Nezasíťovaný pozemek: Jak si vyrábět vlastní elektřinu?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
05. 11. 2021
jak si vyrobit vlastní elektřinu

Vyrábět vlastní elektřinu nikdy nebylo jednodušší. Díky moderním technologiím může generovat elektřinu téměř každá domácnost, která tak pokryje většinu své spotřeby. Na první pohled vyšší investice, která se s vlastním zdrojem elektřiny pojí, se svému majiteli vrátí zpravidla za několik let.

Obsah článku

Jak je to s přípojkou elektřiny

V první řadě je třeba říci, že přípojku elektřiny zřídíte v podstatě kdekoliv. Dokonce i v případě, že se nacházíte na úplné samotě, nemusíte hned zoufat – jestliže daná lokalita spadá dle územního plánu do zastavitelného území, distributor zde s největší pravděpodobností brzy zahájí výstavbu nové trafostanice.

Zajímá vás víc? Přečtěte si, jaká je cena inženýrských sítí včetně přípojky elektřiny.

S rostoucími cenami za elektřinu však není divu, že stále více lidí uvažuje nad pořízením vlastního zdroje, který pokryje většinu spotřeby domácnosti. A ve výjimečných případech skutečně nemáte jinou možnost, než se spolehnout jen a jen na sebe.

jak si vyrobit vlastní elektřinu

Lze dosáhnout energetické soběstačnosti?

Být zcela nezávislí na dodávkách elektrické energie je jistě lákavá představa, ve skutečnosti toho ale dosáhne málokdo. Vlastní zdroje elektřiny však mohou výrazně snížit náklady na provoz domácnosti. Typickým příkladem je využití solární energie na ohřev vody, v případě větších přebytků pak i k napájení dalších zařízení v domácnosti.

Stále oblíbenějším řešením jsou pak kombinované systémy – například kombinace fotovoltaiky a vodní nebo větrné elektrárny.

Ačkoliv vznikají i takzvané ostrovní domy, které nejsou napojeny na sítě a k provozu využívají pouze své vlastní zdroje, jedná se spíše o výjimky. Aby ostrovní systém fungoval, je třeba omezit spotřebu elektrické energie jen na nejnutnější spotřebiče, což velká část lidí nedokáže nebo nechce splnit.

Nejlevnější elektřina je ta, která se nikdy nevyrobí

Ruku v ruce s vlastními zdroji elektřiny jde i i její úspora. Ta přitom začíná už při projektování domu – energeticky úsporný tvar, jižní orientace a kvalitní zateplení dokáže ušetřit nemalé výdaje za provoz domácnosti. V té by samozřejmě neměly chybět úsporné elektrospotřebiče spadající do kategorie A+++.

Jaké jsou obnovitelné zdroje elektřiny

Nejjednodušším způsobem, jak si doma vyrobit elektřinu, je instalace fotovoltaických panelů. Pro větší účinnost je můžete doplnit o větrnou a vodní elektrárnu nebo záložní generátor na bázi fosilních paliv.

Solární panely

Solární panely zažívají v České republice boom, který ještě urychlila pandemie koronaviru. K dostání jsou varianty již od 50 000 korun, stejně jako robustní řešení za půl milionu. Rozhodně se přitom nejedná o ekonomickou sebevraždu, ale spíše o zajímavou investici, která se vám vrátí v horizontu 5–10 let.

Jeden kWp instalovaného výkonu vyrobí v našich podmínkách při správném umístění panelů zhruba jeden MWh elektrické energie ročně.

solární panely pro výrobu vlastní elektřiny

Samotné solární panely však nestačí – potřebovat budete také baterie, které uchovávají přebytečnou energii a vytvářejí tak zásobu na dny, kdy je slunečního světla málo. Baterie, respektive akumulátory, se liší svou kapacitou. Tu odhadnete na základě předpokládané denní spotřeby energie, kterou je třeba spočítat, případně odhadnout (a myslet při tom na nutnou rezervu).

Dle statistik volí lidé nejčastěji sestavu o velikosti kolem 5 kWp, která ukládá přebytky do baterií o kapacitě přes 10 kWh. Taková kombinace je nejen praktická hlediska poměru cena/výkon, ale navíc se na ni dá čerpat nejvyšší možná dotace, tedy 155 až 170 tisíc korun.

Je třeba si rovněž uvědomit, že spotřeba elektřiny se bude lišit podle ročního období. V létě trávíte více času venku, prádlo nesušíte v sušice ale na vzduchu a méně svítíte i topíte. Naopak v zimě budete častěji používat televizi a zcela jistě budete více svítit, topit a možná i vařit.

Vodní elektrárna

Malá vodní elektrárna využívá obnovitelný zdroj energie, prakticky nevytváří odpad a šetří životní prostředí. Pro instalaci vodního generátoru je však důležitý stabilní říční tok s potřebným spádem a průtokem. Pokud takový ve svém okolí máte, pak vám gratulujeme – podle odborníku se totiž v České republice nachází jen několik desítek domácnosti, které mohou vodní energii využívat.

vodní elektrárna dokáže vyrobit vlastní elektřinu

A kolik taková malá vodní elektrárna stojí? To záleží na tom, zda si ji budete vyrábět svépomocí, nebo dáte přednost profesionálnímu řešení. Jeho cena se pohybuje od 40 000 do 300 000 Kč. Nezapomeňte, že i malá vodní elektrárna je projektem, který vyžaduje příslušná povolení úřadů.

Větrná elektrárnadomácí větrná elektrárna dokáže vyrobit vlastní elektřinu

Vhodným doplňkem solárních panelů může být také domácí větrná elektrárna. Na trhu dnes najdete celou řadu levných elektráren, které obsahují všechny potřebné součástky – od alternátoru přes regulátor až po vrtuli.

Při výběru domácí větrné elektrárny si dejte pozor na rozdíl mezi nominálním neboli instalovaným výkonem větrné elektrárny a tím reálným. Vždy totiž závisí na povětrnostních podmínkách v místě, kde elektrárnu instalujete. Pokud větrnou elektrárnu vhodně umístíte, náklady na její pořízení se vám vrátí už během prvních let provozu.

Elektrocentrály

Elektrocentrály mohou sloužit buď jako zdroj energie v případě výpadku proudu, nebo v domech, které nejsou napojeny na elektrickou síť. Fungují zejména na bázi fosilních paliv, jako je benzín, nafta nebo plyn, rozhodně se tedy nejedná o obnovitelné zdroje energie.

Elektrocentrály jsou vhodným zdrojem energie ve stavebnictví, poskytovat elektřinu však mohou také zahradnímu vybavení či domácí dílně nebo mohou napájet spotřebiče na starších chatách a chalupách.

Malé záložní generátory s výkonem v rozmezí od 0,6–12 kVA slouží jen k občasnému využití a seženete jen v obchodech pro kutily. Oproti tomu velké elektrocentrály dokážou utáhnout spotřebu celé domácnosti, jako dlouhodobé řešení však nedávají ekonomický smysl (vzhledem k vysoké spotřebě paliva).

záložní generátor pro výrobu vlastní elektřiny

Pokud chcete budovu a její provoz zálohovat elektrocentrálou, myslete na to již před stavbou nebo rekonstrukcí. Elektrocentrálu je vhodné instalovat do samostatné místnosti v domě, která by měla mít podlahovou plochu alespoň 3 × 3 metry a zajištěné odvětrávání. Generátor však můžete umístit i ven, avšak nutností je alespoň lehké přístřeší chráněné z návětrné strany.

Jak tedy může vypadat energeticky soběstačný dům?

Abyste z vlastních zdrojů elektřiny pokryli veškerou spotřebu domácnosti, budete s největší pravděpodobností kombinovat hned několik systémů. Výsledek může vypadat třeba takto:

  • Fotovoltaické panely na střeše domu, případně fotovoltaické panely na osluněných místech před domem.

  • Domácí větrná elektrárna umístěná na stožáru na větrném místě poblíž domu.

  • Záložní generátor na benzín, naftu nebo plyn, který bude sloužit jako zdroj proudu pro některé spotřebiče a jako nouzový zdroj pro dobití akumulátorů v době, kdy kapacita ostatních zdrojů nebude stačit.

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma