Nezasíťovaný pozemek: Jak vytápět dům, když chybí plynová přípojka

kraus@zakra.cz Michal Kraus
12. 11. 2021
jak na topení v domácnosti

Topení plynem se vyplatí zejména ve starších domech napojených na plynovod. Co když ale plynovou přípojku nemáte a ani ji neplánujete? Pak se vám nabízejí další možnosti, jak svou domácnost vytápět – kromě klasického kotle na tuhá paliva a elektřiny přichází do úvahy také moderní tepelné čerpadlo.

Obsah článku

Vyplatí se topit plynem?

Proč je topení plynem tak oblíbené? Velký podíl na tom má cena zemního plynu, která je 3–4× nižší než cena elektřiny. Zavádět do domácnosti plyn se však zpravidla vyplatí jen v případě, že se plynovod nachází nedaleko pozemku, případně je již přivedený na jeho hranici.

Vybudování přípojky plynu se může značně prodražit. Výsledná cena se odvíjí od délky přípojky a terénu, pod kterým povede. Zajímá vás více? Přečtěte si náš článek o tom, jaká je cena inženýrských sítí včetně plynové přípojky. 

Kromě plynové přípojky je třeba investovat také do rozvodu plynu a kondenzačního kotle, na jehož pořízení se však vztahují kotlíkové dotace. Počítat musíte rovněž s úpravou komínu na spaliny a pravidelnými revizemi kotle.

A jak je to s cenami plynu? Zatímco v minulých letech byl zemní plyn relativně levnou komoditou, v posledních měsících jeho cena vzrostla na rekordní hodnotu. Je proto otázkou, jak se budou ceny plynu dále vyvíjet.

Topení elektřinou dává smysl jen v dobře zateplených domech

Topení elektřinou bývá považováno za drahé a nevýhodné. Neplatí to ale vždy. Zvlášť v pasivních a nízkoenergetických domech je zpravidla dobrou volbou. Pořizovací ceny elektrokotle totiž začínají už na 45 000 korunách, kdežto nejlevnější tepelné čerpadlo seženete třikrát dráž. V energeticky nenáročných obydlích, kde stačí teplotu upravovat jen minimálně, by tak byla návratnost pořizovacích nákladů za tepelná čerpadla či kondenzační kotle příliš dlouhá.

Topení elektrokotlem

Elektrokotel pořídíte relativně levně, navíc je tichý, dá se lehce regulovat a není nutné jej napojovat na komín. Často slouží jaké doplněk k tepelnému čerpadlu a stará se tak o vytápění během mrazivých dní, kdy výkon čerpadla klesá.

Konkrétně vytápění elektrokotlem má kromě nízkých pořizovací nákladů ještě jednu nespornou výhodu – lze díky němu získat sazbu na elektřinu D57d. V praxi to znamená, že po většinu dne odebíráte elektřinu za nižší částku. Běžné činnosti v domácnosti, jako například vaření, svícení, praní, sledování televize nebo práce na počítači, tak vycházejí v přepočtu levněji.

Tepelné čerpadlo ušetří až 75 % nákladů oproti elektrokotli

Přímým konkurentem elektrokotlů jsou tepelná čerpadla, jejichž obliba stále stoupá. Je to způsobeno jednak rostoucími cenami za elektřinu a plyn, jednak možností čerpat dotace na pořízení nového čerpadla. Instalovat ho lze jak do menších a zateplených domů s podlahovým vytápěním, tak i do velkých nezateplených objektů s radiátory.

topení tepelným čerpadlem šetří výdaje

Na první pohled vás mohou odradit vyšší pořizovací náklady, avšak investice se vám vrátí obvykle mezi pátým až devátým rokem provozu. Ve srovnání s plynovými kotly dokáže tepelné čerpadlo ušetřit až polovinu nákladů na vytápění, ve srovnání s elektrokotly je úspora dokonce až dvě třetiny.

Stejně jako v případě elektrokotle, i díky tepelnému čerpadlu lze využívat sazbu D57d a po většinu dne odebírat elektřinu za nižší cenu.

A jak takové tepelné čerpadlo funguje? Tepelné čerpadlo odnímá teplo z okolí vytápěného objektu (vzduchu, země nebo vody) a převádí ho na vyšší teplotní hladinu použitelnou pro vytápění a ohřev teplé vody.

Topení tuhými palivy je náročné na obsluhu a čas

Zmínit musíme i tradiční způsob vytápění, a to kotlem na tuhá paliva. Ten pořídíte již za 40 000 korun, další finance však padnou na vybudování komínu, kotelny a prostoru na uskladnění pevného paliva. Počítat musíte také s náročnější obsluhou. Máte-li však možnost získat levné dřevo nebo dřevěné palety, pak lze nad tímto způsobem vytápění uvažovat.

Mějte na paměti, že kotle první a druhé emisní třídy již nebude možné od roku 2022 provozovat. Tomu, kdo zákaz poruší, hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun.

topení tuhými palivy je náročné na obsluhu

Srovnání pořizovacích nákladů

  • Cena tepelného čerpadla začíná na 150 000 korunách, což ale vyváží nízké provozní náklady. Navíc vám odpadají starosti s údržbou a obsluhou. Kromě toho se na pořízení tepelného čerpadla vztahuje kotlíková dotace, která vám s financováním výrazně pomůže.

  • Kotel na tuhá paliva pořídíte už od 40 000 korun, avšak finální částka může dosáhnout až ke 100 000 korunám. Do pořizovacích nákladů je totiž třeba započítat také nutné stavební úpravy, o kterých jsme se již zmiňovali. Provozní náklady se odvíjejí od typu paliva a jeho ceny.

  • Plynový kotel představuje o něco dražší investici než kotel na tuhá paliva. Jeho cena začíná na 60 000 korunách, k čemuž je třeba přičíst ještě náklady na stavbu komínu a plynové přípojky. Ve výsledku tak můžete zaplatit více než 100 000 korun. Odpadá však nutnost vyhradit speciální prostor pro dřevo nebo uhlí.

Jak ušetřit za topení

Úspora za vytápění v ideálním případě začíná už projektem domu – energeticky úsporný tvar, jižní orientace, kvalitní izolace a promyšlený systém odvětrávání dokážou ušetřit nemalé náklady na provoz domu. Co dalšího se doporučuje, chcete-li za topení platit méně než doposud?

  • Pokud obýváte starší dům s vysokými tepelnými ztrátami, investujte do kvalitní izolace.

  • Snížit výdaje za topení občas dokáže pouhá výměna starých oken za nová, lépe těsnící.

  • V zimě se snažte větrat krátce, ale intenzivně. Cílem je, aby se stihl vyměnit vzduch v místnosti bez přílišné ztráty tepla.

  • Pořiďte si chytrý termostat, pomocí něhož lze regulovat topení odkudkoliv. Pohodlně si na něm nastavíte požadované teploty a časy vytápění, a to pro každou místnosti zvlášť. Díky tomu se odpoledne vrátíte z práce do příjemně vytopeného bytu a večer budete usínat v ideální teplotě kolem 18 °C.

  • Věděli jste, že snížením teploty v interiéru o pouhý jeden stupeň ušetříte okolo 6 % nákladů na vytápění? Na chodbách a v dalších místnostech, ve kterých přes den nebýváte, stačí udržovat teplotu kolem 15 °C, v ložnici pak 18 °C. V obývacím pokoji se doporučuje teplota kolem 22 °C, zatímco v kuchyni může být o něco nižší, jelikož místnost částečně vytápí sporák a trouba.

  • Topíte-li elektřinou, pak si u svého distributora zjistěte, zda můžete využít již zmíněnou sazbu D57d. Díky ní budete po většinu dne odebírat elektřinu za výhodnější cenu.

Shrnutí

Zatímco vytápění dřevem se vzhledem k pracné obsluze, údržbě a časové náročnosti hodí spíše jako doplňkový zdroj tepla, v domácnostech s velkou spotřebou se doporučuje vytápět zemním plynem nebo elektřinou. 

Do nízkoenergetických domů je vhodnou volbou elektrokotel, a to vzhledem k nižším nákladům na pořízení a údržbu vytápění. A jakou variantu zvolit, pokud bydlíte ve starším domě? Ideální je investovat do vytápění tepelným čerpadlem a dům zateplit.

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma