání území“. Můžete však požádat o výjimku, která bude následně projednána ve správním řízení.

O tom, zda je lepší pořídit si nadzemní, nebo podzemní nádrž, si můžete přečíst v tomto článku. Obě varianty mají své výhody i nevýhody a je tak jen na vás, čemu dáte ve finále přednost.

3. Stará jímka poslouží jako retenční nádrž

Máte na svém pozemku starou jímku, kterou už léta nepoužíváte? Než abyste ji likvidovali, pořádně ji vyčistěte a udělejte z ní retenční nádrž, kterou využijete k zachytávání dešťové vody. Vyčistit starou jímku zvládnete svépomocí a dobrou zprávou je, že i na její přestavbu se vztahuje dotační program Dešťovka. Jak jímku vyčistit a začít ji používat k jímání dešťovky jsme pro vás sepsali zde.

4. V domě se bez dvojího potrubí neobejdete

retenční nádržChcete-li dešťovou vodu využívat také v domácnosti, ať už k praní prádla, splachování nebo k běžnému úklidu, neobejdete se bez dvojího potrubí. Zpravidla se jedná o finančně i technicky náročný proces. Dešťová a pitná voda od sebe musí být z hygienických důvodů striktně odděleny, zároveň je ale potřeba zásobovat domácnost vodou nepřetržitě (to znamená i v momentě, kdy vyčerpáme vodu z retenční nádrže).

K tomu je zapotřebí zajistit zálohování systému vodou z vodovodního řádu (pokud nemáme jiný zdroj užitkové vody). Jakmile hladina dešťové vody v nádrži klesne pod určitou úroveň, nahradí ji pitná voda z vodovodního řádu.

5. Nezapomeňte na vybudování bezpečnostního přepadu

Dbejte na to, aby vámi vybraná retenční nádrž disponovala bezpečnostním přepadem. Ten se vám osvědčí v momentě, kdy dlouhotrvající sucha vystřídají vydatné deště a nádrž se bude nezadržitelně plnit vodou. Díky bezpečnostnímu přepadu bude v takové situaci přebytečná voda z nádrže odtékat a pozvolna se vsakovat do půdy. 

6. Kvalitu jímané vody výrazně ovlivňuje typ střešní krytiny

Zatímco střešní krytina z klasického materiálu, jako jsou tašky či dřevo, kvalitu jímané vody nijak neovlivňuje, riziko představují starší typy krytin. Za nevhodnou krytinu za účelem využívání dešťové vody se považuje eternit, který obsahuje azbest, nebo kov (měď, zinek, hliník či olovo), který může do vody uvolňovat toxické látky.

7. Dotační program Dešťovka vám ušetří až 50 % výdajů

nádrže na dešťovou voduDotační program Dešťovka vznikl pod záštitou Ministerstva životního prostředí za účelem podpory využívání dešťové vody a šetření zdrojů vody pitné. Přesná výše dotačního příspěvku záleží na vícero faktorech, z nichž tím hlavním je objem retenční nádrže a způsob využívání srážkové vody. V každém případě činí příspěvek maximálně 50 % celkových způsobilých výdajů, které jste schopni doložit. Příspěvek se vždy skládá z fixní částky (pohybuje se v rozmezí od 20–60 tisíc korun), ke které se připočítává částka 3 500 korun za každý metr krychlový nádrže (jejíž minimální objem je stanovený na 2 m³).

Jaké částky může dotace dosáhnout a jak o ni žádat, jsme vám sepsali v tomto článku.

Projekt retenční nádrže na dešťovou vodu

Jestliže chcete využít dotačního příspěvku a ušetřit tak až polovinu svých výdajů, budete muset společně s žádostí o dotaci předložit také vypracovaný projekt retenční nádrže. V Zakře si ho rádi vezmeme na starost. Cenu projektu stanovujeme individuálně, proto se nám neváhejte ozvat. Projdeme si vaši situaci a vytvoříme vám nabídku na míru.

Kromě toho svým klientům nabízíme také služby takzvaného inženýringu – to znamená, že za vás oběháme úřady a seženeme veškeré potřebné dokumenty a nezbytná povolení. Pokud projekt vaší retenční nádrže svěříte do našich rukou, nemusíte se už o nic dalšího starat.

Mohlo by vás zajímat:

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma