Návod: Jak postavit sklep krok za krokem

kraus@zakra.cz Michal Kraus
22. 11. 2022
Jak postavit sklep v zemi

Plánujete sklep, ideálně plastový, aby byl hotový, co nejrychleji a jediné, co nevíte, jak sklep postavit? V tomto článku si projdeme stavbu plastového sklepa do země, krok po kroku. A pokud se vám do stavby svépomocí nechce, můžete si u nás poptat stavbu sklepa na klíč.

Obsah článku

Co je plastový sklep

Plastový sklep je tvarovaný prefabrikát, vyráběný nejčastěji z polypropylenu, který k vám domů dorazí již v celku a připravený na uložení do země. Cena plastového sklepu se pohybuje v rozpětí od 110 do 250 000, v závislosti na velikosti a vybavenosti sklepa.

Plastový sklep je oblíbenou alternativou ke klasickým betonovým či zděným sklepům. Oproti tradičním alternativám vyniká jednak rychlostí stavby a také cenou. Stavba sklepa se dá realizovat během 2 až 3 dnů. Následně se čeká na zatvrdnutí betonu a tím je proces stavby hotový.

Poradíme vám, jak plastový sklep postavit

Jaké existují plastové sklepy

Plastové sklepy se liší:

  • Velikostí

  • Přístupem do sklepa

  • Účelem, pro který ho majitel pořizuje

Pokud jste teprve na začátku výběru sklepa, můžete si přečíst náš článek “jak vybrat plastový sklep”.

Sklepy mohou být různě velké

Primární rozlišení je samozřejmě na základě velikosti. Nejmenší sklepy určené pouze na skladování potravin (Kellari) mají prostor, tak akorát na uložení brambor, jablek a vína. Nabízejí úložný prostor o objemu necelých 5m3. Tyto sklepy se nehodí na uskladnění například zahradního nářadí.

Plastový sklep Kellari

Větší sklepy Quick se dělají ve 3 variantách podle velikosti užitné plochy. Zakoupit si můžete jednu z těchto variant:

  • 4,4 m2

  • 6,6 m2

  • 8,8 m2

    Plastový sklep Quick

Pokud vám tyto velikosti nevyhovují, je možné spojit více sklepů dohromady a zkombinovat tak např. 8,8 se 4,4 m2. Budoucí majitel sklepa snadno získá prostor, který potřebuje a stavbu sklepa to nijak zásadně nezkomplikuje.

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Plastové sklepy si sednou do všech typů terénů

Rozlišujícím faktorem je také terén, do kterého bude sklep stavět. Sklepy do země můžete postavit do svahu i do roviny. Dále máte na výběr z několika typů vstupů do sklepa. U svahovitého terénu se běžně využívá šikmý nebo vertikální vstup. V rovině se pak nejčastěji využívá sklep s vodorovným vstupem. Sklep je pak celý ukrytý v zemi a vchod není vidět z ulice, což ocení majitelé, kteří se setkali s vykradeným zahradním domkem.

Chcete skutečně sklep nebo raději bunkr

Výrobci sklepů reagují na trendy doby a nabízí možnost upravit klasický sklep na bunkr. Sklep je pak vybavený bezpečnostními dveřmi se zámkem.

Stále přemýšlíte, zda je plastový sklep správná investice? Přečtěte si 6 důvodů, proč plastový sklep pořídit.

Kam plastový sklep postavit

Plastový sklep se staví mimo rodinný dům. Jde o řešení, které ocení majitelé novostaveb a objektů, které nejsou podsklepené a zároveň potřebují nový úložný prostor.

Plastový sklep je možné prakticky do každého terénu, do svahu i roviny. Pokud si nejste jisti, že je to na vašem pozemku možné, můžete využít naší konzultace zdarma přímo s projektantem. Kolegové vám poradí, kam sklep umístit a také, jak případně postavit. Je-li na pozemku dostatek místa, jde postavit prakticky vždy.

Návod: Jak postavit sklep krok za krokem

U stavby sklepa pozor na jíl a podzemní vodu

Stavba sklepa se může zkomplikovat v lokalitách, kde je jílovité podloží nebo výskyt podzemní vody. Nevíte-li jaký je stav vašeho půdního podloží, můžete ho zjistit buď za pomocí hydrogeologického průzkumu nebo optáním se sousedů. Samozřejmě jde také kopnout do země a udělat si vsakovací zkoušku.

Stavba plastového sklepa s obetonováním krok za krokem

1) Vlastní plán na umístění nebo konzultace s odborníkem

Prvním krokem u stavby sklepa je rozhodnutí, jaký sklep pořídíte a také, kam ho umístíte. Sklep nesmí přímo sousedit s domem. Naopak by měl být alespoň 1 až 2 metry od domu. V tento moment se hodí znát rozměry budoucího sklepa a zkusit si je vynést metrem na pozemku, ať máte jednak představu, zda se k vám sklep bez problémů vejde, a také ať víte, kde přesně se bude kopat.

Doporučujeme se také zamyslet, kudy se na místo, kde sklep bude stát, dostane bagr? Nepředpokládáme, že výkop na sklep budete dělat ručně. Často se stává, že si majitel vysní na pozemku nedostupné místo a zjistí se to, až v momentě, kdy je bagrista před domem.

Umístění sklepa hraje klíčovou roli při stavbě

V potaz vezměte také světové strany. Vstup do sklepa by neměl směřovat k jihu, ani severu. Severní strana bývá problém v zimě, kdy na vchod může nasněžit vysoká vrstva sněhu a jižní strana bývá problém v letních měsících, kdy je sluníčko nejsilnější a zbytečně by sklep ohřívalo.

O umístění sklepa se můžete poradit s námi. Neváhejte nám napsat, rádi vám pomůžeme s výběrem, umístěním i stavbou.

2) Čas na přípravné práce

Nyní přichází na řadu bagrování a výkopové práce. U našich sklepů doporučujeme výkop o 20 cm širší, než jsou rozměry sklepa, a to na každé straně. Plastový sklep bude potřeba následně obetonovat, a právě betonování je nutné vytvořit prostor.

Následně připravte sklepu podloží. To doporučujeme udělat ze zhutněné a vyrovnané vrstvy kameniva, typicky 10 cm vysoké s frakcí 8/16.  

Usazený sklep Quick do terénu

3) Usazení sklepa 

Máte připravené podloží a výkop? Je na čase, aby k vám dorazil sklep. Jak jsme již zmiňovali i nyní bude hrát roli umístění sklepa. Plastový sklep váží v průměru 500 kilogramů a jeho usazení se provádí mechanicky.

4) Čas na betonovou desku

Blížíme se do finále. Po usazení pokračuje stavba sklepa vylitím betonové desky na podlahu. Ideálně s výškou 10cm. Aby nedošlo k deformaci sklepa, je nutné sklep podepřít. Běžně pomocí čtyř stojek a jednoho dřevěného nosníku, který umisťujeme do středu stropu.

5) Stavba pokračuje obetonováním stěn sklepu

Po zhotovení podlahy je na čase sklep obetonovat. Opět je nezbytné před tímto krokem sklep vyztužit pomocí dvou dřevěných hranolů. Hranoly se rozepřou pomocí dřevěných rozpěr.

Sklep získá stabilitu a je možné ve stavbě pokračovat betonováním stěn. V případě, že se na pozemku nachází podzemní voda, je nutné připravit drenáž, která vodu odvede mimo prostory sklepa.

6) Čekání na konec

Stavba končí po vytuhnutí betonu. Od pátého kroku to zabere zhruba 10 dní. Pak je možné sklep začít používat a užívat si benefity, které přináší.

Konzultace zdarmaMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Jak postavit sklep bez nutnosti obetonování

Výše popsaný postup se vztahuje na větší sklepy Quick, které je nutné obetonovat. Vedle toho ještě existují menší sklepy Kellari, vhodné pro skladování potravin, které nemusíte obetonovávat. 

1) Opět se začíná výkopem

Ani malý plastový sklep Kellari nejde postavit bez výkopu. Tyto sklepy jsou vysoké a výkop tak v některých případech bude hlubší. Hloubka výkopu by měla být o 25 cm nižší, než je výška sklepa a o 50 cm širší.

2) Stavba vyžaduje základovou desku

Malý plastový sklep se pokládá na zhutněnou plochu, podobně jako u stavby sklepu Quick. Pod zhutněnou vrstvu se doporučuje vysypat písek. 

3) Na řadě je suchý beton a voda

Po usazení sklepa vysypte prostor mezi sklepem a výkopem suchým betonem. Postupujte při tom s plněním sklepa vodou. Postupuje se po zhruba 20 až 30 centimetrech. Kdy se stejná výška vody doplní o suchý beton z vnějšku.

Za udusávání půdy kolem sklepa, takto pokračujte až do celého obsypání sklepa.

Obsypaný sklep Kellari před dokončením stavby

4) Nechte sklep odpočinout

Posledním krokem je připojení ventilačního potrubí k tryskám a technologická přestávka na 7 až 14 dní. Zhruba po 2 týdnech vyčerpejte vodu ze sklepa a utřete pracovní plochy suchým ručníkem či hadrem. Sklep je hotový.

Postavit plastový sklep zabere v průměru jeden až dva dny. Na jeho využívání si, ale musíte vždy počkat minimálně 10 dní od dokončení stavby.

Plastový sklep na klíč

Je-li pro vás výše popsaný technický postup příliš komplikovaný, můžete využít naši služby “stavba sklepu na klíč”. Veškeré výše uvedené kroky projdeme s vámi. To znamená, že společně vymyslíme, kam plastový sklep umístit. Pomůžeme vám vybrat správný sklep. Sklep vám přivezeme až na místo a postaráme se o realizaci. 

Sklep na klíčMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Výhodou pro vás bude záruka na sklep i stavbu. Získáte jednoho dodavatele, který vám ručí za kvalitu sklepa i stavby. Poptejte nás pro nezávazné nacenění.

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma