Retenční nádrž svépomocí: Instalace a montáž nádrže na dešťovou vodu

kraus@zakra.cz Michal Kraus
16. 09. 2020
projekt retenční nádrže

Retenční nádrž svépomocí – lze to? V případě, že zvolíte vhodný typ nádrže, zvládnete téměř celý proces jejího usazení a montáže sám nebo s pomocí pár přátel. Zjistěte, jak celý proces instalace nádrže na dešťovou vodu probíhá.

Obsah článku

Doprava retenční nádrže

V první řadě je potřeba retenční nádrž dopravit na váš pozemek. Tuto službu často nabízí přímo dodavatel nádrže, který k tomu má veškeré potřebné vybavení. Občas se vám dokonce poštěstí, že je cena dopravy zahrnuta v ceně nádrže. Většinou se ale jedná o samostatnou výdejní položku, jejíž výše se odvíjí především od vzdálenosti, kterou musí dopravce urazit.

Někteří dopravci jsou vybaveni mechanizací, pomocí které se sami postarají o sundání nádrže z korby auta. V některých případech po vás ale může požadovat, abyste si nádrž z auta složili sami – to znamená sehnat si k ruce 2 až 3 pomocníky. 

Retenční nádrž svépomocí: Instalace a montáž nádrže na dešťovou vodu

Chci slevuMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Výkopové práce

Ačkoliv bychom vám doporučili, abyste výkopové práce nechali na odbornících, díky kterým se celý proces značně urychlí, nic vám nebrání v tom, pustit se do přípravy jámy pro retenční nádrž svépomocí. Hodit se vám k tomu bude kvalitní vybavení, jako je například kompaktní minirypadlo. Při přípravě výkopu myslete na to, že by měl být alespoň o 10 cm hlubší než zamýšlené dno nádrže a na každé straně asi o 50 cm širší. 

Instalace nádrže

retenční nádrž svépomocí

Instalovat retenční nádrž svépomocí lze většinou jen v případě, že si pořídíte vhodný typ nádrže. Zatímco monolitickou samonosnou nádrž uložíte s pomocí pár pomocníků, k uložení sklolaminátových nebo betonových nádrží budete potřebovat pomoc odborníků, kteří disponují potřebnou stavební mechanizací. Jestliže se rozhodnete pro svařovanou retenční nádrž, neobejdete se bez jejího obetonování, které si taktéž žádá profesionály na slovo vzaté.

Napojení svodů do nádrže

Ve chvíli, kdy je retenční nádrž na svém místě, přichází na řadu potrubí. To je nutné sestavit kolem domu a postupně připojovat okapové svody, u kterých je žádoucí dosáhnout 0,5% až 1% sklonu. 

Napojení nádrže na přepad

Každá retenční nádrž by měla být vybavená takzvaným přepadem. Ten se postará o to, že v případě vydatnějších dešťů bude přebytečná voda pozvolna z nádrže odtékat a vsakovat se do půdy. Do nádrže je proto nutné napojit potrubí s přepadem, který je následně veden do vsaku, případně do dešťové kanalizace. 

instalace retenční nádrže

Příprava rozvodů vody

Pro zalévání zahrady si vystačíte s tím, že přívod vody natáhnete k zahradnímu kohoutku.  Pokud ale chcete zachycenou vodu využít nejen na zahradě, ale i v domě, je třeba si připravit dvojí rozvody. V žádném případě totiž nesmí dojít k tomu, že se setká dešťová voda s vodou pitnou. 

Výsledkem tak jsou zcela nezávislé okruhy pro kuchyň, koupelnu, záchod, pračku a případně bojler. Výhodou je, že tento na první pohled složitý systém, dokáže zajistit nepřerušený přívod vody do domácnosti i tehdy, dojde-li v retenční nádrži zásoba dešťovky.

Součástí rozvodů je pak také expanzní nádoba, kterou čerpadlo v retenční nádrži natlakuje a ze které se následně odebírá voda a rozvádí se po domě. U objemu expanzní nádoby platí, že čím větší, tím lepší. Objemnější nádoba je vhodná především proto, že čerpadlo tak často nespíná, čímž se prodlouží jeho životnost.

rozvod vody

Filtrování vody z retenční nádrže

Filtr na vodu je u retenční nádrže naprosto nezbytný. Ačkoliv se filtrační mechanismus nachází v samotném čerpadle, jedná se většinou o filtr, který nepropouští jen skutečně hrubé nečistoty. Proto není od věci umístit přídatný jemnější filtr ještě před expanzní nádobu. 

Čerpadlo k retenční nádrži

Bez čerpadla se při rozvodu vody neobejdete. Zpravidla se vám nabízí dvě možnosti – buď ponorné čerpadlo, které se umisťuje přímo do retenční nádrže, nebo domácí vodárna, která se nachází v domě (například ve sklepě). Myslete také na to, že čerpadlo by mělo být vybaveno zpětnou klapkou, která zajistí, že se natlakovaná voda nebude vracet z expanzní nádoby zpět do retenční nádrže.

TIP: Přečtěte si, jak vybrat to pravé čerpadlo do retenční nádrže.

Napuštění retenční nádrže vodou

Jedním z posledních kroků, který vás čeká, je zasypání retenční nádrže. Ještě před tím se ale doporučuje retenční nádrž napustit do jedné třetiny vodou. Ptáte se proč? Důvodem je to, že hydrostatický tlak, který v nádrži vzniká při napouštění vodou, účinně vyrovnává působení zemního tlaku při posypu. Nádrže je vhodné nechat napuštěnou přibližně měsíc, než si okolní terén sedne.

Okolí nádrže zasypávejte pískem a štěrkem bez ostrých hran a maximálně po 30 cm vrstvách, které je potřeba vždy ručně udusat.

Dotace na retenční nádrž

Už jste slyšeli o dotačním programu Dešťovka? Jeho cílem je finančně podpořit majitele nemovitostí, kteří chtějí na svém pozemku instalovat retenční nádrž k jímání a následnému využívání dešťové vody. Nejedná se přitom o dotace v zanedbatelné výši – ve výsledku můžete získat zpět až 50 % všech vašich výdajů. 

dotace na retenční nádrž

V případě, že si instalujete a montujete retenční nádrž svépomocí, musíte počítat s tím, že náklady vynaložené například na výkop jámy vám nebudou proplaceny. Dotace se dle zákona vztahuje pouze na výdaje, které lze doložit daňovým dokladem. 

Chci získat dotaciMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Přeměňte starý septik v nádrž na vodu

Nachází se na vašem pozemku nepoužívaný septik nebo žumpa? V tom případě vám nic nebrání v tom, důkladně nádrž vyčistit, vydezinfikovat, opatřit hydroizolací a následně ji začít využívat k akumulaci dešťovky. Navíc i na přestavbu starého septiku za účelem jímání dešťové vody se vztahuje dotační program Dešťovka. Přečtěte si, jak postupovat při přestavbě septiku na nádrž na dešťovou vodu.

Shrnutí

Uvažujete nad pořízením retenční nádrže na dešťovou vodu s využitím dotace? V tom případě budete potřebovat vypracovat projekt, který je třeba k žádosti o dotaci přiložit. My v Zakra si projekt retenční nádrže rádi vezmeme na starost a pomůžeme vám i s žádostí a získáním dotace. Kontaktujte nás a využijte první konzultaci zcela zdarma.

Kontaktujte násMinulý měsíc jsme ve vašem okrese v okrese připravili .

Mohlo by vás také zajímat:

- 1000

Sleva 1 000 Kč na naše služby

Vyžádejte si konzultaci a získejte slevu 1 000 Kč.

Chci konzultaci zdarma