Proč šetřit vodou, když je levná?

kraus@zakra.cz Michal Kraus
02. 02. 2022
rozvod vody ze studny

Téměř 71 % povrchu Země pokrývá voda. Nabízí se tedy otázka – proč bychom měli vodou šetřit, když je jí všude kolem dostatek? Odpovědí je rostoucí počet obyvatel, změny ve struktuře půdy a klimatické změny.

Obsah článku

Modrá planeta

Při pohledu z vesmíru se naše planeta jeví jako modrá, jelikož většinu jejího povrchu tvoří voda. Není proto divu, že jsme nabyli dojmu, že vody je dostatek. Pravdou ale je, že téměř 97 % z celkového množství vody tvoří voda slaná, kterou zadržují oceány.

Pouze 3 % z celkového množství vody je voda sladká. Z toho je 68,7 % vázáno v ledovcích, 30,1 % tvoří podzemní vody a pouze 1,2 % je povrchová voda, kterou lze považovat za vodu pitnou.

Není proto divu, že organizace World Wide Fund For Nature (dříve World Wildlife Fund) odhaduje, že do roku 2025 budou dvě třetiny obyvatel trpět nedostatkem vody. Už nyní přitom nemá přístup k vodě více než miliarda lidí.

modrá planeta

Pitná voda nemizí, přesto je jí nedostatek

V posledních letech přibývá alarmujících zpráv o tom, že ubývají zásoby podzemní vody. Ptáte se, kam se ztrácí? Ve skutečnosti se voda nikam neztrácí a na Zemi je jí v podstatě stále stejně. Jen mění své skupenství a různě se přemísťuje.

Co je tedy příčinou nedostatku vody? Jednou z nich je bezpochyby přibývání obyvatel, a tudíž zvyšující se poptávka po pitné vodě. Ještě závažnější vliv na koloběh vody však mají změny ve struktuře půdy a klimatické změny. Ty způsobují, že voda, která se vrací nad pevninu, se na ní neudrží. Někdy tak zcela bez užitku odteče, aniž by se stačila vsáknout do půdy a doplnit podzemní zásoby.

Přidejte k tomu postupné oteplování zemského povrchu, které zrychluje výpar, a změny směru větru, které mohou způsobit, že déšť místo na pevninu spadne do moře. A máte odpověď na svou původní otázku: Kam se, sakra, poděla ta voda?

proč se vyplatí šetřit vodou

5 důvodů, proč šetřit vodou

  • Úspora vody znamená úsporu energie – Velká část spotřebované vody se předem ohřívá, což se neobejde bez spotřeby elektrické energie. Úsporou teplé vody tedy dokážeme efektivně šetřit energii i peníze.

  • Odpadní vody znečišťují životní prostředí – Společně s odpadní vodou odchází z domácnosti celá řada znečišťujících látek, které mají negativní vliv na životní prostředí. Proto je také důležité nesplachovat chemický odpad do záchodu nebo do kanalizace.

  • Voda minimalizuje negativní dopady sucha – Populace na Zemi sice neustále roste, množství vody však zůstává konstantní. Šetrným hospodařením s vodou se tak můžeme lépe chránit před budoucími roky sucha.

  • Voda chrání před rostoucími náklady a politickými konflikty – Neschopnost šetřit vodou povede k rostoucím nákladům na její získání, snížení zásob potravin, zdravotním rizikům a politickým konfliktům.

  • Voda není zadarmo – Průměrná česká domácnost sice za vodu platí relativně malou částku (zhruba 90 Kč za kubík), ta se ale každým rokem nepatrně zvyšuje. Každý, kdo má vlastní zdroj vody (domácí studna, retenční nádrž) nebo recykluje šedou vodu, tak může při pravidelném ročním vyúčtování ušetřit značnou sumu.

Jak hospodaříme s vodou

V rozvojových zemích si lidé musí vystačit s 10 litry vody na den, což v našich podmínkách odpovídá jednomu spláchnutí toalety. Pitnou vodu jsme totiž zvyklí používat nejen k přímé konzumaci a vaření, ale také k osobní hygieně, praní prádla nebo již zmíněnému splachování. Někteří se dokonce neostýchají napustit pitnou vodou bazén.

Za pouhý den spotřebuje každý z nás přibližně 120–150 litrů vody.

Zařízení

Průměrná denní spotřeba v litrech

Průměrná denní spotřeba v procentech

Cena za vodu na osobu za den

WC

52 l

43,33 %

4,74 Kč

Osobní hygiena

30 l

25,00 %

2,7 Kč

Praní a úklid

13 l

10,83 %

1,18 Kč

Příprava jídla a mytí nádobí

8 l

6,67 %

0,73 Kč

Pití

4 l

3,33 %

0,36 Kč

Mytí rukou

4 l

3,33 %

0,36 Kč

Zalévání a ostatní

9 l

7,50 %

0,82 Kč

CELKEM

120 l

100 %

10,89 Kč

Jak může každý z nás šetřit vodou

Každý z nás může začít s úsporou vody ještě dnes. Často stačí naprosté maličkosti, díky kterým se naše spotřeba pitné vody sníží klidně o polovinu.

Nainstalujte spořiče vody

Spořiče vody a perlátory by neměly chybět v žádné domácnosti. Tito malí pomocníci totiž dokážou ušetřit až 80 % vody. Stačí je nainstalovat na vodovodní kohoutek, případně sprchovou hlavici, a máte vystaráno. Rozdíl zpravidla nepoznáte – leda tak na účtu za vodné a stočné.

proč se vyplatí šetřit vodou

Nesplachujte peníze do záchodu

Ačkoliv většina moderních toalet má takzvané duální splachování, přesto se vyplatí pořídit spořič vody na WC. Jednoduché zařízení stačí namontovat na vypouštěcí ventil ve splachovací nádržce. Díky tomu z ní odteče pouze nezbytně nutné množství vody (1–3 litry) a nikoliv celý objem nádržky (7–10 litrů).

Existuje však ještě úspornější řešení. Pořídit si totiž můžete toaletu spojenou s umyvadlem – použitá voda z umyvadla se tak shromáždí v nádrže a následně ji lze použít ke spláchnutí.

Místo vany se sprchujte

Zatímco na jednu koupel padne neuvěřitelných 150–180 litrů vody, při sprchování spotřebujete sotva třetinu. Vynásobte si to počtem členů v domácnosti a spočítejte si, kolik vody a peníze můžete ušetřit už jen tím, že se budete častěji sprchovat.

Pořiďte si myčku nádobí

Dříve se sice jako úspornější jevilo ruční mytí nádobí, dnes je tomu ale přesně naopak. Moderní spotřebiče zvládnou umýt nádobí rychle a efektivně, a navíc spotřebují až o 78 % méně vody. Podmínkou je, abyste myčku zapínali až v momentě, kdy je její kapacita využita na maximum.

proč šetřit vodou

Perte úsporně

Šetřit vodou lze také při praní prádla. Vše samozřejmě začíná pořízením kvalitního spotřebiče, který má nízkou spotřebu vody. Při praní se poté osvědčuje naplnit buben pračky na maximum a volit úsporný prací program.

Recyklujte šedou vodu

Chcete jít ještě o krok dál? Pak zvažte recyklaci šedé vody – tedy odpadní vody ze sprch, umyvadel, praček a myček nádobí. Potřebovat k tomu budete domovní čistírnu šedých vod a akumulační nádrž, ve které budete schraňovat přečištěnou vodu. Tu lze následně využít k zálivce zahrady, splachování toalety, běžnému úklidu nebo praní prádla.

Využijte dešťovku

Dešťová voda je zadarmo, tak proč ji nevyužít. Máte-li zahradu, možná už jste pod okap postavili plechový sud nebo jiný nadzemní zásobník, díky kterému máte dostatek vody na zálivku.

proč se vyplatí šetřit vodou

Jestliže nad stavbou rodinného domu teprve uvažujete, pak vězte, že právě hospodaření se srážkovou vodou se dnes klade velký význam. Každý stavitel má tak od roku 2021 povinnost instalovat si k domu retenční nádrž na dešťovou vodu. Dobrou zprávou je, že na pořízení nádrže lze využít dotaci Dešťovka, díky které můžete získat zpět až polovinu vynaložených nákladů.

Zajímá vás více? Přečtěte si naše další články:

Připomínáme, že k žádosti o dotaci je třeba přiložit vypracovaný projekt. Nemáte-li ještě svého projektanta, neváhejte se na nás obrátit. Máme bohaté zkušenosti s projektováním vodohospodářských staveb, komunikací s úřady i se samotným dotačním programem Dešťovka.

Kontaktujte násMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma